Διεθνή

Guardian: Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι για το καλό όλης της Ευρώπης

Guardian: Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι για το καλό όλης της Ευρώπης
Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να ισχυροποιήσουν την Ευρώπη σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ανταποκριθεί σε προκλήσεις από την Ουκρανία μέχρι το Ισλαμικό Κράτος
Κρίνοντας από την πλημμυρίδα σχολίων που ακολούθησε την πρόσφατη σύνοδο για την Ελλάδα, ένα σύγχρονο ελληνικό δράμα ξετυλίγεται, όπου ένα μικρό αλλά περήφανο κράτος, η πατρίδα της Δημοκρατίας, υπόκειται σε παράλογη λιτότητα από τους ψυχρούς γραφειοκράτες ξένους πολιτικούς.
Τα σχόλια αυτά, όπως σημειώνει ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη Βρετανία σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», Peter Ammon, με έχουν προβληματίσει.
Πριν από μερικές ημέρες, το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, αξίας 86 δισ. ευρώ.
Το μερίδιο της Γερμανίας σε αυτό θα είναι λίγο πάνω από το ένα τέταρτο ή ίσο με 500 ευρώ ανά νοικοκυριό.
Πρόκειται για σημαντικό ποσό, που έρχεται να προστεθεί στα 215 δισ. ευρώ που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου και του δεύτερου προγράμματος διάσωσης το 2010 και το 2012.
Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα συμβάλουν, παρά το γεγονός ότι σε κάποιες από αυτές το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι σημαντικά χαμηλότερο αυτού της Ελλάδας.
Πρόκειται για μια ευρεία πράξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Οι έλληνες πολίτες είναι βέβαιο ότι περνούν πολύ δύσκολες στιγμές, με τις σκηνές από συνταξιούχους να περιμένουν στην ουρά των ΑΤΜ για να πάρουν μέρος της μηνιαίας σύνταξής του να έχουν συγκινήσει τους πάντες.
Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μεταρρυθμίσεις.
Όσοι στεναχωριούνται για τα δεινά των Ελλήνων φαίνεται να παραβλέπουν την επιθυμία της πλειονότητας των πολιτών να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ και το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, που συμφωνήθηκε από όλα τα 19 μέλη της ευρωζώνης, ανοίγει τον δρόμο στην Ελλάδα να κάνει ακριβώς αυτό.
Ως αντάλλαγμα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Η βελτίωση του φορολογικού συστήματος, το σταμάτημα της φοροδιαφυγής των εχόντων, όπως επίσης και το να έλθει το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα δεν φαίνεται να είναι υπερβολικά.
Την περασμένη εβδομάδα, το ελληνικό κοινοβούλιο συμφώνησε στα πρώτα βήματα αυτής της διαδικασίας.
Η μείωση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να γίνει με τα μέσα του κλασικού κουρέματος χρέους, που είναι άκρως απαγορευτικό από τους κανόνες της Ε.Ε.
Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει επέκταση της ωρίμανσης των δανείων και μείωση επιτοκίων ως επιλογή από τη στιγμή που το νέο πρόγραμμα διάσωσης αξιολογηθεί επιτυχώς.
Αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να σταθεί ξανά όρθια στα πόδια της και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Αυτό το οικονομικό φάρμακο έχει αποδειχθεί επιτυχές και σε άλλες περιπτώσεις.
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση χρέους ανάγκασαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες τους, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες μέσα από σκληρές και επίπονες διαδικασίες κατάφεραν να επιστρέψουν στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης, με τις δύο πρώτες να εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν με ταχύτερο ρυθμό το 2015 από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Όλα αυτά αποτελούν ένα μέρος της συνολικής εικόνας, σημειώνεται.
Στόχος είναι η Ευρώπη να βγει από την κρίση χρέους ισχυρότερη απ' ό,τι όταν μπήκε σε αυτή.
Υπάρχει ένας σημαντικός και επιτακτικός λόγος για να γίνει αυτό και πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης.
Αν θέλουμε η Ευρώπη να διατηρήσει την οικονομική της ανταγωνιστικότητα, τη βάση της ευημερίας της, εν όψει των αναδυόμενων παγκόσμιων ανταγωνιστών της, όπως η Κίνα και η Ινδία, θα πρέπει να βάλουμε το σπίτι μας σε τάξη.
Μόνον μια ισχυρή Ευρώπη θα είναι ικανή να ανταποκριθεί στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία μέχρι τον τρόμο του Ισλαμικού Κράτους και τη δραματική κρίση προσφύγων στη Βόρειο Αφρική και τη Μεσόγειο.
Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις μόνη της.
Για μας στη Γερμανία, σημειώνει ο γερμανός πρεσβευτής στη Βρετανία, το ευρωπαϊκό σχέδιο ήταν πάντα κάτι περισσότερο από απλώς οικονομικά.
Η αλληλεγγύη στην Ελλάδα θα μας βοηθήσει να χτίσουμε μια πιο στερεή Ευρώπη, καταλήγει το άρθρο.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης