Τελευταία Νέα
Διεθνή

Buch (Bundesbank): Περιττή η συζήτηση για Grexit – Έχουν μπει οι βάσεις για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Buch (Bundesbank): Περιττή η συζήτηση για Grexit – Έχουν μπει οι βάσεις για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ
Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα σήμαινε για πρώτη φορά την ακύρωση ενός βήματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης
Περιττή χαρακτηρίζει τη συζήτηση περί Grexit η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Claudia Buch, η οποία δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξη» ότι η Αθήνα θα καταφέρει την αναστροφή.
Ωστόσο, τάσσεται κατά ενός «καθαρού» κουρέματος του ελληνικού χρέους και εκφράζει επιφυλάξεις για το εάν η Ελλάδα μπορεί να βοηθηθεί από ένα πρόγραμμα του ΕΜΣ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην οικονομική εφημερίδα «Boersen-Zeitung», «η συζήτηση για το Grexit είναι περιττή» και προσθέτει ότι «με τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις μπήκαν οι βάσεις ώστε να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ».
Μάλιστα, προειδοποίησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «θα σήμαινε για πρώτη φορά την ακύρωση ενός βήματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης», κάτι που κατά την ίδια θα άλλαζε τον χαρακτήρα της νομισματικής ένωσης.
Ωστόσο, σημειώνει ότι τώρα είναι σημαντικό να υλοποιηθούν στην Ελλάδα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση προκειμένου η χώρα να αποκτήσει οικονομικά μια προοπτική μέλλοντος.
«Άλλες χώρες έδειξαν πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό», ανέφερε και εξέφρασε επιφυλάξεις για ένα καθαρό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
«Μια άφεση χρέους μεταξύ κρατών-μελών της νομισματικής ένωσης δεν είναι δυνατή, διότι θα έπληττε την αρχή του "όχι bail-out"», δήλωσε, ενώ εξέφρασε τις επιφυλάξεις της αν ένα πρόγραμμα μέσω του ΕΜΣ είναι ο σωστός δρόμος για να βοηθηθεί η Αθήνα.
«Ο ΕΜΣ αποτελεί μέρος μιας νέας θεσμικής τάξης, η οποία βοηθά έναντι αυστηρών όρων κράτη-μέλη σε μια οξεία κρίση.
»Στην ουσία, όμως, η Ελλάδα είναι ήδη εδώ και χρόνια σε κρίση και εξαρτάται από δημόσια βοήθεια», ανέφερε η κ. Buch, προσθέτοντας ότι εάν η Αθήνα πληροί τις προϋποθέσεις για ένα πρόγραμμα του ΕΜΣ πρέπει στη Γερμανία να το κρίνει η Βουλή.
«Στο τέλος πρόκειται για μια δύσκολη πολιτική απόφαση», δήλωσε σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξουν συνέπειες εάν τελικά η Ελλάδα εξέλθει του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης