Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman: Χρεοκοπία, παράλληλο νόμισμα και capital controls το βασικό σενάριο για την Ελλάδα

Goldman: Χρεοκοπία, παράλληλο νόμισμα και capital controls το βασικό σενάριο για την Ελλάδα
Η Ελλάδα άθελά της κινείται προς την κατεύθυνση του Grexit, προειδοποιεί η Goldman Sachs
Άκρως απαισιόδοξη εμφανίζεται η Goldman Sachs, η οποία προειδοποιεί ότι Αθήνα και δανειστές δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία, οδηγώντας την Ελλάδα σε χρεοκοπία, παράλληλο νόμισμα και capital controls.
Σύμφωνα με την ανάλυση της επενδυτικής τράπεζας, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών τις προσεχείς ημέρες.
Το επόμενο διάστημα, εξηγεί χαρακτηριστικά, η Ελλάδα - ως αποτέλεσμα της μη συμφωνίας - θα κηρύξει στάση πληρωμών, θα προβεί στην έκδοση παράλληλου νομίσματος και θα επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση των τραπεζών κεφαλαίων.
«Οι συγκεκριμένες εξελίξεις θα επιφέρουν μία χαοτική κατάσταση, τα αποτελέσματά της οποίας θα είναι μη διαχειρίσιμα» προειδοποιεί η Goldman Sachs, τονίζοντας ότι η Ελλάδα άθελά της κινείται προς την κατεύθυνση του Grexit.
Η αδυναμία επίτευξης συμφωνία εδράζεται στις διαφωνίες Ελλάδας και δανειστών σε μία σειρά ειδικών θεμάτων, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.
Δίχως συμφωνία, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να διαχειριστεί μία κατάσταση, η οποία θα διαμορφώνεται ως εξής:
- Αδυναμία πληρωμής του ΔΝΤ
- Καταβολή μισθών και συντάξεων μέσω της έκδοσης παράλληλου νομίσματος
- Επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων
Φυσικά, επισημαίνει η Goldman Sachs, μία τέτοια έκβαση θα επιβαρύνει σημαντικά την ελληνική οικονομία και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, μία τέτοια κατάσταση θα έχει σημαντικές επιδράσεις στο πολιτικό σύστημα.
«Ο αντίκτυπος των μέτρων θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό» προσθέτει, τονίζοντας ότι το νέο πολιτικό σχήμα, ως απόρροια των ραγδαίων εξελίξεων, θα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές.
Έτσι, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, αποφεύγοντας το επίπονο Grexit. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης