Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Προειδοποίηση Στουρνάρα σε τραπεζίτες - «Μαύρη Τρίτη» σε περίπτωση μη συμφωνίας τη Δευτέρα

Reuters: Προειδοποίηση Στουρνάρα σε τραπεζίτες - «Μαύρη Τρίτη» σε περίπτωση μη συμφωνίας τη Δευτέρα
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Τρίτη θα είναι μια δύσκολη ημέρα και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις
Προειδοποίηση προς τους έλληνες τραπεζίτες να προετοιμαστούν για μια «δύσκολη Τρίτη» σε περίπτωση που η Αθήνα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές στο έκτακτο αυριανό eurogroup, έκανε σύμφωνα με το Reuters ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας.
Το πρακτορείο επικαλείται τραπεζικές πηγές από την Αθήνα οι οποίες αποκάλυψαν ότι ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, συγκάλεσε την Παρασκευή έκτακτη σύσκεψη με ανώτατους τραπεζίτες για να συζητήσουν την διογκούμενη κρίση στον τραπεζικό κλάδο, μετά την πλημμύρα εκταμιεύσεων που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ ημερησίως, προς το τέλος της εβδομάδας.
Όπως υποστηρίζει το πρακτορείο, οι τραπεζίτες ο Γ. Στουρνάρας δεν έκαναν λόγο για capital controls στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εξαρτώνται για την ρευστότητα τους από την ΕΚΤ όμως υπογράμμισε ότι «η κατάσταση θα είναι πολύ σοβαρή».
«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Τρίτη θα είναι μια δύσκολη ημέρα και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις» αναφέρει η τραπεζική πηγή στο Reuters τονίζοντας ότι «εάν δεν υπάρξει συμφωνία θα σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι αποφάσισαν να προχωρήσουν χωρίς την Ελλάδα».
Στη συνάντηση συζητήθηκαν και τεχνικά ζητήματα που αφορούν τα ΑΤΜ και την τροφοδότησή τους με ρευστό που αποτελεί ένα μεγάλο λογιστικό πρόβλημα.
Εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας επιβεβαίωσε την διεξαγωγή της συνάντησης αλλά αρνήθηκε να σχολιάζει τι συζητήθηκε.
Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ αύξησε το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,8 δισ. ευρώ κίνηση που ίσως δεν είναι αρκετή για να διατηρήσει τη σωστή λειτουργία του συστήματος και τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, οι εντολές για εκροές καταθέσεων για αύριο Δευτέρα έχουν φτάσει ήδη το 1 δις ευρώ ενώ την περασμένη βδομάδα απομακρύνθηκαν 4,2 δις ευρώ από τις τράπεζες.
«Τα πράγματα είναι δύσκολα. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, ένας Θεός ξέρει πώς θα μοιάζει η Τρίτη. Ακόμη και η ΕΚΤ δεν είναι σίγουρη για τον οδικό χάρτη» καταλήγει το Reuters. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης