Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Paul Krugman: Σε περίπτωση Grexit πρώτα θα έρθει το χάος και μετά η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

tags :
Paul Krugman: Σε περίπτωση Grexit πρώτα θα έρθει το χάος και μετά η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ μια δημοσιονομική κρίση, ηταν πάντα κρίση ισοζυγίου πληρωμών
«Είναι πολύ άδικο να υποστηρίζει κάποιος ότι η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα για να προσαρμοστεί» υποστηρίζει με παρέμβαση του στο προσωπικό του blog ο οικονομολόγος Paul Krugman.
Όπως υποστηρίζει, «σε αντίθεση με το τι πιστεύουν πολλοί, η Ελλάδα έχει υποβληθεί σε απίστευτα σκληρή λιτότητα και έκανε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε άλλα πεδία. Κατάφερε πέρυσι να πετύχει μικρό πρωτογενές πλεόνασμα ενώ φέτος επέστρεψε σε πρωτογενές έλλειμμα γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη δημοσιονομική προσαρμογή» τονίζει.
Ο γνωστός οικονομολόγος προτρέπει τους αναγνώστες του λέγοντας να «σκεφτούν ότι δεν πρόκειται για την Ελλάδα αλλά για τις ΗΠΑ ή την Μεγάλη Βρετανία.
Όταν κοιτάμε αυτούς τους προϋπολογισμούς συνήθως δεν εστιάζουμε στο πρωτογενές αποτέλεσμα αλλά στο κυκλικά προσαρμοσμένο αποτέλεσμα. Αυτό επιτρέπει να αποφύγουμε την πίεση της επιβολής κυκλικών πολιτικών που κάνουν την οικονομία ασταθή και δίνει καλύτερη εικόνα για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οικονομικής θέσης. Και ενώ η κυκλική προσαρμογή μπορεί να είναι αμφιλεγόμενη υπάρχουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις από το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ».
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία για το 2014 ο Krugman υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι η πλέον υπεύθυνη δημοσιονομικά χώρα που έχει βουλιάξει στην λιτότητα.
Και διερωτάται «γιατί λοιπόν υπάρχει δημοσιονομική κρίση»; Η απάντηση είναι ότι η οικονομία είναι βαθιά πιεσμένη.
«Αν υποθέσουμε ότι υπήρχε τρόπος να τελειώσει η πίεση το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα θα έσβηνε. Υπάρχει, όμως, τρόπος να γίνει αυτό;
Οχι όσο η χώρα μένει στο ευρώ. Μπορεί να επιδιώξει μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι δυνατό να την κάνουν ποιο ανταγωνιστική, αλλά όποιος υποσχεθεί δραστικά και γρήγορα αποτελέσματα δεν έχει ιδέα γιατί μιλά».
Ο Paul Krugman θεωρεί ότι το Grexit θα προκαλέσει σταδιακά σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας όμως το πρώτο χτύπημα θα είναι αρνητικό και θα προκαλέσει σοκ και οικονομικό χάος.
«Αυτός δεν είναι ένας δρόμος που θέλει κάποιος να ακολουθήσει, αλλά πρέπει να παραδεχτεί κανείς ότι όσο η κρίση χειροτερεύει γίνεται ένα εύλογο αποτέλεσμα».
«Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε, σε κάθε περίπτωση, είναι ότιτο Grexit θα προκαλέσει σταδιακά σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας 
Αντίθετα, το κεντρικό ζήτημα θα είναι η διαχείριση του τραπεζικού πανικού, η διαχείριση της μετάβασης σε νέο νόμισμα και πιθανά η αφαίρεση δομικών εμποδίων για την αύξηση των εξαγωγών κυρίως στον τουρισμό.
Και καταλήγει λέγοντας πως «στην πραγματικότητα, δεν ήταν ποτέ μια δημοσιονομική κρίση.
Στη βάση της ήταν πάντα κρίση ισοζυγίου πληρωμών που μεταμορφώθηκε εν μέρει σε κρίση προϋπολογισμού η οποία ήρθε ως τέτοια στο επίκεντρο εξαιτίας της ιδεολογίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης