Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Το σχέδιο Grexit, μια μεγάλη δοκιμασία για τις σχέσεις Merkel – Schaeuble

Reuters: Το σχέδιο Grexit, μια μεγάλη δοκιμασία για τις σχέσεις Merkel – Schaeuble
«Το μήνυμα της Bundestag, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο: η υπομονή μας με την Ελλάδα εξαντλείται», σημειώνει το πρακτορείο Reuters
Την εκτίμηση ότι η διάσταση απόψεων στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης χρέους και ειδικότερα στο ζήτημα ενός ενδεχόμενου Grexit δοκίμασε τις σχέσεις της Angela Merkel και του Wolfgang Schaeuble, διατυπώνει σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο Reuters.
Ειδικότερα, αναφέρει πως στις 17 Ιουλίου, όταν η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από τη γερμανική Βουλή να εγκρίνει τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, για να αποφευχθεί «η βία και το χάος», άκουσε το κοινοβούλιο να χειροκροτεί μόνο όταν σταμάτησε για να ευχαριστήσει δημόσια τον υπουργό Οικονομικών της χώρας.
Για το Reuters το χειροκρότημα που δέχτηκε ο Wolfgang Schaeuble ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα.
Και αυτό διότι ο υπουργός Οικονομικών είχε καταστήσει σαφές τις προηγούμενες ημέρες ότι η λύση που ο ίδιος προτιμούσε για την Ελλάδα ήταν να αποχωρήσει από το ευρώ.
Ουσιαστικά ο Schaeuble είχε διαχωρίσει τη θέση του από την Merkel, καθώς πρότεινε τη λύση, που η ίδια πάλευε να απορριφθεί.
Το μήνυμα της Bundestag, λοιπόν, ήταν ξεκάθαρο: η υπομονή μας με την Ελλάδα εξαντλείται.
Το ζητούμενο είναι, επισημαίνει γερμανός αξιωματούχος, ότι ως τώρα όλοι πίστευαν πως η καγκελάριος είναι ο καλός αστυνομικός και ο υπουργός ο κακός αστυνομικός, οι οποίοι εργάζονται, ωστόσο, για ένα κοινό σκοπό.
Ο κοινός σκοπός έλειπε στην ελληνική περίπτωση, ενώ το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που «ο κακός αστυνομικός» επιθυμούσε.
Ο Schaeuble μπορεί να μην είδε το Grexit που ζητούσε, ωστόσο η πολιτική του δύναμη και αποδοχή ενισχύθηκε, ενώ αν η Ελλάδα «γλιστρήσει» στον κακό δρόμο ξανά, το Σχέδιο Β, ήτοι το σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, θα βρεθεί εκ νέου στο τραπέζι.
Μάλιστα, υπογραμμίζει το Reuters, η αποδοχή του γερμανού ΥΠΟΙΚ ενισχύθηκε τόσο, που σε πρόσφατη δημοσκόπηση ξεπέρασε την αποδοχή της ίδιας της καγκελαρίου.
Τώρα η Merkel είναι στην πιο ευάλωτη θέση που βρέθηκε τα τελευταία 10 έτη, καθώς φαίνεται να εξαρτάται απόλυτα από τον Schaeuble, του οποίου τον έλεγχο έχει απολέσει.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Schaeuble έχει επικρατήσει κατά κράτος της γερμανίδας καγκελαρίου σε επικοινωνιακό και στρατηγικό επίπεδο.
Παράλληλα, ο βιογράφος του γερμανού ΥΠΟΙΚ, τονίζει πως αν και οι δύο ηγετικές φυσιογνωμίες της Γερμανίας γνωρίζονται 25 χρόνια, θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι έχουν αναπτύξει φιλία.
Κατά τον βιογράφο, ο Schaeuble δεν μπορεί να ξεχάσει ότι η Merkel του «έκλεψε» την ηγεσία του CDU, αλλά ούτε και την συμπεριφορά της όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία.
Σύμφωνα με γερμανό αξιωματούχο, που επικαλείται το Reuters, αν ο Schaeuble «μπορούσε να σκοτώσει πολιτικά την Merkel, χωρίς να αφήσει δαχτυλικά αποτυπώματα θα το είχε κάνει ήδη», ωστόσο άλλοι τονίζουν πως οι δύο γερμανοί πολιτικοί θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν, καθώς τα θετικά και τα αρνητικά ισορροπούν στη σχέση τους.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης