Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δίστομο 71 χρόνια μετά – Μηνύματα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Δίστομο 71 χρόνια μετά – Μηνύματα για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Ηχηρό μήνυμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από το Δίστομο, όπου παρέστη το πρωί στο Μνημόσυνο των Σφαγιασθέντων Διστομιτών από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής
Ηχηρό μήνυμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από το Δίστομο, όπου παρέστη το πρωί στο Μνημόσυνο των Σφαγιασθέντων Διστομιτών από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής.
Σαν σήμερα, 10 Ιουνίου, συμπληρώνονται 71 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Διστόμου, που στοίχισε τη ζωή σε 218 άτομα, ανάμεσα στα οποία 38 παιδιά.
«Οι εθνικές μας διεκδικήσεις αναφορικά με τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας σε βάρος των Διστομιτών θα επιλυθεί στ' αρμόδια δικαστικά fora, όπως ταιριάζει σε πολιτισμένες και φίλες χώρες, ιδίως σ' αυτούς τους κρίσιμους καιρούς» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «η οργανωμένη δρομολόγησή τους, από την πλευρά της Βουλής των Ελλήνων, σε θεσμικό επίπεδο, το αποδεικνύει».
Όπως είπε προέχει το ηθικό μέρος της καταδίκης του στυγερού εγκλήματος της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, γιατί, αυτό επιβάλλει η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Ελλάδας και του Λαού της.
«Αφού αυτή η Ιστορία και αυτός ο Πολιτισμός αποδεικνύουν, διαχρονικώς, ότι εμείς, οι Έλληνες, αντιλαμβανόμαστε την θυσία στον βωμό της Ειρήνης, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, που από την φύση της είναι ανεκτίμητη, ως υπέρτατη ανιδιοτελή προσφορά στον 'Άνθρωπο και την Ανθρωπότητα και όχι ως ευκαιρία υλικών διεκδικήσεων», τόνισε από το Δίστομο, του οποίου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης.
«Το έγκλημα των ναζί κατά του Διστόμου και των άλλων μαρτυρικών πόλεων εξακολουθεί και σήμερα ακόμα να στοιχειώνει το λαό μας.
Η Γερμανία
θα πρέπει εδώ και τώρα, όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά, να προχωρήσει στην αποκατάσταση, στις επανορθώσεις, στις αποζημιώσεις, στην επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου», ήταν το μήνυμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, που επίσης παρευρέθηκε στο μνημόσυνο.
«Εβδομήντα ένα χρόνια μετά το Δίστομο και δεκαπέντε από όταν κατέστη αμετάκλητη η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τη δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους, είναι χρέος όλων μας να φέρουμε εις πέρας τη διεκδίκηση αυτής της οφειλής», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωσταντοπούλου, μετά το πέρας της τελετής μνήμης.
«Είναι χρέος μας», συνέχισε η κ. Κωνσταντοπουλου, «να πούμε "ποτέ ξανά πόλεμος, ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά ναζισμός", αλλά και "δικαίωση των θυμάτων, δικαίωση και δικαιοσύνη για την ανθρωπότητα, δικαίωση και δικαιοσύνη για τα θύματα, δικαίωση και δικαιοσύνη για τον ελληνικό λαό" που αντιστάθηκε όσο κανείς ευρωπαϊκός λαός και θυματοποιήθηκε όσο λίγοι».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος τόνισε ότι η μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας καθιστά υποχρέωση τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αλλά και «την αντίσταση μας στην επιχειρούμενη γενοκτονία».
«Θέλουμε να ζήσουμε στην Ευρώπη της δημοκρατίας, στην Ευρώπη της ελευθερίας. Δεν θέλουμε -και το δηλώνουμε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, εδώ από το Δίστομο- να ζήσουμε σε μια γερμανική Ευρώπη», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης