Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μάχη για τους πλειστηριασμούς - Τι προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς

Μάχη για τους πλειστηριασμούς - Τι προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο νομοθέτημα θα είναι κοντά σε εκείνα που προέβλεπε ο νόμος Δένδια
Την πρόταση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Δένδια, φαίνεται να επαναφέρει η κυβέρνηση στο θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.
Ήδη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης έχει ζητήσει από τους θεσμούς το "πάγωμα" των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας έως και το τέλος του 2015.
Ο ίδιος φέρεται να αιτήθηκε στους δανειστές την εισαγωγή της παραπάνω ρύθμισης που αφορά χιλιάδες νοικοκυριά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο νομοθέτημα θα είναι κοντά σε εκείνα που προέβλεπε ο νόμος Δένδια, περιλαμβάνοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, περίπου το 70% των νοικοκυριών.
Η πρόταση Δένδια, προέβλεπε το σπάσιμο των στεγαστικών δανείων με βάση την αξία που έχουν τώρα τα ακίνητα και με βάση την αξία που είχαν όταν αυτά αγοράστηκαν και εκδόθηκε το δάνειο.
Ειδικότερα, η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια προβλέπει τη μείωση κατά 30% της αξίας του ακινήτου βάσει της οποίας είχε συναφθεί το αρχικό δάνειο και τον διαχωρισμό του δανείου σε δύο τμήματα.
Το κυρίως τμήμα του δανείου θα αποπληρώνεται κανονικά στην τράπεζα και το υπόλοιπο θα μεταφερθεί στο μέλλον, τοκιζόμενο ή όχι, τουλάχιστον μία δεκαετία ή δεκαπενταετία και θα επαναξιολογείται τότε κατόπιν αναδιαπραγμάτευσης με βάση την αξία του ακινήτου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Χτες πάντως κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εξυγίανση των τραπεζών με την πλήρη διασφάλιση των εγγυημένων καταθέσεων των πολιτών, αλλά και τις ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς.
Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης που απέστελε στους θεσμούς τον περασμένο Απρίλιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, προέβλεπε ότι η αξία της δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ και οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρούνται είναι το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, να είναι μικρότερο ή ίσο των 50.000 ευρώ.
Επίσης η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του είναι μικρότερη ή ίση των 500.000 ευρώ ενώ το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
Ωστόσο η πρόταση του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, συνάντησε την άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

E.M.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης