Τελευταία Νέα
Οικονομία

Der Spiegel: Σχέδιο ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών έναντι του Grexit

Der Spiegel: Σχέδιο ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών έναντι του Grexit
Oι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο έκτακτης ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Grexit
Η Ευρωζώνη καταρτίζει έκτακτο σχέδιο στήριξης των τραπεζών σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρει μεταξύ άλλων, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο έκτακτης ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Grexit.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους τελευταίους μήνες, έχει συμβάλλει στη θωράκιση της Ευρωζώνης έναντι των πιθανών κινδύνων, λαμβάνοντας ποικίλα νομισματικά μέτρα, όπως για παράδειγμα, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Tην ίδια στιγμή, στα άκρα φαίνεται πως οδηγούν τις διαπραγματεύσεις οι δανειστές, οι οποίοι προειδοποιούν ότι ένα δεν υπάρξει νέα ελληνική πρόταση στο Eurogroup της Δευτέρας 22 Ιουνίου του 2015, θα καταρτιστεί έκτακτο σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Μιλώντας στο Reuters, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, υποστηρίζουν ότι κατά τη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο θα προετοιμάσει την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 28 Ευρωπαίων ηγετών που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα το βράδυ 22 Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν τους τρόπους διαχείρισης της ελληνικής χρεοκοπίας, εάν ο Γιάνης Βαρουφάκης ο έλληνας υπουργός ΟΙκονομικών, δεν προσέλθει με νέες προτάσεις για ριζικές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλλει νέες προτάσεις, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα στο συνταξιοδοτικό και το ΦΠΑ.
Δίχως την ύπαρξη συμφωνίας, σημειώνουν εν συνεχεία, η Ελλάδα δεν θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση και θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών.
«Εάν δεν υπάρξουν νέες προτάσεις από την Ελλάδα, οι υπουργοί θα εξετάσουν τους τρόπους διαχείρισης της ελληνικής χρεοκοπίας» παραδέχονται οι ανώνυμοι αξιωματούχοι.
Σημειώνεται ότι βάσει των ίδιων πηγών, η επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων είναι αρκετά πιθανή, δεδομένου του ρυθμού εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης