Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Expansion: Ευρωπαϊκές τράπεζες και Grexit,… τσουνάμι ή καλοκαιρινή καταιγίδα; - Τι θα συμβεί με την Ισπανία

Expansion: Ευρωπαϊκές τράπεζες και Grexit,… τσουνάμι ή καλοκαιρινή καταιγίδα; - Τι θα συμβεί με την Ισπανία
Μικρή η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε περίπτωση ενός Grexit, σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών
Οι ισπανικές τράπεζες θα γλίτωναν με μερικές… γρατσουνιές από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, αν και οι άγνωστες παράμετροι που θα προκαλούνταν, απαιτούν σύνεση, σημειώνεται σε δημοσίευμα της ισπανικής οικονομικής εφημερίδας Expansion.
Όπως σημειώνεται, μέχρι τώρα υπάρχει η ελπίδα ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. θα βρουν τον τρόπο για να συνεχίσουν την κοινή τους πορεία, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή, 5 Ιουλίου, οπότε οι Έλληνες θα κληθούν να αποφασίσουν μέσω του δημοψηφίσματος αν αποδέχονται ή όχι την ευρωπαϊκή πρόταση.
Φυσικά, το Grexit δεν αποτελεί πλέον μια απίθανη επιλογή, αν και εξακολουθεί να μην είναι το βασικό σενάριο πολλών εταιρειών αναλύσεων.
Χθες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ξεκαθάρισε: «Η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, που ήταν ένα θεωρητικό ζήτημα, δυστυχώς, πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί».
Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνεται στο δημοσίευμα, ζητά από το εκλογικό σώμα να ψηφίσουν «όχι», επιχειρηματολογώντας ότι μετά θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν με μεγαλύτερη δύναμη.
Ωστόσο, η Ε.Ε. από την πλευρά της σημειώνει σε όλους τους τόνους ότι αυτό που στην πραγματικότητα καλούνται να ψηφίσουν οι Έλληνες είναι αν θέλουν ή όχι να παραμείνουν στο ευρώ.
Η Goldman Sachs σε σημείωμά της, που έγινε γνωστό χθες, σημειώνει ότι ένα Grexit εξακολουθεί να μην είναι το βασικό της σενάριο, όμως τονίζει ότι η πιθανότητα αυτό να συμβεί έχουν αυξηθεί σημαντικά από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ανακοινώσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Πάντως, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας εκτιμούν ότι η Ευρώπη είναι τώρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση έναντι του 2011.
Είναι σαφές ότι θα υπήρχε ένα ωστικό κύμα, όμως ελεγχόμενο.
Η Goldman, μάλιστα, τολμά να θέτει νούμερα σχετικά με το τι θα υποδήλωνε αυτό για τα ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τα οποία θα ήταν εκείνα που θα επηρεάζονταν περισσότερο.
Στην περίπτωση που η Ελλάδα θα έπρεπε να επιμηκύνει τον χρόνο επιβολής των capital controls, με τράπεζες και χρηματιστήριο κλειστά, το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία θα αυξανόταν κατά 200-250 μονάδες βάσης.
Αν τελικά το… αίμα έφθανε στο ποτάμι και η Ελλάδα εξερχόταν του ευρώ, τα spreads θα αυξάνονταν μεταξύ 300-350 μονάδων βάσης.
Ένα στοιχείο που κανείς δεν θα μπορούσε να παραβλέψει, αν και θα εξακολουθούσε να είναι στο ήμισυ των υψηλών των άνω των 600 μονάδων βάσης που είχαν καταγραφεί το καλοκαίρι του 2012.
Έτσι, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, για να περιοριστεί η ζημία ενός Grexit, η Ευρώπη θα έπρεπε να προχωρήσει προς μια μεγαλύτερη σύγκλιση, επιταχύνοντας την ίδρυση ενός κοινού Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων για τη ζώνη του ευρώ, όπως και να προγραμματίσει σοβαρά μια δημοσιονομική ένωση.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να αποφευχθεί μεσοπρόθεσμα, σε μια ανάλογη κρίση, να επαναληφθεί η επιλογή της Ελλάδας.

Μηδαμινή έκθεση

Μια από τις μεγαλύτερες διαφορές με την κατάσταση κατά την πρώτη κρίση του ευρώ είναι ακριβώς η υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η Ευρώπη έχει ενισχύσει το τραπεζικό της σύστημα, εφαρμόζοντας ένα νέο πλαίσιο υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης.
Τα τελευταία stress tests που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μοναδική επόπτης των τραπεζών της Ευρωζώνης από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) έχουν διαλύσει τις όποιες αμφιβολίες σχετικά με την υγεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Η άμεση έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα είναι επίσης πολύ μειωμένη.
Η JP Morgan την εκτιμά στα 5,3 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει λιγότερο του 0,2% του ισολογισμού της των 32 δισ. ευρώ.
«Μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε μηδενικό άμεσο αντίκτυπο στον τραπεζικό τομέα», σημειώνει.
Προσθέτει δε, ότι η Ευρωζώνη καταγράφει βελτίωση στην κατάσταση χρηματοδότησης, με την πίστωση να αυξάνεται κατά 1%, το καλύτερο ποσοστό εδώ και τρία χρόνια, τη ζήτηση να ανακάμπτει και τα κόστη χρηματοδότησης να συγκλίνουν.
Ο άμεσος αντίκτυπος δεν είναι ο μόνος που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του.
Η Credit Suisse, με στοιχεία από τη BIS, αυξάνει τη συνολική έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα στα 27 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,9 δισ. αφορούν γερμανικές τράπεζες και 10 δισ. βρετανικές.
Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας σημειώνουν ότι παρά τη βελτίωση της κατάστασης στη ζώνη του ευρώ, υπάρχουν χώρες που θα ήταν περισσότερο εκτεθειμένες σε μια «μόλυνση» από την κρίση και θα ήταν εκείνες που συνοψίζουν δύο προϋποθέσεις: μια μακροοικονομική κατάσταση σε δύσκολη εξισορρόπηση και πολιτική αστάθεια.
Σύμφωνα με την Credit Suisse, η Ισπανία είναι η μόνη χώρα της ζώνης του ευρώ που ισχύουν και οι δύο προϋποθέσεις, εξαιτίας των γενικών εκλογών που πλησιάζουν και της ανόδου του Podemos.

Η περίπτωση της Ισπανίας

Οι ισπανικές τράπεζες, με τη βαθιά αναδιάρθρωση που συντελέστηκε και με τη βοήθεια που έλαβαν, που κόστισε περισσότερα από 40 δισ. και τα οποία θεωρούνται πλέον χαμένα, έχουν πλέον πολύ σταθερά fundamentals για να αντιμετωπίσουν τις αναταραχές που θα έφερνε ένα Grexit.
Η άμεση έκθεσή τους στην Ελλάδα είναι πρακτικά άνευ σημασίας, όπως σημειώνουν ειδικοί που έχει συμβουλευτεί η ισπανική εφημερίδα Expansion, και μάλιστα μικρότερη των 300 εκατ. ευρώ.
Αυτό που μένει να δει κανείς, είναι πόσο μεγάλο θα ήταν το φαινόμενο της μετάδοσης της κρίσης.
Όπως επισημαίνει ο αναλυτής Jose Ramon Iturriaga της Abantes Asesores, η πρόοδος που έχει υπάρξει στο ισπανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από το 2012 περιορίζει αυτόν τον κίνδυνο.
Μάλιστα, εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα εξέλθει της ζώνης του ευρώ και ότι τελικά θα κερδίσει το «ναι» στο δημοψήφισμα.
Σημειώνει ακόμη ότι στην υποθετική περίπτωση που αυτό συνέβαινε, το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου στην Ισπανία θα κατέγραφε σημαντική άνοδο, όμως δεν θα έφθανε στα επίπεδα του 2011 και 2012.
Αυτό που διαφέρει, επισημαίνεται, δεν είναι μόνον η κατάσταση της οικονομίας και των ισπανικών τραπεζών, αλλά και η ίδια η Ε.Ε.: το 2011 όλα ήταν υπό συζήτηση στην Ευρώπη, τώρα έχουμε όλους τους μηχανισμούς για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε.
Στα νέα όπλα που έχει στη διάθεσή της η Ευρώπη αναφέρεται και η Maria Munoz, αναλύτρια της AndBank Espana, η οποία σημειώνει ότι «ο κόσμος και κυρίως η Ευρώπη είχε πέντε χρόνια για να προετοιμαστεί για ένα παρόμοιο γεγονός με αυτό της Ελλάδας».
Το μεγαλύτερο μέρος των πιστωτών της Ελλάδας είναι δημόσιοι θεσμοί: κυβερνήσεις της ευρωζώνης και η ΕΚΤ.
Είμαστε ενώπιον μιας διαφορετικής κατάστασης έναντι αυτής του 2011-2012, σημειώνει και προσθέτει ότι είναι πολύ σημαντικό που η έκθεση στην Ελλάδα είναι σε δημόσιους θεσμούς και όχι στις τράπεζες, οι οποίες έχουν περιορίσει την έκθεσή τους 80-90%, από τα 200 δισ. το 2010, διότι αυτό απελευθερώνει την Ευρώπη από το να υποστεί μια νέα τραπεζική κρίση.
Σύμφωνα με πηγές στον ισπανικό τραπεζικό τομέα, η κατάστασή του είναι πολύ καλύτερη έναντι του 2012.
«Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση», σημειώνουν, με τον διοικητή της Bankia, Jose Ignacio Goirigolzarri, μάλιστα να σημειώνει σήμερα δημοσίως ότι αν υπάρξει Grexit, θα υπάρξει αστάθεια, όμως θα είναι διαχειρίσιμη και ελέγξιμη.
Πιο απαισιόδοξος, ωστόσο, είναι ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Alcala, Jose Carlos Diez, ο οποίος σημειώνει ότι αν ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν κάνει ένα βήμα, η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρώ και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπως η Πορτογαλία, χώρα που διασώθηκε και αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να τηρήσει τους στόχους που έχουν τεθεί από τις Βρυξέλλες.
«Η έκθεση των ισπανικών τραπεζών στην Πορτογαλία είναι σχετική», σημειώνει ο οικονομολόγος.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης