Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Αιφνίδια υποβάθμιση της Ελλάδας σε CCC από CCC+ με αρνητικό outlook - Kίνδυνος χρεοκοπίας σε 12 μήνες

Standard and Poor's: Αιφνίδια υποβάθμιση της Ελλάδας σε CCC από CCC+ με αρνητικό outlook - Kίνδυνος χρεοκοπίας σε 12 μήνες
Η όξυνση του φαινομένου της εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αυξάνει τον κίνδυνο επιβολής capital controls αλλά και την πιθανότητα έκδοσης παράλληλου νομίσματος
Σε αιφνιδιαστική υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, κατά μια βαθμίδα, σε CCC, από CCC+ προηγουμένως, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's.
Η απρόσμενη υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας επιβεβαιώνει την κλιμάκωση των πιέσεων από όλες τις πλευρές με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.
Ειδικότερα, o oίκος προχώρησε στην υποβάθμιση, κατά μια βαθμίδα, της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Ελλάδας σε CCC, από CCC+ προηγουμένως, με αρνητικό outlook.
Tαυτόχρονα επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση C για την Ελλάδα.
Όπως επισημαίνει η Standard and Poor's, η απόφασή της να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας συνιστά παραβίαση του οικονομικού της ημερολογίου.
Η παραβίαση του οικονομικού ημερολογίου πραγματοποιείται σε εξαιρετικά κρίσιμες καταστάσεις.
Όπως εξηγεί η S&P, η παραβίαση του οικονομικού ημερολογίου του οίκου για την Ελλάδα αποδίδεται στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην πληρώσει τη δόση των 300 εκατ. προς το ΔΝΤ (στις 5 Ιουνίου), καθώς κατέθεσε αίτημα για ενοποίηση των τεσσάρων δόσεων του Ιουνίου, ύψους 1,53 δισ. ευρώ, σε μια δόση και καταβολή αυτής στις 30 Ιουνίου.
Όπως προειδοποιεί ο οίκος, καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, η Αθήνα εμφανίζεται να δίδει προτεραιότητα σε άλλους τομείς αντί να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Κατά την S&P, εάν δεν υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και βαθιές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, το ελληνικό χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο.
Η απόφαση για υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας αντανακλά την πεποίθηση του οίκου πως η χώρα, χωρίς συμφωνία με τους πιστωτές της, κινδυνεύει να χρεοκοπήσει εντός των ερχόμενων 12 μηνών.
Η ΕΚΤ παρέχει, στην τρέχουσα συγκυρία, ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες - και κατ' επέκταση στην ελληνική οικονομία - σε επίπεδο που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ.
Η όξυνση του φαινομένου της εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αυξάνει τον κίνδυνο επιβολής capital controls αλλά και την πιθανότητα έκδοσης παράλληλου νομίσματος.
Η αβεβαιότητα για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, αλλά και για την πολιτική κατάσταση της χώρας έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.
Όσο περισσότερο αποδυναμώνεται η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, τόσο αυξάνονται τα ερωτήματα για το κατά πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι η συμφωνία που θα επιτευχθεί, σε όρους δημοσιονομικών στόχων.
Ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών σε ορίζοντα 15 ημερών, η S&P δεν θεωρεί πιθανό πως αυτή η συμφωνία είναι ικανή να καλύψει τις υποχρεώσεις της χώρας μετά τον Σεπτέμβριο.

Οutlook
Το outlook είναι «αρνητικό», δεδομένου του κινδύνου περαιτέρω επιδείνωσης της ρευστότητας σε κράτος, τράπεζες και οικονομία.
Όπως υπενθυμίζει η Standard & Poor’s, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ενοποιήσει τις δόσεις των 1,53 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και να τις αποπληρώσει στις 30 Ιουνίου.
Εάν επέλθει συμφωνία με τους δανειστές την επόμενη εβδομάδα, θα δοθεί μόνο μία πρόσκαιρη, τριμηνιαία «ανάσα» στα χρηματοδοτικά προβλήματα της χώρας, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης.
Αιτιολογώντας την εκτίμησή του, επισημαίνει πως δεν αναμένεται να υπάρξει ούτε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλά ούτε και κάποια ουσιώδης χρηματοδοτική λύση, η οποία θα επιλύει τα μακροπρόθεσμα προβλήματα της χώρας.
Αυτό υποδηλώνει, πως η επενδυτική δραστηριότητα θα παραμείνει αδύναμη και οι προοπτικές ανάπτυξης χαμηλές.
Παράλληλα, το «αρνητικό» outlook συνεπάγεται την πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης εντός του 2015, εάν διατηρηθεί σε ανοδική τροχιά το εσωτερικό δημόσιο χρέος (commercial debt).
Αυτό δύναται να συμβεί μέσω της αύξησης για παράδειγμα, των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Η ελληνική αξιολόγηση θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο θα ικανοποιεί τόσο την Ελλάδα όσο και τις πιστώτριες χώρες.
Ένα τέτοιο σενάριο, καταλήγει η Standard & Poor’s, θα συνεισφέρει στην πολιτική σταθεροποίηση, στην αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και στη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.


Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων











Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+



Aa2

AA

AA



Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας

Αξιολόγησης


Α1 Ελλάδα
2005


Α+ Ελλάδα 2005

Α+ Ελλάδα 2005



Α2

Α

Α



Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+



Baa2

BBB

BBB



Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)

Ba1

BB+

BB+



Ba2

BB

BB



Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+



B2

B

B **


B3

B-

B-

Υψηλού κινδύνου

Caa1 * Ελλάδα

CCC+ **

CCC+



Caa2

CCC*Ελλάδα

CCC *Ελλάδα



Caa3

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC





C

C

Χρεοκοπία

C**/***

D ***

D***

*Ισχύουσα βαθμολογία Ελλάδος

**Ήταν σε αυτή την βαθμολογία
μέχρι πρότινος

***H βαθμολογία της Ελλάδος με το PSI+

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης