Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Σύννεφα στη συμφωνία για το Ιράν - Το Ισραήλ προσπαθεί να την τορπιλίσει

Reuters:  Σύννεφα στη συμφωνία για το Ιράν - Το Ισραήλ προσπαθεί να την τορπιλίσει
Αφορμή στάθηκε ο ισχυρισμός αμερικάνικου think tank για στρατιωτική δραστηριότητα του Ιράν στην περιοχή Parchin, που θέλει να ελέγχει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ως μέρος της συμφωνίας
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είπε το Σάββατο ότι οι κατηγορίες για δραστηριότητα στη στρατιωτική περιοχή Parchin είναι ψέματα που διαδίδονται από εχθρούς της συμφωνίας για τα πυρηνικά, η οποία υπογράφηκε τον περασμένο μήνα με τις μεγάλες δυνάμεις αναφέρει το Reuters. 
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ένα αμερικάνικο think tank αμφισβήτησε την Παρασκευή την εξήγηση της Τεχεράνης ότι οι δορυφορικές εικόνες που έδειχναν δραστηριότητα στη στρατιωτική περιοχή Parchin δεν ήταν τίποτα άλλο από εργασίες σε δρόμο. Το think tank θεωρεί ότι σβήστηκαν τα ίχνη της επιχείρησης πριν φτάσουν οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ στη στρατιωτική περιοχή.
«Είπαμε ότι οι δραστηριότητες στην περιοχή Parchin σχετίζονταν με την κατασκευή ενός δρόμου» επέμεινε ο υπουργός  εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif σε δηλώσεις του και πρόσθεσε. «Έχουν πει αυτά τα ψέματα ξανά στο παρελθόν.
Ο στόχος τους είναι να πλήξουν τη συμφωνία».
Το Ινστιτούτο Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας της Ουάσινγκτον αρνήθηκε ότι αποτελεί εχθρό της συμφωνίας.
«Είμαστε ουδέτεροι» υποστηρίζει το think tank.
Στην περιοχή Parchin, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει ζητήσει να έχει πρόσβαση ως μέρος της συμφωνίας για τα πυρηνικά που υπογράφηκε στις 14 Ιουλίου ανάμεσα στο Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.
«Όλα αυτά είναι για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο» ισχυρίζεται ο Ali Larijani, εκπρόσωπος του ιρανικού κοινοβουλίου και προσθέτει ότι «το Ισραήλ δεν είναι ευχαριστημένο με τη συμφωνία και δεν θέλει αυτή να προχωρήσει».
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu πιέζει βουλευτές των ΗΠΑ να μην εγκρίνουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά, γιατί τη θεωρεί απειλή για την επιβίωση της χώρας του.
Μερικοί φιλο - Ισραηλινοί όμιλοι έχουν ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια σε μία καμπάνια για να πείσουν μέλη του αμερικάνικου Κογκρέσου να απορρίψουν τη συμφωνία το φθινόπωρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης