Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Την παθογένεια των γενικών συνελεύσεων χτυπάει ο ΣΕΔ μέσω του νέου πιλοτικού προγράμματος

Την παθογένεια των γενικών συνελεύσεων χτυπάει  ο ΣΕΔ μέσω του νέου πιλοτικού προγράμματος
Εξαιρετική η ανταπόκριση της πρωτοβουλίας του Συνδέσμου Επεπενδυτών & Διαδικτύου για παρακολούθηση γενικών συνελεύσεων
Η παρακολούθηση των γενικών συνελεύσεων των εγχώριων εισηγμένων εταιρειών είναι ένα ζήτημα που νοσεί εδώ και πολλά χρόνια, για πολλούς λόγους. Οι μεγαλομέτοχοι έτσι κι αλλιώς έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι, έχουν την πλειοψηφία και «χειραγωγούν» ανάλογα τις αποφάσεις, ενώ τεράστιο θέμα είναι ότι οι Γ.Σ. γίνονται (σχεδόν όλες) τις τελευταίες, αν όχι την τελευταία ημέρα του Ιουνίου.
Εύλογα, με την απαξίωση όλης της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. εδώ και χρόνια, έχει χαθεί και το ενδιαφέρον παρακολούθησης των γενικών συνελεύσεων από τους μικρομετόχους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η προσπάθεια του Συνδέσμου Επενδυτών & Διαδικτύου (ΣΕΔ) να προσδώσει νέο ενδιαφέρον και νέο νόημα στην παρακολούθηση των γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων, είναι αξιοπρόσεκτη.
Ο ΣΕΔ που φέτος συμπλήρωσε 15 χρόνια παρουσίας και δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά, έχοντας συμβάλει σημαντικά στο μετοχικό ακτιβισμό, καλύπτοντας πολλά από τα «κενά» του συστήματος σε ότι αφορά την προστασία των συμφερόντων των μικροεπενδυτών, έχει διαβλέψει επί χρόνια το… κενό που υπάρχει στην παρακολούθηση των γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων.
Σε πλείστες όσες περιπτώσεις, οι γενικές συνελεύσεις γίνονται παρουσία μόλις 2-3 ατόμων, απαξιώνοντας όλη τη διαδικασία, με τους μεγαλομετόχους και τις διοικήσεις να «περνούν» και να ψηφίζουν αβίαστα αυτά που θέλουν.
Στόχος είναι να… θεσμοθετηθεί η παρακολούθηση γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων και αυτός είναι ο λόγος που γίνεται αυτή η προσπάθεια, με την υποστήριξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Έτσι λοιπόν, το «Πρόγραμμα Παρακολούθησης Γεν. Συνελεύσεων Εισηγμένων Εταιρειών 2015» που από φέτος καθιέρωσε ο ΣΕΔ, συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για πρόγραμμα που ο ΣΕΔ διοργανώνει με τη συνεργασία καθηγητών από τα Οικονομικά Πανεπιστήμια της Αττικής και με την υποστήριξη του ομίλου ΕΧΑΕ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η μέχρι τώρα συνεργασία με τις εισηγμένες εταιρείες είναι άψογη και το πρόγραμμα εισέρχεται στην τελική φάση του, με τη διοργάνωση των Γεν. Συνελεύσεων σημαντικών πολυμετοχικών εταιρειών του Χ.Α., οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέσα στον μήνα Ιούνιο.
Μεταξύ άλλων οι φοιτητές και μέλη του ΔΣ του ΣΕΔ θα παρακολουθήσουν τις ετήσιες
Γεν. Συνελεύσεις των εταιρειών:
1. ΟΤΕ: Παρασκευή 12/6, ώρα 15.00, Μέγαρο ΟΤΕ Λ.Κηφισίας 99, Μαρούσι.
2. Οργαν.Λιμ.Πειρ. (ΟΛΠ): Σάββατο 13/6, ώρα 12.00, Ακτή Μιαούλη 10, Πειραιάς (Γραφ. ΟΛΠ)
3. ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΜΟΗ):Τετάρτη 17/6, ώρα 12.30, Ξεν. Athens PLAZA, Πλατ. Συντάγματος
4. Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ): Παρασκευή 19/6, ώρα 12.00, Μέγαρο Μελά, Αιόλου 93
5. ΤΙΤΑΝ (ΤΙΤΚ): Παρασκευή 19/6, ώρα 13.00, Ξεν. DIVANI CARAVEL
6. FOURLIS (ΦΡΛΚ): Παρασκευή 19/6, ώρα 11.00, Σωρού 18-20, Μαρούσι (Γραφ. εταιρείας)
7. Τράπεζα Αττικής (ΑΤΤ): Τρίτη 23/6, ώρα 12.00, Ακαδημίας 54, αίθουσα Βικέλα
8. Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ): Πέμπτη 25/6, ώρα 9.30, Ξεν. DIVANI CARAVEL,
αίθουσα Μακεδονία, στον ημιόροφο.
9. ΑΛΦΑ Τράπεζα (ΑΛΦΑ): Παρασκευή 26/6, ώρα 10.00, Ξεν. ATHENS HILTON
10.Τράπεζα Eurobank (ΕΒΡΟΒ):Παρασκευή 26/6 ώρα 10.00, Ξεν. DIVANI CARAVEL
11.Τράπεζα Πειραιώς (ΠΕΙΡ):Δευτέρα 29/6, ώρα 10.00, Ξεν.Μεγάλη Βρετανία,
αίθουσα «Grand Ballroom»
12. ΔΕΗ: Δευτέρα 29/6, ώρα 11.00, Ξεν. Intercontinental

Πιλοτικά για φέτος, πιο οργανωμένα το 2016

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται για εφέτος πιλοτικά και οι φοιτητές συμπληρώνουν το σχετικό ερωτηματολόγιο του οποίου οι απαντήσεις θα αξιοποιηθούν για εξαγωγή συμπερασμάτων, μετά από επεξεργασία που θα γίνει με την ολοκλήρωση των Γεν. Συνελεύσεων στο τέλος Ιουνίου.
Σκοπός του προγράμματος είναι, σε συνεργασία κυρίως με τα τέσσερα οικονομικά ΑΕΙ της Αθήνας,(ΟΠΑ, ΕΚΠΑ, ΠΑΝΤΕΙΟ, ΠΑΝ.ΠΕΙΡΑΙΑ, αλλά και με άλλες σχολές στις οποίες διδάσκονται θέματα που αφορούν το Χρηματιστήριο, τις εισηγμένες εταιρείες και την Κεφαλαιαγορά γενικότερα), να γίνει «έφοδος» στις γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων. Πρόκειται για δράση που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και υπάρχει για αυτό χρηματοδότηση από το Χρηματιστήριο, για οδοιπορικά στους φοιτητές που θα παρακολουθήσουν τις Γεν. Συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών.
Οι συμμετέχοντες θα καταγράφουν «στην πράξη» στοιχεία όπως:
-Εταιρική Διακυβέρνηση,
-Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
-Οικονομικές καταστάσεις,
-Ισολογισμούς
-Σημειώσεις ορκωτών (αν υπάρχουν)
-Εταιρικές ανακοινώσεις
-Θέματα ημερήσιας διάταξης Γεν. Συνελεύσεων
και γενικά την πληροφόρηση που δίνεται στους μετόχους από της εισηγμένες εταιρείες.
Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης για την περαιτέρω βελτίωση των Γεν. Συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης