Τελευταία Νέα
Διεθνή

Spiegel: Σεισμός στην Ευρώπη αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα - Είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους

tags :
Spiegel: Σεισμός στην Ευρώπη αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα - Είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους
Πιθανή η κατάρρευση των ελληνικών διαπραγματεύσεων, τονίζει το γερμανικό περιοδικό
Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφει το μέλλον της Ευρώπης το γερμανικό περιοδικό Spiegel, τονίζοντας ότι ένα πιθανό Grexit θα οδηγήσει την Ευρώπη στην καταστροφή, η οποία θα παραπέμπει εντόνως σε… Αρμαγεδδών.
Κάνοντας λόγο για «Σεισμό στην Ευρώπη», το γερμανικό περιοδικό προειδοποιεί την Αθήνα και τις Βρυξέλλες για τις δραματικές επιπτώσεις μίας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
«Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας, κατά την οποία θα καθοριστεί το μέλλον όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.
«Η απειλή ενός Grexit, την οποία προσπαθούν να εξαλείψουν η Angela Merkel και ο Αλέξης Τσίπρας, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία διάβρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» επισημαίνει παράλληλα, το γερμανικό περιοδικό, υπενθυμίζοντας ότι ο J.C. Juncker σχεδιάζει ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ευρώπης.

Το πρωτοσέλιδο του Der Spiegel

Σεισμός λόγω Ελλάδας στο πρωτοσέλιδο του Spiegel

Όμως, όλα θα κριθούν από την έκβαση των ελληνικών διαπραγματεύσεων, καθώς μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αναδείξει στο έπακρον τα «κακώς κείμενα» του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Πάντως, υπερθεματίζει το Spiegel, η ελληνική πλευρά φαίνεται διατεθειμένη να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές.
«Θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε την πρότασή μας, ώστε να έρθουμε πιο κοντά στη λύση» υπογράμμισε, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, στενός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα.
Την Πέμπτη, σημειώνει το Spiegel, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία, αναγκάζοντας τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή της Angela Merkel, των υπόλοιπων Ευρωπαίων ηγετών, της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi.
Όμως, τόσο η Merkel όσο και ο Tusk, προσθέτει το γερμανικό περιοδικό, εμφανίστηκαν φειδωλοί ως προς τις πιθανότητες επιτυχούς έκβασης.

Λίγος ο χρόνος

Όπως σημειώνεται το Spiegel, ο χρόνος είναι λίγος και η συμφωνία για το ελληνικό χρέος θα εξαρτηθεί από το εάν η Ελλάδα καταφέρει να λάβει την τελευταία δόση του δεύτερου πακέτου βοήθειας, συνολικού ύψους 7,2 δισ. ευρώ.
«Χωρίς αυτή τη βοήθεια, η χώρα θα βρεθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, καθώς στις 30 Ιουνίου, η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλλει 1,53 δισ. στο ΔΝΤ και ακόμη 4 δισ. στην ΕΚΤ τον Ιούλιο» αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα.
Ο Juncker, συνεχίζει, έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να διαμεσολαβήσει μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.
Πλέον, όμως, και ο ίδιος εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξος, τονίζοντας ότι «δεν μπορώ να αποτρέψω μία κατάρρευση των συνομιλιών».

Σε κίνδυνο οι τράπεζες

Η κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης, προσθέτει το Spiegel, έχει συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Οι Έλληνες νιώθουν ολοένα και περισσότερο ανασφαλείς, φοβούμενοι μία χρεοκοπία ή - στη χειρότεροη περίπτωση - ένα Grexit.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα, οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ανήλθαν σε 5 εκ. ευρώ.
Χάρη στην ΕΚΤ βέβαια, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά την Δευτέρα.

Έκκληση από τις ΗΠΑ

Δεδομένης της κατάστασης, εξηγεί το γερμανικό περιοδικό, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να απευθύνουν έκκληση προς τους εμπλεκόμενους φορείς, προειδοποιώντας ότι Ελλάδα και δανειστές πρέπει να πραγματοποιήσουν βήματα προς τη συμφωνία.
«Αυτή είναι η υποχρέωσής του» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του SPD και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, προειδοποίησε για τις δραματικές συνέπειες του Grexit.
«Η αποχώρηση της Ελλάδας θα ήταν ένα μοιραίο λάθος», υπερθεμάτισε, κάνοντας λόγο για «ευρωπαϊκή αποσύνθεση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης