Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωβαρόμετρο: Μετανάστευση και οικονομία τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρωζώνης

Ευρωβαρόμετρο: Μετανάστευση και οικονομία τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρωζώνης
Tο 38% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι η μετανάστευση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση
Η μετανάστευση σε πρώτο βαθμό και η οικονομία σε δεύτερο, αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο.
Ειδικότερα, το 38% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι η μετανάστευση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη δεύτερη θέση έπεται η οικονομική κρίση με 27% και ακολουθούν η ανεργία με 24% και η δημοσιονομική κατάσταση των κρατών με 23%.
Σημειώνεται ότι η ανησυχία για την τρομοκρατία έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά, καθώς ανέρχεται στο 17%.
Όπως και κατά την προηγούμενη έρευνα του Νοεμβρίου 2014, υπάρχει ισχυρή υποστήριξη εκ μέρους των πολιτών ως προς τα θέματα προτεραιότητας που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Πρόεδρο Juncker.
• Όσον αφορά τις επενδύσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, 59% των Ευρωπαίων συμφωνούν με τη διάθεση δημόσιων κονδυλίων για την τόνωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα σε επίπεδο ΕΕ.
• Όσον αφορά την ενέργεια, 72% των Ευρωπαίων είναι υπέρ μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
• Οι περισσότεροι ευρωπαίοι θεωρούν ότι η ενιαία αγορά (η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών εντός της ΕΕ) αποτελεί το πλέον θετικό επίτευγμα της ΕΕ (57%), σχεδόν στον ίδιο βαθμό με την ειρήνη μεταξύ των κρατών μελών (55%).
• Όσον αφορά τη μετανάστευση, 73 % των Ευρωπαίων δηλώνουν υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση. Οι περισσότεροι ευρωπαίοι (51%) είναι θετικοί ως προς τη μετανάστευση από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, 56 % είναι αρνητικοί ως προς τη μετανάστευση από χώρες εκτός της ΕΕ.
• Τέλος, οι πολίτες παραμένουν αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ. 58 % (+2 μονάδες) των Ευρωπαίων δηλώνουν αισιόδοξοι, έναντι 36 % (-1 μονάδα) που δηλώνουν απαισιόδοξοι.
Ο αριθμός των Ευρωπαίων που δήλωσαν ότι έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ αυξήθηκε από 39% τον περασμένο Νοέμβριο σε 41% στο τέλος του Μαΐου 2015, ενώ 38% έχουν ουδέτερη και 19% αρνητική εικόνα (από 22% τον Νοέμβριο και 25% τον Ιούνιο του 2014• βλ. παράρτημα 3).
Επιπλέον, ο αριθμός των Ευρωπαίων που δήλωσαν ότι εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε επίσης στο 40% (ποσοστό υψηλότερο κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες από τον Νοέμβριο του 2014 και κατά 9 εκατοστιαίες μονάδες από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2014).
Το μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης στις εθνικές κυβερνήσεις αυξήθηκε επίσης ελαφρώς στο 31 % (+2 μονάδες).
Ο αριθμός των πολιτών που θεωρούν ότι η άποψή τους μετράει στην ΕΕ έφθασε το 42% (+2 μονάδες), παραμένοντας στο ανώτατο σημείο της δεκαετίας ακόμη και μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.
Οι προσδοκίες όσον αφορά την οικονομία βελτιώνονται και η υποστήριξη για το ευρώ παραμένει σε σταθερά επίπεδα
Σε σχέση με την οικονομία, οι προσδοκίες των Ευρωπαίων για την εθνική οικονομική κατάσταση παραμένουν μάλλον σταθερές, καθώς πάνω από ένας στους τέσσερις (26 %, +4 μονάδες) δηλώνουν αισιόδοξοι για τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ 48 % προσδοκούν ότι η κατάσταση θα παραμείνει ίδια.
Οι απαισιόδοξες προσδοκίες μειώνονται δραστικά και φθάνουν στο 21% (-7 μονάδες).
Ο αριθμός των Ευρωπαίων που θεωρούν ότι η επίπτωση της κρίσης στην απασχόληση έχει ήδη κορυφωθεί (48%, +4 μονάδες) είναι πλέον σαφώς μεγαλύτερος από τον αριθμό όσων πιστεύουν ότι «τα χειρότερα έρχονται» (42%, -4 μονάδες).
Η θετική στάση απέναντι στο ευρώ παραμένει σταθερή (57 % στην ΕΕ, 69 % στην ευρωζώνη).
Η υποστήριξη για το ενιαίο νόμισμα αυξήθηκε σε 14 κράτη μέλη, είναι δε πιο έντονη στη Λιθουανία (73%, +10 μονάδες) η οποία προσχώρησε στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2015 και στην Ελλάδα, όπου 69% (+6 μονάδες) των ελλήνων δηλώνουν υπέρ του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης