Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προσφυγή στο ΣτΕ για την αντισυνταγματική αναστολή λειτουργίας 10 γραφείων Τύπου του εξωτερικού

tags :
Προσφυγή στο ΣτΕ για την αντισυνταγματική αναστολή λειτουργίας 10 γραφείων Τύπου του εξωτερικού
H απόφαση του Ν. Παππά είναι αντίθετη στο άρθρο 43 του Συντάγματος, που προβλέπει οτι τέτοιες ενέργειες γίνονται μόνο με Προεδρικά Διατάγματα
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέφυγε η προϊσταμένη του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας στην ελληνική πρεσβεία στην Χάγη, Μαρία Βαξεβανίδου ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η αναστολή λειτουργίας των 10 γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας του εξωτερικού που αποφάσισε ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. 
Συγκεκριμένα, η Μ. Βαξεβανίδου ζητά στην προσφυγή της να της δοθεί προσωρινή διαταγή που να «παγώνει» άμεσα την εν λόγω υπουργική απόφαση, να εκδοθεί αναστολή της υπουργικής απόφασης μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της κυρίας προσφυγής της, αλλά και να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση ως αντισυνταγματική και παράνομη.
Ήδη το γραφείο Τύπου στο Ελσίνκι είναι κλειστό από χθες (1/8) ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 αναστέλλεται η λειτουργία των γραφείων Τύπου στο Σίδνεϊ, Οτάβα, Σαγκάη, Χάγη, Βαρσοβία, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Δουβλίνο, Κοπεγχάγη.
Σύμφωνα με τον Ν. Παππά, ο σκοπός της αναστολής είναι η μείωση των δαπανών του Δημοσίου στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, γεγονός που αντικρούει η Μ. Βαξεβανίδου τονίζοντας ότι το γραφείο Τύπου της Χάγης έχει σχεδόν μηδενικά έξοδα, καθώς στεγάζεται στο κτήριο της Πρεσβεία και δεν καταβάλει ενοίκιο, θέρμανση, τηλεκριτικό ρεύμα, κ.λπ.
Η κ. Βαξεβανίδου υποστηρίζει ότι η απόφαση του Ν. Παππά είναι αντίθετη στο άρθρο 43 του Συντάγματος, καθώς παρόμοιες ενέργειες οι οποίες άπτονται των διεθνών σχέσεων της χώρας μας μπορεί να γίνονται μόνο με Προεδρικά Διατάγματα και όχι με υπουργική απόφαση όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.
Τονίζει δε, πως με την απόφαση παραβιάζονται οι Συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της κρατικής μέριμνας για τους δημοσίους υπαλλήλους, της ασφάλειας δικαίου και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος.
Προσθέτει ακόμη πως η αιφνιδιαστική απόφαση αναστολής λειτουργίας των γραφείων Τύπου έχει επιπτώσεις και στα μέλη της οικογένειας της, αφού τα δύο παιδιά της που φοιτούν στο Λύκειο αναγκάζονται να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, ενώ η ίδια θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς θα αναγκαστεί να πληρώσει ρήτρα λόγω «σπασίματος» του συμβολαίου μίσθωσης του ακινήτου που διαμένει και απώλειας των διδάκτρων που έχει καταβάλει για τις σπουδές των παιδιών της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης