Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Grexit, Grexident και Greferendum – Όταν οι νεολογισμοί φθάνουν να γίνουν πράξη

CNBC: Grexit, Grexident και Greferendum – Όταν οι νεολογισμοί φθάνουν να γίνουν πράξη
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης ίσως να έχουν υποτιμήσει τον εφησυχασμό των επενδυτών σχετικά με την πιθανότητα μετάδοσης της κρίσης από ένα Grexit
Στην πιθανότητα από απλοί «νεολογισμοί» να γίνουν πράξη τις προσεχείς ημέρες οι λέξεις Grexit και Grexident, καθώς πλησιάζει η Κυριακή, 5η Ιουλίου, που θα λάβει χώρα το δημοψήφισμα, αναφέρεται δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC.
Όπως επισημαίνεται, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να κατάφερε πολλά απ' όσα ήλπιζαν ότι θα πετύχει όσοι τον ψήφισαν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Η ιστορία μπορεί να αποδείξει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δίκιο, σημειώνεται, όμως θα ήταν μια γλυκόπικρη νίκη για έναν ηγέτη που από μια ανεπτυγμένη αγορά οδηγήθηκε σε μια αναδυόμενη ή ακόμη περιθωριακή αγορά σε πέντε χρόνια.
Οι ελπίδες της ελληνικής ηγεσίας, ότι ο φόβος η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ θα βοηθήσει για μεγαλύτερους συμβιβασμούς, φαίνεται να έχουν διαψευσθεί, με πολύ λίγες ελπίδες να υπάρχουν για μια λύση της τελευταίας στιγμής του γόρδιου δεσμού που υπάρχει μεταξύ πιστωτών και δανειστή.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης ίσως να έχουν υποτιμήσει τον εφησυχασμό των επενδυτών σχετικά με την πιθανότητα μετάδοσης της κρίσης από ένα Grexit, βάσει της αντίδρασης των αγορών στην ειδησεογραφία του περασμένου σαββατοκύριακου.
Το «τοξικό μείγμα ιδιωτικού και δημοσίου χρέους» και η έλλειψη των απολύτως αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι ιδιαίτερα άσχημο, καθώς η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών προειδοποίησε αυτό το σαββατοκύριακο.
Ωστόσο, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που βασίστηκε υπερβολικά στη νομισματική πολιτική και τις σωστές αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.
Η προσθήκη το σαββατοκύριακο των κινήσεων της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική, στην λίστα των οικονομικών όρων που θα μελετούν στο μέλλον οι φοιτητές, καταδεικνύει πώς η οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει αυτή των ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη οικονομία που δεν μπορεί να βασίζεται στην ανάπτυξη πλέον.
Οι κινεζικές μετοχές, αναδυόμενες αγορές, οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν και η συνεχής αδυναμία επίλυσης της ουκρανικής κρίσης, αποτελούν όλα εν δυνάμει αρνητικά στοιχεία για τις αγορές τους επόμενους λίγους μήνες.
Το 2015, σημειώνει το CNBC, ίσως αποδειχθεί το έτος όπου το παλιό χρηματιστηριακό γνωμικό «πούλησε τον Μάιο και φύγε» (sell in May and go away) είναι πιο ακριβές από ποτέ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης