Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το νέο σχέδιο της ΕΕ για την Ελλάδα: Παράταση 3 μηνών του προγράμματος και χρηματοδότηση 6 δισ μέσω του ESM

Το νέο σχέδιο της ΕΕ για την Ελλάδα: Παράταση 3 μηνών του προγράμματος και χρηματοδότηση 6 δισ μέσω του ESM
H πρόσθετη χρηματοδότηση δεν θα υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ και μέσω του ESM και εκταμίευση 3,7 δισ από την τελευταία δόση
Παράταση του ελληνικού προγράμματος για 3 μήνες έως τον Σεπτέμβριο του 2015, με ταυτόχρονη χρηματοδότησης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σχεδιάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Ειδικότερα, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η Κομισιόν καταρτίζει νέο σχέδιο για την Ελλάδα, το οποίο προβλέπει την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος έως τον Σεπτέμβριο.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της χώρας, αυτή θα συντελεστεί μέσω του ESM.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ωστόσο, η πρόσθετη χρηματοδότηση δεν θα υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ.
Με βάση το δημοσίευμα η 3μηνη παράταση θα δοθεί με στόχο να υπάρξει χρόνος μεταξύ της Ελλάδος και των δανειστών να καταρτιστεί μια πλήρης συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τρίτο πακέτο βοήθειας - τρίτο δάνειο.
Η ΕΕ στο πλαίσιο του τρίτου δανείου θα εξέταζαν και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλά θέτουν ως προαπαιτούμενο η Ελλάδα να προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις.
Ταυτόχρονα αναφέρεται από την FAZ ότι η ΕΕ ζητάει την υλοποίηση ορισμένων κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στο διάστημα των 3 μηνών ώστε να να υλοποιηθεί το σχέδιο της τελικής συμφωνίας με νέα χρηματοδότηση.
Το σχέδιο προβλέπει εξοικονόμηση πόρων ύψους 4,5 δισεκ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) ανά έτος, περιλαμβανομένου 1% από εισπράξεις ΦΠΑ και από μείωση συνταξιοδοτικών δαπανών 1%.
Το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ προβλέπει συμφωνία την εβδομάδα μεταξύ 22 και 25 Ιουνίου.
Έως τα μέσα Ιουλίου τα εθνικά κοινοβούλια θα επικυρώσουν το νέο σχέδιο και θα εγκρίνουν την εκταμίευση των 3,7 δισ. που απομένουν στο τρέχον πρόγραμμα  και τα οποία θα χαθούν αν λήξει η παράταση στις 30 Ιουνίου χωρίς συμφωνία.
Τα 3,7 δισεκ. της τελευταίας δόσης θα μπορούσαν να ενισχυθούν από τα κεφάλαια του ΤΧΣ τα οποία τώρα κατέχει ο ESM ύψους περίπου 11 δισεκ. ευρώ.
Στο δημοσίευμα δεν γίνεται λόγος για το ΔΝΤ, το πρόγραμμα του οποίου λήγει μέσα του 2016.
Το ΔΝΤ για να ξεμπλοκάρει την τελευταία δόση έχει θέσει ως βασικό προαπαιτούμενο την ύπαψη συμφωνίας και γενναίες μεταρρυθμίσεις.

Ραγδαίες οι εξελίξεις για την Ελλάδα...

Με βάση τελευταίες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να καταλήξει σε συμφωνία, αρκεί:
1) Να μην τεθεί θέμα μειώσεων σε συντάξεις μια μισθούς.
Ήδη σε συνέντευξη του ο Moscovici ο ευρωπαίος επίτροπος επί των οικονομικών αναφέρει σε συνέντευξη του ότι οι δανειστές δεν ζητούν μειώσεις συντάξεων αλλά αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.
2) Να υπάρξει συμφωνία για τον ΦΠΑ και να γίνουν δεκτά τα ελληνικά αιτήματα για την κλιμάκωση του φόρου.
3) Να βρεθεί βιώσιμη – λύση φόρμουλα για την χρηματοδότηση.
Το σενάριο που έχει υπάρξει, συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει μόνο κάλυψη των υποχρεώσεων της Ελλάδος προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ από τον ESM χωρίς μέριμνα για την χρηματοδότηση του ελληνικού προϋπολογισμού αποτελεί παγίδα και στραγγαλίζει την οικονομία.
4) Να υπάρξει αναφορά για το χρέος ότι θα εξεταστεί από την ΕΚΤ και την ΕΕ σε εύλογο διάστημα.
5) Για όλα αυτά η ελληνική πλευρά – εξετάζει – ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση να υποβάλλει μια βελτιωμένη πρόταση προς το Eurogroup.
Τόσο το Eurogroup όσο και η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος έχουν προειδοποιήσει ότι πριν την Σύνοδο Κορυφής το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουνίου… στις 15:00 ώρα κεντρικής Ευρώπης θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup για να αποτιμήσει τις…νέες προτάσεις που θα υποβάλλει η Ελλάδα.
Αν δεν υπάρξουν νέες προτάσεις στο Eurogroup από την Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής δεν θα καταλήξει σε κάποια απόφαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης