Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μ. Τσαμάζ (ΟΤΕ): «Όπως το 2012, έτσι και τώρα, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ - Κανείς δε θέλει ρήξη»

Μ. Τσαμάζ (ΟΤΕ): «Όπως το 2012, έτσι και τώρα, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ - Κανείς δε θέλει ρήξη»
Κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη είναι ο επικεφαλής του ΟΤΕ, τονίζοντας ότι κανείς δεν θα διασπάσει την Ευρώπη, κανείς δε θέλει ρήξη
Κατηγορηματικός ότι παρά τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις και τη μεγάλη πίεση που ασκείται από πολλές πλευρές στη χώρα, στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από το ευρώ ούτε να κάνει λάθος επιλογές απομάκρυνσης από την Ευρώπη είναι ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.
Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, εξέφρασε την απόλυτη πεποίθησή του ότι «είμαι αισιόδοξος ότι θα επικρατήσει η λογική και η χώρα θα ξεφύγει από τη διελκυστίνδα που μας πιέζει.
Είμαι αισιόδοξος. Το 2012, όλοι πίστευαν ότι θα βγούμε από το ευρώ. Ακόμη και οι Γερμανοί, στελέχη της Deutsche Telekom είχαν πιστέψει ότι το 2012 θα βγούμε από το ευρώ.
Ήταν οριακή η κατάσταση.
Ούτε τώρα πιστεύω λοιπόν ότι θα έχουμε δραματικές εξελίξεις. Δεν πιστεύω λοιπόν ότι υπάρχει πολιτικός που θα χωρίσει την Ευρώπη και θα εξωθήσει την Ελλάδα σε τέτοιες επιλογές. H Ευρώπη έχει πάρει την κατεύθυνσή της».
Αναφερόμενος στα πεπραγμένα του ομίλου ΟΤΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού τόνισε η εταιρεία είναι απόλυτα θωρακισμένη, περισσότερο από ποτέ, έχοντας τακτοποιήσει – μειώσει σημαντικά το βραχνά του δανεισμού της, χωρίς να μειωθούν αυτό το διάστημα τα ταμιακά διαθέσιμα που φτάνουν το 1 δισ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 25% το 2014 σε σχέση με το 2013, στο 1,1 δισ. ευρώ και για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια ο όμιλος θα διανείμει μέρισμα.
Οι δανειακές υποχρεώσεις του ΟΤΕ για το 2016 είναι στα 600 εκατ. ευρώ, με τον όμιλο να παράγει ταμιακά διαθέσιμα γύρω στα 550 εκατ. ευρώ το χρόνο, χώρια τα ήδη υπάρχοντα.
Χαρακτηριστικά τόνισε:
«Ο ΟΤΕ είναι θωρακισμένος, γιατί έχει μικρή έκθεση σε δανεισμό, υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, υπεραρκετά για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας, υψηλές ταμειακές ροές αλλά και θυγατρικές στο εξωτερικό που μπορούν να αξιοποιηθούν.
Ως προς τα ταμειακά διαθέσιμα είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να μην διατρέχουμε κανένα κίνδυνο».
Ο ΟΤΕ συνεχίζει το τεράστιο επενδυτικό του πρόγραμμα καθώς για την προσεχή 4ετία θα επενδύσει περί τα 1,2 δισ. ευρώ.

Μετοχικό προφίλ

Σε ότι αφορά το μετοχικό προφίλ του ομίλου ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ τόνισε ότι «έχουμε ένα εξαιρετικό μετοχικό προφίλ, καθώς πέρα του 40% που κατέχει η Deutsche Teleckom και του 10% του ελληνικού δημοσίου, το υπόλοιπο 50% είναι σε… χέρια και χαρτοφυλάκια ισχυρών θεσμικών και μεγάλων επενδυτών.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εξαγοράς του ποσοστού 10% που εξακολουθεί να ελέγχει το ελληνικό δημόσιο στον ΟΤΕ από τη Deutsche Telekom (υπάρχει option στη συμφωνία) ο κ. Τσαμάζ σημείωσε πως δεν γνωρίζει κάτι, ούτε υπάρχει κάποια κίνηση αυτή την περίοδο.

Εθελουσία

Ο ΟΤΕ μέσω των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου που ξεκίνησαν από το 2011 έχει αναδιαρθρώσει καταλυτικά το στελεχιακό του δυναμικό, κινούμενος πλέον σε απόλυτα ανταγωνιστικά και σύγχρονα επίπεδα, απορροφώντας στελέχη από την αγορά, σε τομείς που έχει μεγάλη ανάπτυξη. Στο τρέχον πρόγραμμα εθελουσίας συμμετείχαν τελικώς 800 εργαζόμενοι από 600 που είχε σχεδιαστεί, οπότε το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ, έναντι 85 εκατ. που ήταν προγραμματισμένο. «Στις προηγούμενες εθελούσιες τα τελευταία 2,5 χρόνια, προσλάβαμε 2.000 εργαζομένους».

Το «γύρισμα» της σταθερής τηλεφωνίας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΟΤΕ στο θετικό «γύρισμα» της σταθερής τηλεφωνίας με μία αύξηση εσόδων μετά από 7 χρόνια πτώσης στο τέλος του 2014. Το πρώτο τρίμηνο του 2015 ήταν το πρώτο καθαρά θετικό τρίμηνο της σταθερής τηλεφωνίας τα τελευταία εννέα χρόνια», κάτι που ο κ. Τσαμάζ ονόμασε… άθλο.

Κινητή τηλεφωνία

Σε ότι αφορά την κινητή τηλεφωνία στο τέλος του 2014 η θέση του ομίλου ως προς το μερίδιο των εσόδων ήταν στο 52,4% (30,7% η Vodafone και 16,9% η Wind) έναντι του 37- 38% το 2007, ενώ στα EBITDA το αντίστοιχο ποσοστό του ΟΤΕ ήταν στο 63,9% (26,4% και 9,7% για τη Vodafone και τη Wind).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης