Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι αγορές δεν ανησύχησαν για την Ελλάδα αλλά… έχασαν τις εξελίξεις στις αναδυόμενες οικονομίες

Οι αγορές δεν ανησύχησαν για την Ελλάδα αλλά… έχασαν τις εξελίξεις στις αναδυόμενες οικονομίες
Η πτώση της αξίας των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων
Μπορεί οι εξελίξεις με την Ελλάδα να μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των αγορών από την αρχή του έτους, όμως οι εξελίξεις στις αναδυόμενες οικονομίες που ήταν πολύ πιο σοβαρές χάθηκαν από τα «ραντάρ» των διεθνών επενδυτών.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων (AFP), η οποία κάνει έναν απολογισμό του τι έχει συμβεί τους τελευταίους μήνες στις διεθνείς αγορές.
Το χρηματιστήριο της Κίνας ήταν σε ελεύθερη πτώση από τα μέσα Ιουνίου, καταγράφοντας μια διόρθωση της τάξεως του 30% μετά από μια συγκλονιστική άνοδο ύψους 150% κατά τους τελευταίους 12 μήνες.
Η αποτυχία να σταματήσει η πτώση έχει συνθλιψεί τους μικρο - επενδυτές ενώ ταρακούνησε την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του Πεκίνου.
Παράλληλα, αποκαλύφθηκε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε και οι έρευνες δείχνουν συρρίκνωση της μεταποίησης, προκαλώντας ανησυχίες σε όλο τον κόσμο, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες εξαρτώνται από τη νούμερο δύο οικονομία στον κόσμο.
Η ισχυρή Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών πρόσφατα σημείωσε ότι «γερμανικές εταιρείες σίγουρα ήταν προετοιμασμένες για μια επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης, αλλά εξεπλάγησαν από τις ακραίες δονήσεις στη χρηματιστηριακή αγορά».
Η κινεζική οικονομική επιβράδυνση έχει προκαλέσει σημαντική πρώση και στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, επιβαρύνοντας τις τύχες των χωρών παραγωγής και εξαγωγής.
Αυτό έχει περιπλέξει την κατάσταση στη Βραζιλία, με το ρεάλ να έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 12 ετών έναντι του δολαρίου αναγκάζοντας την Κεντρική τράπεζα της χώρας να αυξήσει τα επιτόκια στο 14,25% για να σταθεροποιηθεί το νόμισμα και να περιοριστεί ο πληθωρισμός.
Σε πολυετή χαμηλά είναι και τα νομίσματων στις περισσότερες αναδυόμενες αγορές όπως το Μεξικό, η Νότια Αφρική, η Κολομβία και η Τουρκία.
Η πτώση της αξίας των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων - πετρέλαιο και μέταλλα.
Σύμφωνα με τον Christopher Dembik της Saxo Banque, οι περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες «δεν έχουν προωθήσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, (και) δεν έχουν τη διαφοροποιημένη βιομηχανία ή την πραγματική καταναλωτική αγορά» για να απορροφήσουν εξωτερικά πλήγματα.
Η μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει συμπιέσει τους επιχειρηματικούς κύκλους, γεγονός που καθιστά αδύνατο για τις αναδυόμενες αγορές να υιοθετήσουν ένα μοντέλο μεταρρυθμίσεων σε βάθος χρόνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης