Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bundesbank: Επαναφέρει το ζήτημα του bail-in - Η ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί σταδιακά

Bundesbank: Επαναφέρει το ζήτημα του bail-in - Η ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί σταδιακά
Η ομαλοποίηση των τραπεζικών συναλλαγών θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία, εκτιμά η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας
Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί σταδιακά, επωφελούμενη, μεταξύ άλλων, από το νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, διατυπώνει, στο μηνιαίο δελτίο της, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank.
Αναλυτικότερα, εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα λάβει ώθηση από το νέο πρόγραμμα βοήθειας, τα έσοδα από τον τουρισμό και τις επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.
Παράλληλα, υποστηρίζει πως η ομαλοποίηση των τραπεζικών συναλλαγών, επίσης θα συνδράμει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ και οι προηγούμενες προσαρμογές στα δημόσια οικονομικά και τους μισθούς αναμένεται να έχουν θετικό αποτέλεσμα.
Άλλο ένα σημείο της έκθεσης, που προκαλεί ενδιαφέρον, είναι το σημείο στο οποίο η Bundesbank αναφέρεται στο ενδεχόμενο bail-in πιστωτών και καταθετών.
Ειδικότερα, αναφέρει πως «ένα bail-in πιστωτών και καταθετών θα ακολουθήσει πιθανότατα σε πολύ περιορισμένη έκταση και ότι το σχετικό ενδεχόμενο έχει περιορισθεί σημαντικά λόγω των μαζικών ταμειακών εκροών».
Το σημείο προκαλεί ενδιαφέρον, δεδομένου ότι το Eurogroup της 14ης Αυγούστου απέρριψε το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, με τον Jeroen Dijsselbloem να τονίζει στη συνέντευξη Τύπου πως «οι καταθέτες έχουν εξαιρεθεί».
Το σημείο εξηγείται, ίσως, δεδομένου ότι η έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας συντάχθηκε πριν από το Eurogroup της Παρασκευής και προτού το ενδεχόμενο bail-in των ελληνικών καταθέσεων απορριφθεί και επίσημα.
Ως προς την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, η Bundesbank, προβλέπει θα παραμείνει ισχυρή στο β’ εξάμηνο του έτους, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης και των εξαγωγών, ωστόσο σημειώνει ότι το διεθνές περιβάλλον σκεπάζεται από νέφη λόγω του αυξανόμενου κινδύνου μίας μεγάλης επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας.
Η αισιόδοξη αυτή προοπτική έρχεται μετά τα στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή (14/8) και έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε στο δεύτερο τρίμηνο με ρυθμό 0,4%, έναντι προβλεπόμενου ρυθμού 0,5%.
Η Bundesbank ήταν πιο επιφυλακτική σχετικά με την Κίνα, η οποία υποτίμησε το νόμισμά της την περασμένη εβδομάδα, εγείροντας φόβους ότι οι προοπτικές της οικονομίας της είναι χειρότερες από ό,τι αναμενόταν, με τον ρυθμό ανάπτυξής της να κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο 25ετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης