Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος απαιτείται 45% haircut στα ομόλογα και νέα σκληρότερα μέτρα

tags :
Nomura: Για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος απαιτείται 45% haircut στα ομόλογα και νέα σκληρότερα μέτρα
Τουλάχιστον στο 45% πρέπει να φτάσει το haircut στα ελληνικά ομόλογα για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, υποστηρίζει η Nomura, στη νέα 38σέλιδη έκθεση της, με τίτλο Is Greece solvent now? (είναι η Ελλάδα βιώσιμη τώρα;), στην οποία και αποτιμά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με τη Nomura τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την Ελλάδα στην Σύνοδο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη κι άλλα ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Δεδομένου του ότι η κρίση χρέους έχει αρχίσει και εξαπλώνεται στην Ισπανία και την Ιταλία, οι Ευρωπαίοι έκαναν κάποια σημαντικά βήματα. Αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2012 το ελληνικό χρέος αναμένεται να φτάσει το 172% του ΑΕΠ, για να υποχωρήσει το 2020 στο 130%. Για να γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα ώστε να επιτύχει το 2014 πλεόνασμα που να ξεπερνά το 6,6%.
Την ίδια ώρα, αξίζει να επισημάνουμε ότι οι προβλέψεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι βασισμένες σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις ότι και το πρόγραμμα προσαρμογής θα εφαρμοστεί πιστά και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα είναι αποτελεσματικό. Η Nomura δε διστάζει να δηλώσει σκεπτική στο κατά πόσο μπορούν αυτοί οι στόχοι να επιτευχθούν, ενώ προχωρά και στην εκτίμηση ότι μέχρι το 2020 η Ελλάδα θα έχει εμφανίσει χρέος που θα ξεπερνά το 200%.
Η Nomura θίγει ακόμη και το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με ένα πρόγραμμα στα πρότυπα του σχεδίου Μάρσαλ που είχε εφαρμοστεί στη χώρα μεταπολεμικά. Μπορεί αυτό το σχέδιο να υπόσχεται μεγάλη στήριξη ωστόσο ελλείψει λεπτομερειών δεν μπορεί να αξιολογηθεί σωστά.
Δεδομένων των παραπάνω, η Nomura θεωρεί ότι θα πρέπει αφενός να υπάρξουν νέα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, και αφετέρου μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο διάσωσης της χώρας.
Παράλληλα, εάν οι τιμές των ομολόγων συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με σημαντικό discount, η ανάλυση δείχνει ότι χρειάζεται ένα haircut 25% στα ελληνικά ομόλογα και 4% του ΑΕΠ περισσότερα μέτρα λιτότητας. Εάν οι αρχές θεωρήσουν όμως ότι οι ιδιώτες πρέπει να επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος, από ότι οι φορολογούμενοι, τότε το haircut πρέπει να ξεπεράσει το 45%.
Η Nomura καταλήγει στο ότι εάν ακολουθηθεί το τελευταίο σενάριο, το οποίο και είναι και το πιο πιθανό, τότε αυτό θα συμβεί μέχρι το 2013.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης