Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΕΚΤ: Η εμπροσθοβαρής λιτότητα αποδίδει καρπούς - Μειώνει ταχύτερα χρέος και έλλειμμα

ΕΚΤ: Η εμπροσθοβαρής λιτότητα αποδίδει καρπούς - Μειώνει ταχύτερα χρέος και έλλειμμα
"Μία τέτοια επιλογή συνεπάγεται μεγαλύτερες βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στο μέγεθος του ΑΕΠ"
Η λιτότητα αποδίδει καρπούς, αποφαίνεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με νέα της έκθεση για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των περιοριστικών πολιτικών.
Ειδικότερα, η έκθεση της ΕΚΤ επισημαίνει πως η εφαρμογή των περικοπών και των μέτρων λιτότητας θα πρέπει να συντελείται όσο το δυνατόν ταχύτερα προκειμένου να συρρικνώνεται άμεσα ο δημοσιονομικός «πόνος» και να σταθεροποιείται το επίπεδο του χρέους.
«Η εμπροσθοβαρής δημοσιονομική προσαρμογή περιορίζει τη συνολική δημοσιονομική προσπάθεια και σταθεροποιεί ταχύτερα το χρέος» συμπεραίνει η σχετική έκθεση.
Βέβαια, προειδοποιεί πως μία τέτοια επιλογή συνεπάγεται μεγαλύτερες βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στο μέγεθος του ΑΕΠ.
«Η δημοσιονομική προσαρμογή εάν και αρχικά, ενδέχεται να οδηγήσει το χρέος σε υψηλότερα επίπεδα, μετά από μερικά χρόνια έχει τα αντίθετα αποτελέσματα» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, η δημοσιοποίηση της έκθεσης επέρχεται σε μία εξαιρετικά περίπλοκη περίοδο, όπου Ευρωζώνη και ΗΠΑ διαπληκτίζονται σχετικά με το «φάρμακο» της κρίσης.
Ενώ οι Ευρωπαίοι πολιτικοί τάσσονται υπέρ της λιτότητας, αρκετοί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι οικονομολόγοι ασκούν έντονη κριτική, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα της λιτότητας.
Μάλιστα, αντιτείνουν πως οι περιοριστικές πολιτικές πλήττουν την ανάπτυξη και οδηγούν το χρέος σε υψηλότερα επίπεδα.
Η στάση της ΕΚΤ έρχεται σε αντίθεση και με ανάλογη έκθεση του ΔΝΤ, η οποία καλούσε τις ευρωπαϊκές χώρες να μην προβαίνουν σε βίαιες περικοπές δαπανών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης