Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λαπαβίτσας σε Die Zeit: Οι πιστωτές απαιτούν την πλήρη παράδοση της Ελλάδας - Υπέρ του Grexit

Λαπαβίτσας σε Die Zeit: Οι πιστωτές απαιτούν την πλήρη παράδοση της Ελλάδας - Υπέρ του Grexit
Οι υφεσιακές προτάσεις δεν θα εγκριθούν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Την πλήρη παράδοση της Ελλάδας απαιτούν οι πιστωτές, σύμφωνα με τον κ. Κ. Λαπαβίτσα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».
Παράλληλα, προειδοποιεί πως τα νέα υφεσιακά μέτρα δεν θα γίνουν δεκτά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά, τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει και προτάσεις πιο συμπαγείς, οπότε καλό είναι να αναμένουμε το τέλος των διαπραγματεύσεων
Πρόσθεσε, ωστόσο πως αν η τελική συμφωνία περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο υφεσιακά μέτρα, που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα των Ελλήνων, τότε θα υπάρξει ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα στη χώρα.
«Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είτε προέρχονται από την αριστερά, είτε όχι, δυσκολεύονται να εγκρίνουν ένα υφεσιακό πρόγραμμα», επεσήμανε ο βουλευτής του κυβερνόντος κόμματος, σχολιάζοντας «πώς θα δικαιολογήσουν στο λαό την αθέτηση των υποσχέσεών τους;».
Ερωτηθείς σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, ο κ. Λαπαβίτσας υποστήριξε πως καταλήγουν ουσιαστικά σε ένα πρόσταγμα: «να μην υπάρχουν υφεσιακά μέτρα».
Στη συνέχεια, εκτιμά πως ένα υφεσιακό πρόγραμμα είναι προβληματικό, ακριβώς διότι δεν μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη και την ευημερία.
Ο ίδιος τάσσεται με δηλώσεις του υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Αναλυτικότερα, επισημαίνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «ακραία» και υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα απλώς δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απαιτεί το ευρώ».
«Μια προσωρινή έξοδος από το ευρώ ή μια οριστική έξοδος από το ευρώ, σε συμφωνία με τους εταίρους, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να αναπνεύσει ξανά και να σωθεί», εκτιμά ότι είναι η λύση στο ελληνικό πρόβλημα.
Το πρόβλημα δεν είναι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, σχολιάζει ο κ. Λαπαβίτσας, σε ερώτηση του δημοσιογράφου που αναφέρει πως το 70% των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ, ακόμα και με σκληρά μέτρα.
«Το πρόβλημα εντοπίζεται στα ανώτερα στρώματα, καθώς η ελίτ στην Ελλάδα έχει πτωχεύσει με κάθε τρόπο: οικονομικά, πολιτικά, ηθικά», αναφέρει έπειτα, συμπληρώνοντας πως «αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι ηγέτες, δεν έχουν οράματα και καμία ευθύνη.
Αλλά ελέγχουν την κοινή γνώμη, ιδιαίτερα από τα Μέσα Ενημέρωσης, που σπέρνουν τον πανικό στο λαό, ότι μια έξοδος από το ευρώ θα ήταν πλήρης καταστροφή»
Μια παραμονή στην Ευρωζώνη θα λειτουργούσε μόνο αν μετά το πρόγραμμα λιτότητας ακολουθούσε η μείωση του χρέους και ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και επενδύσεων, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει, κατέληξε ο κ. Λαπαβίτσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης