Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ακόμη και αν υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει της Ευρωζώνης

CNBC: Ακόμη και αν υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει της Ευρωζώνης
Οι μορφές που θα μπορούσε να λάβει ένα Grexit
Στην πιθανότητα η Ελλάδα να αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος την Κυριακή, 5 Ιουλίου, αναφέρεται δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, το οποίο σημειώνει ότι ο δρόμος προς την έξοδο, αν τελικά συμβεί, δεν θα είναι εύκολος.
Μάλιστα, στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι διαφορετικές μορφές που θα μπορούσε να λάβει ένα Grexit, είτε το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος είναι «ναι» είτε «όχι».

cnbccccccc.jpg

Η πρόταση, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, αφορά επιφανειακά τις προτάσεις που έθεσαν οι πιστωτές της Ελλάδας την περασμένη Πέμπτη, που όμως δεν βρίσκονται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το δημοψήφισμα, όμως, πολλοί το βλέπουν με μια πιο διευρυμένη ματιά, σαν μια ψήφο υπέρ της συνέχισης της παρουσίας ή μη της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, σημειώνουν ότι η ψήφος στο δημοψήφισμα αφορά την παραμονή ή μη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και έχουν καλέσει τους Έλληνες να ψηφίσουν «ναι», όποιο και αν είναι το ερώτημα.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιμένει ότι η χώρα θα μπορούσε να ψηφίσει «όχι» και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς τα άλλα μέλη της νομισματικής ένωσης θα μπορούσαν να συμφιλιωθούν με μια Ελλάδα που δεν αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της, όμως παραμένει στο κλαμπ.
Αν υπερισχύσει το «ναι», παραμένει το πρόβλημα αν η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να αποπληρώνει τα χρέη της χωρίς ένα σημαντικό «κούρεμα» και ένα σχέδιο να παρακινήσει την οικονομική της ανάπτυξη.
Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's εκτιμά ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να εξέλθει της ζώνης του ευρώ είναι περίπου στο 50%.
«Ένα Grexit θα ήταν ένα τέτοιο μοναδικό γεγονός που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το σενάριο ότι θα μπορούσε να προκαλέσει οξεία μετάδοση της κρίσης και μακροπρόθεσμη ζημία στην πολιτική συνεκτικότητα», σημειώνει ο αναλυτής της Lapo Guadagnulo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης