Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χρηματιστήριο – Από το επίκεντρο στο περιθώριο και τα χειρότερα έπονται - Τα passive funds υποχρεωτικά αγοράζουν λόγω MSCI

Χρηματιστήριο – Από το επίκεντρο στο περιθώριο και τα χειρότερα έπονται - Τα passive funds υποχρεωτικά αγοράζουν λόγω MSCI
Δυστυχώς για τους επόμενους 2 μήνες δεν φαίνονται στον ορίζοντα θετικοί καταλύτες που θα μπορούσαν να αλλάξουν την αρνητική εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς.
Ποιος πιστεύει ότι το τρίτο μνημόνιο θα πετύχει;
Ποιος πιστεύει ότι το τρίτο μνημόνιο θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας;
Ποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βγει έγκαιρα από την ύφεση και την κρίση;
Κανείς ή σχεδόν κανείς, η καθολική πλειοψηφία δεν πιστεύει στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδος, το μόνο που θα συμβεί είναι η σχέση χρέους προς ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 200% αντί να μειώνεται και η Ελλάδα να έχει επιλέξει τον δρόμο της αποτυχίας, απέτυχε το πρώτο μνημόνιο και κατέφυγε στο δεύτερο μνημόνιο, απέτυχε το δεύτερο μνημόνιο και επιβλήθηκε τρίτο μνημόνιο.
Με δεδομένο ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία ακόμη δεν έχουν γίνει εμφανείς καθώς θα πλήξουν ειδικά το 2016 τον ιδιωτικό τομέα και λαμβάνοντας υπόψη ότι το μοντέλο που υιοθετείται για τις τράπεζες προκαλεί αδιέξοδο καθώς συντηρεί τον φαύλο κύκλο των προβλημάτων, το μέλλον του ελληνικό χρηματιστηρίου είναι ζοφερό.
Μπορεί πολύ βραχυχρόνια λόγω της συμφωνίας να υπάρξει περαιτέρω άνοδος 60-80 μονάδων αλλά σύντομα θα τεστάρει τα πρόσφατα χαμηλά πέριξ των ζώνης των 600 μονάδων με στόχο να προσεγγίζει τα κρισιμότατα τεχνικά σημεία στήριξης των 550 μονάδων.
Στα επίπεδα των 600-550 μονάδων θα κριθεί η τύχη του ελληνικού χρηματιστηρίου καθώς αν διασπαστούν καθοδικά οι 550 μονάδες η αγορά θα καταρρεύσει προς τις 300 μονάδες.
Δυστυχώς για τους επόμενους 2 μήνες δεν φαίνονται στον ορίζοντα θετικοί καταλύτες που θα μπορούσαν να αλλάξουν την αρνητική εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς.
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν αποτελεί συμπάθεια της κυβέρνησης, δεν εξηγείται διαφορετικά ότι δεν έχει υπάρξει ούτε μια ουσιαστική δήλωση για το ελληνικό χρηματιστήριο ακόμη και την περίοδο της μεγάλης καταστροφής.
Όταν η κυβέρνηση δεν πιστεύει τον θεσμό του χρηματιστηρίου, μην περιμένετε πολλά.
Το ζήτημα του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν είναι τα capital controls και οι περιορισμοί το ζήτημα του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ιδεολογικό.
Το χρηματιστήριο θέλει να προεξοφλήσει προοπτικές ανάπτυξης και αντί ανάπτυξης θα προεξοφλήσει μια ακόμη βίαια χρονιά ύφεσης.
Οι τράπεζες θα είναι ζημιογόνες το 2015 και το 2016 και ο ιδιωτικός τομέας θα πληγεί βάναυσα το 2016 οπότε δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα.
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν αξίζει στα επίπεδα στα οποία βρίσκεται, αξίζει πολύ χαμηλότερα, πρόκειται για μια ημιθανή παραπαίουσα χρηματιστηριακή αγορά.

Οι τακτικές των passive funds

Ορισμένα passive funds που παρακολουθούν στενά τους δείκτες της MSCI, λόγω της δραματικής πτώσης των χρηματιστηριακών αξιών βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια νέα πραγματικότητα.
Όλο αυτό το διάστημα γνωρίζουμε για τα funds που υποχρεωτικά πουλάνε, αλλά υπάρχουν και τα funds που υποχρεωτικά αγοράζουν.
Ορισμένα funds λοιπόν λόγω της μεγάλης πτώσης της αποτίμησης του ελληνικού χρηματιστηρίου υποχρεώθηκαν να αγοράσουν γιατί μειώθηκε τεχνικά η δομή των χαρτοφυλακίων τους με βάση τα ειδικά βάση του MSCI.
Αν υποθέσουμε ότι μια αγορά έχει ειδικό βάρος 1 και υποχωρήσει η αξία στο 0,5 ορισμένα funds πρέπει να καλύψουν στα χαρτοφυλάκια τους την διαφορά.
Αυτό συνέβη στο ελληνικό χρηματιστήριο ειδικά εσχάτως με Goldman Sachs, HSBC και UBS που αγόραζαν επιθετικά ελληνικές τράπεζες γιατί εκτελούσαν εντολές πελατών τους ειδικά passive funds.
Η πληροφορία ότι το Fairfax αγόραζε Eurobank, βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία επιβεβαίωσης.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης