Τελευταία Νέα
Διεθνή

Huffington Post: Το μυστήριο της δημοτικότητας του Αλέξη Τσίπρα, ακόμη και μετά το νέο μνημόνιο

Huffington Post: Το μυστήριο της δημοτικότητας του Αλέξη Τσίπρα, ακόμη και μετά το νέο μνημόνιο
Πάλεψε με τη λιτότητα και έχασε, όμως η δημοτικότητά του παραμένει άνω του 60%
Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έχασε στο διαπραγματευτικό τραπέζι με τους πιστωτές της Ελλάδας, ωστόσο αυτό που δημιουργεί εντύπωση είναι ότι ακόμη είναι νικητής στις καρδιές και το μυαλό των ελλήνων πολιτών.
Ο Daniel Marans, αρθρογράφος της Huffington Post, διερωτάται πώς ένας άνδρας ο οποίος υποτάχθηκε σε ένα νέο αυστηρό πακέτο μέτρων λιτότητας, όταν είχε υποσχεθεί ελαφρύνσεις και ήταν αυτός που επί των ημερών του συντελέστηκε το καταστροφικό κλείσιμο των τραπεζών, όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει, αλλά και να θριαμβεύσει πολιτικά.
Η συνεχής επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα πιστώνεται τόσο στο πολιτικό του ταλέντο όσο και την έλλειψη πραγματικού ανταγωνισμού, κάτι ωστόσο που μπορεί να μη διαρκέσει για πολύ, όπως επισημαίνουν αναλυτές στη Huffington Post.
Η μοίρα του Τσίπρα, σημειώνουν, εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσουν οι Έλληνες όταν θα τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα λιτότητας και από το αν ο Τσίπρας θα καταφέρει εν τω μεταξύ να κρατήσει ενωμένο το κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγοι θα αμφισβητούσαν ότι ο Τσίπρας παραμένει δημοφιλής.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Kappa Research, η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα φθάνει το 60%, δέκα μονάδες υψηλότερα έναντι οποιουδήποτε άλλου πολιτικού αρχηγού.
Αν διεξάγονταν τώρα εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε με 42,5%, σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό από το αντίπαλο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Palmos Analysis που είδε το φως της δημοσιότητας το περασμένο Σάββατο.
Ορισμένοι ειδικοί σημειώνουν ότι οι Έλληνες πιστώνουν στα θετικά του Τσίπρα την προσπάθεια να επιτύχει καλύτερους όρους, ακόμη και αν στο τέλος απέτυχε.
«Το γεγονός ότι πέρασε πέντε μήνες διαπραγματεύσεων, του δίνει αξιοπιστία στους έλληνες πολίτες ότι όντως εννοούσε ότι ήθελε να ανατρέψει τη λιτότητα», σημειώνει ο Άγγελος Χρυσσόγελος, ειδικός σε θέματα Ε.Ε. στη δεξαμενή σκέψης Chatham House στο Λονδίνο.
«Του δίνει αξιοπιστία, κατά έναν περίεργο τρόπο, να εισάγει τώρα ένα πακέτο λιτότητας.
»Όταν λέει "δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο τώρα" είναι πιο αξιόπιστος.
»Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ισχυρίζονταν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή, όμως ο Τσίπρας πραγματικά προσπάθησε.
»Μπορεί αληθινά να δηλώσει ότι εξάντλησε όλες τις άλλες επιλογές», σημειώνει.
Ο κ. Χρυσσόγελος σημειώνει ωστόσο ότι «δεν είμαι σίγουρος αν έχει τη βούληση ή το… στομάχι για να προχωρήσει μέσα από βαθύτερη λιτότητα ή σκληρότερες μεταρρυθμίσεις».
Άλλοι, πάντως, όπως οι οικονομολόγος στο Harbard, Jeffrey Frankel, υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας έχει την ευκαιρία να γίνει η βερσιόν του βραζιλιάνου Luiz Inacio da Silva στην Ελλάδα.
Όπως σημειώνει ο Frankel, ο Lula da Silva αναγνώρισε τις πολιτικές πραγματικότητες και προχώρησε στο πολιτικό κέντρο όταν ανέκτησε δύναμη, κάτι που του επέτρεψε να εδραιώσει μέτριες προοδευτικές νίκες.
Ανεξαρτήτως των κινήτρων του, σημειώνεται στο άρθρο, η πολιτική καριέρα του Αλέξη Τσίπρα εξαρτάται από το πόσο σύντομα η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται, κάτι που για να επιτύχει πρέπει να αντιπαλέψει την πολιτική αντιπολίτευση στο ίδιο του το κόμμα.
Ο Κώστας Ελευθερίου, υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος ειδικεύεται στις πολιτικές της ριζοσπαστικής Αριστεράς, εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να μετακινήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο προκειμένου να διατηρήσει την παραμονή του κόμματος στην εξουσία, όχι όμως να προχωρήσει σε έναν νέο συνασπισμό.
Για αυτό τον λόγο ο έλληνας πρωθυπουργός έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην πειθαρχία στο κόμμα στις πρόσφατες ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο.
«Θα προσπαθήσει να μετατρέψει το κόμμα του σε ένα νέο μοντέρνο κεντρο-αριστερό πολιτικό οργανισμό», σημειώνει ο Κ. Ελευθερίου και προσθέτει ότι «ο Τσίπρας προσπαθεί να προσαρμόσει το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέποντας το όραμα εναντίον της λιτότητας σε ένα όραμα υπέρ της λιτότητας με κοινωνική δικαιοσύνη που θα προστατεύει τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης