Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο χρυσός κινδυνεύει να πέσει σε… κώμα – Πώς Ελλάδα και Κίνα επηρεάζουν την τιμή του

Ο χρυσός κινδυνεύει να πέσει σε… κώμα – Πώς Ελλάδα και Κίνα επηρεάζουν την τιμή του
Το πιθανότερο είναι ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα συνεχίσει να υποχωρεί τους προσεχείς μήνες
Τα προβλήματα στην Ελλάδα και την Κίνα έχουν δημιουργήσει στις παγκόσμιες αγορές μια… έξαψη κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, σημειώνεται σε άρθρο του Business Insider για το πώς επηρεάζεται η τιμή του χρυσού.
Όπως επισημαίνεται, οι Έλληνες ενώ στην αρχή απέρριπταν, εν συνεχεία αποδέχθηκαν την τελευταία συμφωνία των πιστωτών τους, κάτι που χαρακτηρίζεται ως «σχιζοφρενικές» κινήσεις, ενώ στην Κίνα η κυβέρνηση της χώρας στηρίζεται σε ένα νέο πρόγραμμα προκειμένου να σταματήσει την κατατρόπωση των κινεζικών μετοχών.
Οι επενδυτές στις ΗΠΑ παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις, κάτι το εξαντληντικό.
Ωστόσο, αν κοιτάξει κανείς την ευρύτερη εικόνα, κάποιες πλευρές τις αγορές δεν έχουν αντιδράσει στις μανιοκαταθλιπτικές αναταράξεις που λαμβάνουν χώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Μια αγορά που δείχνει να μην έχει επηρεαστεί από αυτά τα σκαμπανεβάσματα είναι αυτή των πολύτιμων μετάλλων και ειδικότερα όσον αφορά τον χρυσό, η αγορά φαίνεται πλήρως χαλαρή, σε σημείο μάλιστα που να κινδυνεύει να πέσει σε… κώμα.
Μετά την άνοδο της τιμής του χρυσό στα 1.300 δολάρια στις αρχές του έτους, την Τρίτη η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε στο βραχυπρόθεσμο χαμηλό των 1.106 δολαρίων, σημειώνοντας πτώση 2,2%.
Στην πραγματικότητα υποχώρησε κάτω των 1.100 δολαρίων εκείνο το πρωί, «χτυπώντας» τα χαμηλότερα επίπεδα σε πέντε χρόνια.
Αν το χρηματοπιστωτικό χάος οδηγεί την τιμή του χρυσού, τότε η παρ' ολίγον έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, που συνδυάστηκε με την ελεύθερη πτώση στο κινεζικό χρηματιστήριο, θα έπρεπε να οδηγήσει τον χρυσό ανοδικά.
Αν και υπήρξε ένα μικρό ριμπάουντ, αυτό σταμάτησε τόσο γρήγορα όσο προέκυψε, οδηγώντας την τιμή του χρυσού ακόμη χαμηλότερα.
Ποιος, όμως, είναι ο λόγος που ο χρυσός δεν αντιδρά;
Πρόσφατα, η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε πόσα είναι τα αποθέματά της σε χρυσό.
Η τελευταία αναφορά ήταν το 2009, όταν διέθετε 1.054 μετρικούς τόνους.
Δεδομένου ότι η Κίνα συγκεντρώνει πολλά ξένα νομίσματα μέσω του εμπορικού πλεονάσματος και ότι θέλει το νόμισμά της να συμπεριληφθεί στα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα του ΔΝΤ, πολλοί εκτιμούσαν ότι τα αποθέματα χρυσού της χώρας θα είχαν τουλάχιστον διπλασιαστεί τα τελευταία έξι χρόνια.
Αντιθέτως, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυτά ανέρχονται σε 1.658 μετρικούς τόνους, μια αύξηση μόλις κατά 600 μετρικούς τόνους, όταν αναλυτές προέβλεπαν ότι θα έφθαναν από 2.000 ως 4.000 μ.τ.
Ως σημείο σύγκρισης αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ έχουν 8.000 μ.τόνους.
Η τιμή του χρυσού υποχωρεί εδώ και κάποιο διάστημα, όμως η πτώση που ακολούθησε την ανακοίνωση για τα κινεζικά αποθέματα χρυσού καταδεικνύει ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: η διακράτηση χρυσού απλώς δεν υπήρξε επικερδής για σχεδόν τέσσερα χρόνια.
Χωρίς έναν σαφή δρόμο προς τα κέρδη, η τιμή του χρυσού έχει υποχωρήσει χαμηλότερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρασύροντας τις Gold Shares ETF και εκατομμύρια επενδυτές μαζί, που εν συνεχεία επιβιβάστηκαν στον φαύλο κύκλο της πώλησης του μετάλλου καθώς η τιμή υποχώρησε.
Το τύπωμα χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και τώρα στη ζώνη του ευρώ δεν έσωσε την κατάσταση.
Η πρόσφατη αναταραχή σε Ελλάδα και Κίνα επίσης δεν βοήθησε την τιμή του μετάλλου.
Είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς πώς ο χρυσός ως βραχυπρόθεσμη επένδυση θα κάνει μια θετική κίνηση τους επόμενους μήνες, αντιθέτως είναι πολύ πιο πιθανό η τιμή του πολύτιμου μετάλλου να κινηθεί ακόμη χαμηλότερα.
Αν και αυτό θα ενοχλήσει τους επενδυτές, ωστόσο θα παράσχει σε κάποιους άλλους μια μεγάλη ευκαιρία: αυτοί που αγοράζουν χρυσό ως πραγματική εξασφάλιση έναντι μιας πραγματικής οικονομικής καταστροφής, θα μπορούν να αγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή.
Βεβαίως, θα πρέπει να βρουν ένα ασφαλές μέρος να τον αποθηκεύσουν, όμως, καταλήγει το άρθρο, αυτό δεν είναι θέμα της παρούσης…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης