Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes: Η ελληνική συμφωνία εκτροχιάζεται - Οι μισοί εμπλεκόμενοι δεν τη θέλουν και οι υπόλοιποι δεν την πιστεύουν

Forbes: Η ελληνική συμφωνία εκτροχιάζεται - Οι μισοί εμπλεκόμενοι δεν τη θέλουν και οι υπόλοιποι δεν την πιστεύουν
Έχει χρησιμοποιηθεί κάθε δικαιολογία για να μην ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, τονίζει η αρθρογράφος του Forbes, Frances Coppola
Αν και πριν από δύο εβδομάδες ο κόσμος ανάσαινε με ανακούφιση στο άκουσμα μιας νέας συμφωνίας για ένα πρόγραμμα διάσωσης και παρά το γεγονός ότι έχουν ψηφιστεί ήδη δύο πακέτα μέτρων προαπαιτούμενων, οι διαπραγματεύσεις γι' αυτό στην πραγματικότητα δεν έχουν ξεκινήσει.
Σύμφωνα με την αρθρογράφο του Forbes, Frances Coppola, έχει χρησιμοποιηθεί κάθε δικαιολογία προκειμένου να αποτραπεί στην πραγματικότητα η έναρξη των συζητήσεων για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, που η ίδια η Ελλάδα δεν θέλει, αλλά είναι αναγκασμένη να προχωρήσει.
Αρχικώς, υπήρχαν «λογιστικά θέματα», εν συνεχεία μια ομάδα πιστωτών με επικεφαλής τη γερμανική αντιπροσωπεία ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση και τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων και παράλληλα με αυτό, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, έκανε λόγο για περιορισμό των αρμοδιοτήτων της Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα της FAZ.
Από τη μια ο πρόεδρος Juncker είναι ανακουφισμένος ότι υπάρχει μια συμφωνία και από την άλλη ο Schaeuble ακόμη προωθεί ένα Grexit και μένει να δούμε ποιος θα νικήσει.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο Wolfgang Schaeuble δεν είναι μόνος του, αντιθέτως έχει μαζί του την πλειονότητα της γερμανικής κοινής γνώμης που είναι υπέρ ενός Grexit.
Την ίδια στάση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών όμως έχουν και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, οι οποίες τονίζουν ότι αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα πρέπει να εξέλθει της ζώνης του ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, όμως, βρίσκεται η Γαλλία.
Η… συνθηκολόγηση της Ελλάδας, σημειώνεται, έχει ξεσκεπάσει την ιδεολογική διαφορά μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Έτσι, οι Έλληνες στην πραγματικότητα δεν θέλουν μια συμφωνία, οι Γερμανοί το ίδιο και οι Γάλλοι είναι τρομοκρατημένοι ότι η συμφωνία θα αποτύχει.
Αυτό δεν είναι μια καλή βάση για μια συμφωνία, τονίζεται.
Η ΕΚΤ γνωρίζει ότι το μέλλον του ευρώ είναι αυτό που κρίνεται και με την Ελλάδα να έχει φθάσει στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη, η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα είναι απελπισμένη να κρατήσει τις χώρες στο ευρώ.
Έτσι, η βασική της θέση είναι παρόμοια με αυτή της Γαλλίας: υποταγή στους κανόνες για το ευρύτερο καλό.
Παράλληλα, υπάρχει και το ΔΝΤ, η θέση του οποίου είναι συμβατή με αυτή του γαλλικού μπλοκ, αν και πολύ ισχυρότερη.
Όπως έχει δηλώσει το Ταμείο, δεν πρόκειται να εμπλακεί σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αν δεν υπάρξει αξιόπιστη μεταρρυθμιστική προσπάθεια από την Ελλάδα και υπόσχεση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από τους πιστωτές.
Ωστόσο, το θέμα είναι ότι κανείς δεν πιστεύει ότι το ΔΝΤ όταν λέει ότι δεν θα δώσει χρήματα, καθώς δύο φορές μέχρι τώρα έχει παραβλέψει τους κανόνες του προκειμένου να διασωθεί η Ελλάδα.
Το ΔΝΤ φαίνεται αμετακίνητο, όμως η Γερμανία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ένα νέο πρόγραμμα χωρίς την εμπλοκή του Ταμείου.
Ειλικρινά, σημειώνει η αρθρογράφος του Forbes, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει ένα πρόγραμμα χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Έτσι, καταλήγει το άρθρο, έχουμε μια συμφωνία την οποία σχεδόν οι μισοί από τους εμπλεκομένους δεν θέλουν, τους άλλους μισούς να εκτιμούν ότι δεν θα λειτουργήσει και που δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης