Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Royal Bank of Scotland: Μεγαλύτερο το κόστος ενός Grexit από το κούρεμα του ελληνικού χρέους

Royal Bank of Scotland: Μεγαλύτερο το κόστος ενός Grexit από το κούρεμα του ελληνικού χρέους
Στα 227 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, χωρίς σε αυτό να συμπεριληφθούν μεταξύ άλλων γεωπολιτικοί κίνδυνοι, σημειώνει η RBS
Στα 227 δισ. ευρώ υπολογίζει το ελάχιστο κόστος από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο αναλυτής της Royal Bank of Scotland, Alberto Gallo.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «εκτιμούμε ότι το ελάχιστο άμεσο οικονομικό κόστος για τους πιστωτές θα ήταν περί τα 227 δισ. ευρώ (2,3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης)».
«Πρόκειται για ποσό που είναι υψηλότερο από ένα haircut ώστε να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο (140 δισ. ευρώ), εξαιρουμένου του πλήρους κόστους μετάδοσης της κρίσης, του γεωπολιτικού κόστους από πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αλλά και του αντίκτυπου από την δημιουργία ενός προηγούμενου εξόδου χώρας από την Ε.Ε.», τονίζει.
Παράλληλα, προσθέτει ότι για την Ελλάδα το οικονομικό κόστος θα ήταν δραματικό: η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα μπορούσε να υποχωρήσει σε πάνω από 6%, βάσει παλιών σεναρίων εξόδου σε άλλες χώρες, ενώ η ανεργία και ο πληθωρισμός θα αυξάνονταν σημαντικά.
Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τον αναλυτή της Royal Bank of Scotland, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση, όπου τα IOUs θα απέτρεπαν τις εισαγωγές προϊόντων – κλειδιών και θα μπορούσε να επακολουθήσει κοινωνική αναταραχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης