Τελευταία Νέα
Οικονομία

Απόρρητη έκθεση ΔΝΤ: Απαιτείται γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Θα φθάσει το χρέος στο 200% του ΑΕΠ έως το 2017

Απόρρητη έκθεση ΔΝΤ: Απαιτείται γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Θα φθάσει το χρέος στο 200% του ΑΕΠ έως το 2017
Στο 200% επί του ΑΕΠ αναμένεται να εκτιναχτεί το χρέος της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια
Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που φαίνεται πρόθυμη να εξετάσει η Ευρώπη, δεν είναι επαρκής για να καταστήσει αυτό βιώσιμο, αναφέρει σχετικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς απαιτείται πολύ μεγαλύτερο haircut και προειδοποιεί ότι το χρέος θα εκτιναχθεί στο 200% του ΑΕΠ το 2017, χωρίς αναδιάρθρωση.
Η ενημερωμένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ εστάλη στις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ αργά τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία που πέτυχε η Αθήνα και οι 18 εταίροι της, προκειμένου να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
«Η δραματική επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους, αυξάνει την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους σε μια κλίμακα που θα πρέπει να αυξηθεί πολύ πιο πολύ ​​από ό, τι έχει ήδη προβλεφθεί μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με την ανάλυση, το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει το 170% του ΑΕΠ έως το 2022, έναντι 142% που αναμενόταν δύο εβδομάδες νωρίτερα, ενώ θα κορυφωθεί στο 200% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια δηλαδή έως το 2017.
Παράλληλα, επισημαίνει πως αν η Ελλάδα βγει στις αγορές και αρχίζει να δανείζεται, ενώ η αξιολόγησή της βρίσκεται κάτω από την άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ, θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης του χρέους της.
Ειδικότερα, σε μια τέτοια περίπτωση, διευκρινίζει ότι το χρέος της χώρας θα καταστεί μη βιώσιμο για δεκαετίες.
Το ΔΝΤ εκτιμά πως το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα εκτιναχτεί στο 200% μέσα στην επόμενη διετία έως το 2017.
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα μια περίοδο χάριτος 30 ετών για την εξυπηρέτηση του χρέους της, συμπεριλαμβανομένων και των νέων δανείων.
Αλλιώς θα πρέπει να προχωρούν σε αυστηρές ετήσιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις προς τον ελληνικό προϋπολογισμό ή να δεχτούν «βαθιά προκαταβολικά κουρέματα» για τα δάνειά τους στην Αθήνα, αναφέρει η έκθεση.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι την προηγούμενη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε για τον κίνδυνο σοβαρής επιδείνωσης των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας για το 2015, λόγω των ραγδαίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων (δημοψήφισμα, capital controls).
Τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας θα είναι «πολύ κακά» το 2015, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Olivier Blanchard, παρουσιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ για το παγκόσμιο outlook (World Economic Outlook).
Όπως εξήγησε ο Blanchard, είναι δύσκολο, τη δεδομένη στιγμή, να υπολογιστεί η ζημία που έχει προκληθεί στην ελληνική οικονομία από την τραπεζική αργία και τα capital controls.

Η αναφορά για την Ελλάδα στην έκθεση του ΔΝΤ

Πολύ βαρύτερο (much heavier toll) - έναντι των προσδοκιών - θα είναι το πλήγμα που θα υποστεί η ελληνική οικονομία, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που σημειώνονται, όπως προειδοποιεί το ΔΝΤ, δίδοντας στη δημοσιότητα τη νέα του έκθεση για το παγκόσμιο outlook (World Economic Outlook).
Ειδικότερα, όπως τονίζουν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και η τραπεζική αργία, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα εκτόξευσαν στα ύψη τα ελληνικά spreads.
Ωστόσο το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι ο αντίκτυπος από την ελληνική κρίση εκτός Ελλάδας είναι περιορισμένος, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός.
Όπως επισημαίνει, η συμπεριφορά των αγορών κρίνεται συγκρατημένη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης