Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Νέο χαμηλό για τη λίρα, λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια

Τουρκία: Νέο χαμηλό για τη λίρα, λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια
Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι θα τα διατηρήσει στο 7,5%
Νέες απώλειες υφίσταται σήμερα, Δευτέρα, η τουρκική λίρα, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, την Πέμπτη.
Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα διατηρήσει σταθερό στο 7,5% το εβδομαδιαίο επιτόκιο (repo), αν και σε πρόσφατη έρευνα του Bloomberg υπήρξαν τρεις από τους 17 αναλυτές που ρωτήθηκαν, οι οποίοι προέβλεψαν ότι θα καταγραφεί η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, η οποία εκτιμά αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, στο 8,25%.
Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ενδεχομένως να μπει στον πειρασμό να δράσει, είναι για να επιβραδύνει τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας, η οποία ενδοσυνεδριακά τη Δευτέρα έφθανε να υποχωρεί στα 2,85 ανά δολάριο, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εισαγωγές να καθίστανται ακριβότερες, ενώ ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται ήδη στο 7,3%, όταν ο στόχος που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα είναι 5%.
Η τουρκική λίρα υποφέρει εξαιτίας ενός αριθμού παραγόντων.
Συμβάδισε στο πρόσφατο ευρύ sell off των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν και για την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, καθώς ίσως χρειαστεί να διεξαχθούν εκ νέου εκλογές προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση εν μέσω αύξησης της βίας μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων μαχητών.
Επίσης, στην ένταση επιδρά και η μάχη για τον περιορισμό του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Σύμφωνα με σχόλια αναλυτών, η παρούσα τουρκική κυβέρνηση είναι πιθανότερο να δει την λίρα να αποδυναμώνεται περαιτέρω παρά να ενισχύεται από το υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης