Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βόμβα για Ελληνικό: Σχεδιάζεται χώρος διαχείρισης απορριμάτων - Η αντίδραση της Lamda Development

Βόμβα για Ελληνικό: Σχεδιάζεται χώρος διαχείρισης απορριμάτων - Η αντίδραση της Lamda Development
Η υλοποίηση της επένδυσης του Ελληνικού τίθεται εν αμφιβόλω
Σαν βόμβα εν αιθρία έπεσε η είδηση της δημιουργίας χώρου απορριμμάτων σε έκταση 12 στρεμμάτων στο Ελληνικό για τους όμορους δήμους, όπου σχεδιάζεται η δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου από τη Lamda Development.
Με την απόφαση αυτή, όπως σχολίαζαν παράγοντες της αγοράς, η υλοποίηση της επένδυσης του Ελληνικού τίθεται εν αμφιβόλω, ενώ δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για το αν μπορεί να δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος από τη στιγμή που η έκταση έχει παραχωρηθεί στη Lamda Development, ενώ η κύρωση της σύμβασης έχει γίνει και από την Βουλή.
Την παραχώρηση της έκτασης των 12 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού ζήτησε από την αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών, κ. Χρήστος Καπάνταης, κατόπιν αιτήματος των Δήμων Γλυφάδας, Αλίμου, Αργυρούπολης Ελληνικού, Παλαιού Φαλήρου για την παραχώρηση χώρου περίπου 12 στρεμμάτων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.
Όπως δήλωσε η κυρία Βαλαβάνη, πράγματι υπάρχει αναγκαιότητα να παραχωρηθεί χώρος περίπου δώδεκα στρεμμάτων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό προκειμένου να υλοποιηθεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των τεσσάρων όμορων Δήμων.
Η απόφαση πάντως προκαλεί ενστάσεις αλλά και αντιδράσεις από την πλευρά της Lamda Development καθώς τινάζεται στον αέρα όλος ο αρχικός σχεδιασμός για την κατασκευή πολυτελών κατοικιών, ξενοδοχείων, μαρίνων που έχει σχεδιάσει στην υπό αξιοποίηση έκταση.
Η κα Βαλαβάνη ξεκαθάρισε πως «θα προχωρήσουμε άμεσα σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την εταιρεία Ελληνικό ΑΕ για την δρομολόγηση και υλοποίηση της συγκεκριμένης παραχώρησης».
Παράγοντες της αγοράς σχολιάζαν στο www.bankingnews.gr ότι με αυτό τον τρόπο η νέα κυβέρνηση σε συνεργασία και με τους τέσσερις όμορους δήμους, οι οποίοι από την αρχή ήταν αντίθετοι στην υλοποίηση μητροπολιτικού πάρκου, μέσω αυτής της τακτικής προσπαθούν να ακυρώσουν την επένδυση.
Όσο για το αν είναι συμβατή η δημιουργία χώρου διαχείρισης απορριμάτων με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμάτων (ΕΣΔΑ), την απάντηση έδωσε χτες ο αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Γ. Τσιρώνης.
"Ο νέος ΕΣΔΑ προβλέπει - σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας - ότι ήπιες και μη οχλούσες χρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων, που δεν έχουν καμία σχέση με ΧΥΤΑ και με ΧΥΤΥ, άνετα μπορούν να γίνουν σε χώρους μέσα στους δήμους.
Παρόλο που το Υπουργείο μας δεν έχει δικαιοδοσία να χωροθετεί χώρους διαχείρισης απορριμμάτων, αφού είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, εκτάσεις όπως αυτή του πρώην αεροδρομίου είναι κατάλληλες για τέτοιες χωροθετήσεις", ανέφερε ο κ. Τσιρώνης.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Lamda Development φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από αυτή την εξέλιξη και σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι η συγκεκριμένη σύμβαση τελεί υπό την αμετάκλητη απόφαση /έγκριση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν καθώς και ότι τέτοιου είδους ενέργειες δρουν αποτρεπτικά για τους ιδιώτες επενδυτές που σε αυτή την κρίσιμη ώρα χρειάζεται τόσο η πατρίδα μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης