Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΝΕ / ΓΣΕΕ: Η στρατηγική με κύριους άξονες τη λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση έχει αποτύχει

ΙΝΕ / ΓΣΕΕ: Η στρατηγική με κύριους άξονες τη λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση έχει αποτύχει
Οι επίσημες εκτιμήσεις για το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης για το 2015 και το 2016 είναι αρνητικές
Αυτό που εκτιμούν οι περισσότεροι, δείχνει και η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ - ΓΣΕΕ), για την οικονομία και την απασχόληση.
Πολύ απλά, η  Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να βρίσκεται σε οικονομική κρίση και το 2016.
Και ο λόγος είναι ότι η στρατηγική της δημοσιονομικής προσαρμογής με κύριους άξονες την λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση έχει αποτύχει σε όλους τους βασικούς στόχους διευρύνοντας το αναπτυξιακό κενό της ελληνικής οικονομίας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Παράλληλα, οι επίσημες εκτιμήσεις για το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης για το 2015 και το 2016, είναι αρνητικές ως προς τη δυνατότητα της οικονομίας να βγει από την οικονομική κρίση.
Όπως αναφέρει το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, η πολιτική της λιτότητας επιδείνωσε τη σχέση του χρέους προς το ΑΕΠ και συνέβαλε στην ύφεση και στην αύξηση του ποσοστού ανεργίας.
Μέσα σε όλα, το ποσοστό ανεργίας παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η ποιότητα των θέσεων εργασίας, συνεχίζει να χειροτερεύει.
Σύμφωνα με την έκθεση, θα πρέπει να υπάρξει επαναπροσδιορισμός της  οικονομικής πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και επαναπροσδιορισμός της βιωσιμότητας του χρέους με βάση τα βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα και τεχνικές διαπραγμάτευσης για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο και να μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Τέλος, η έκθεση προτείνει την θεσμοθέτηση προγραμμάτων εγγυημένης απασχόλησης για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.
Η έκθεση έχει αποσταλεί στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης