Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Τεράστιο το κόστος για την Ευρώπη και την Ελλάδα, είτε με Grexit, είτε με παραμονή στο ευρώ

BBC: Τεράστιο το κόστος για την Ευρώπη και την Ελλάδα, είτε με Grexit, είτε με παραμονή στο ευρώ
«Ο πιλότος Αλέξης Τσίπρας πέταξε από το αεροπλάνο τον Γ. Βαρουφάκη»
Το κόστος για την Ελλάδα θα είναι τεράστιο είτε παραμείνει στο ευρώ, είτε αποχωρήσει, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό BBC.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στην παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας πως «ο πιλότος και πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας τον πέταξε έξω από το αεροπλάνο».
Το BBC αναφέρει πως ήδη από εχθές το βράδυ υπήρξαν ενδείξεις για την αποχώρηση του κ. Βαρουφάκη από το ΥΠΟΙΚ, καθώς δεν συμμετείχε στην σύσκεψη με τους τραπεζίτες.
Φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτό το αίτημα ορισμένων εκ των συμμετεχόντων στο Eurogroup, να μην συμμετέχει ο κ. Βαρουφάκης, ίσως στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να διασφαλίσει την συμφωνία για τη διάσωση της χώρας, μετά το «Όχι» των Ελλήνων στην πρόταση των πιστωτών.
Ως προς την σύσκεψη για τις τράπεζες, αποφασίστηκε να διατηρηθεί αμετάβλητο το καθεστώς υπό το οποίο λειτούργησαν την περασμένη εβδομάδα.
Δεδομένου, όμως, ότι τα capital controls λήγουν σήμερα (6/7), αναμένεται να υπάρξει και νέα συνάντηση για να αποφασιστεί πώς και κατά πόσον οι τράπεζες μπορούν να λειτουργήσουν αύριο.
Υπαρκτός, ως δαμόκλειος σπάθη, είναι ο κίνδυνος οι ελληνικές τράπεζες να ξεμείνουν από ρευστότητα, εντός ολίγων ημερών.
Σε μια τέτοια περίπτωση η μπάλα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί εξ ολοκλήρου στο γήπεδο της ΕΚΤ, το ΔΣ της οποίας θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παγώσει, θα κόψει ή θα αυξήσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας, ELA.
Η ίδια η ΕΚΤ, ωστόσο, δεν επιθυμεί να λάβει τον ρόλο του δικαστή για την Ελλάδα, οπότε θα βρίσκεται σε αναμονή της οιασδήποτε δήλωσης του Eurogroup για το αν υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα για μια νέα συμφωνία για τη διάσωση του ελληνικού κράτους.
Η τύχη της Ελλάδα παραμένει λοιπόν σταθερά, στα χέρια της Angela Merkel και των υπόλοιπων ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι θα πρέπει να αναλογιστούν το κόστος κάθε ενδεχομένου για την Ελλάδα.
Θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τη διαγραφή 200 δισ. ευρώ, σε μια ταπεινωτική κίνηση για τους ίδιους, που όμως θα δώσει μια πιο υγιή βάση στην ελληνική οικονομία, ώστε να παραμείνει στο ευρώ.
Θα ισοδυναμούσε, πάντως, με ένα χαστούκι για χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, οι οποίες απέτυχαν στο ίδιο έργο, ενώ πολλοί γερμανοί ψηφοφόροι θα εναντιωθούν στην απόφαση της Merkel.
Μια τέτοια απόφαση όμως θα προστάτευε την ΕΚΤ από ζημιά 140 δισ. ευρώ, σε περίπτωση Grexit, λόγω της έκθεσή της στην Ελλάδα.
Τι θα γίνει, όμως, αν η Ελλάδα υιοθετήσει το δικό της εθνικό νόμισμα, όπως πολλοί ζητούν;
Αυτό το ενδεχόμενο είναι εξίσου κοστοβόρο, καθώς η Ελλάδα δεν έχει σχεδόν καθόλου αποθέματα σε ξένο νόμισμα, γεγονός που θα την οδηγήσει άμεσα σε ελλείψεις βασικών εισαγόμενων προϊόντων, όπως οι πρώτες ύλες, τα τρόφιμα και τα φάρμακα, καθώς οι ξένοι προμηθευτές δεν θα δεχτούν το νέο αποδυναμωμένο νόμισμα.
Τότε, για να αποφευχθεί η ολική οικονομική κατάρρευση και η εξαθλίωση των Ελλήνων, το ΔΝΤ και η ευρωζώνη θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα περίπου 25 δισ. ευρώ για να διευκολύνουν τη μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα, μια νέα δραχμή.
Η Ελλάδα απλά δεν μπορεί να πληρώσει για ό, τι χρειάζεται με τα έσοδα από τις εξαγωγές, καθώς ανέρχονται μόλις στο 13% του ΑΕΠ ή του εθνικού εισοδήματος.
Η παραμονή στο ευρώ θα είναι τρομερά ακριβή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη και η έξοδος από το ευρώ θα ήταν τρομερά ακριβή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, τονίζει το BBC χαρακτηριστικά.
Αλλά με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επικίνδυνα κοντά στην πλήρη κατάρρευση, οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν μόνο ώρες για να αποφασίσουν ποιο δρόμο επιθυμούν να πληρώσουν.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης