Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διασπασμένη η ισπανική Αριστερά για τη διάσωση της Ελλάδας: Με τον Τσίπρα το Podemos, με τον Βαρουφάκη η IU

Διασπασμένη η ισπανική Αριστερά για τη διάσωση της Ελλάδας: Με τον Τσίπρα το Podemos, με τον Βαρουφάκη η IU
Η Ενωμένη Αριστερά (ΙU) θα καταψηφίσει το πρόγραμμα στο ισπανικό κοινοβούλιο: «Είναι βοήθεια, όχι όμως για τον λαό», σημειώνει
Πέραν της Ελλάδας και του ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης έχει… διασπάσει και τα κόμματα της ισπανικής Αριστεράς, με το Podemos (Μπορούμε) να τίθεται στο πλευρό του Τσίπρα, τονίζοντας ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία κατά τη σημερινή ψηφοφορία στο ισπανικό κοινοβούλιο, και την Izquierda Unida (Ενωμένη Αριστερά) να ακολουθεί τη στάση Βαρουφάκη, τονίζοντας ότι θα την καταψηφίσει.
Αν και η Izquierda Unida και το Podemos μοιράζονται την ίδια αρνητική άποψη για το πρόγραμμα διάσωσης και επικρίνουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη στάση της ισπανικής κυβέρνησης, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα «El Diario», ωστόσο θα κρατήσουν διαφορετική στάση στην ψηφοφορία που θα λάβει χώρα στο ισπανικό κοινοβούλιο σήμερα, Τρίτη.
Η Izquierda Unida θα καταψηφίσει τη συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης, καθώς εκτιμά ότι ναι μεν αποτελεί βοήθεια, όχι όμως για τον ελληνικό λαό, καθώς βασίζεται σε συνταγές που δεν έχουν επιτύχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υποψήφιος για την πρωθυπουργία της Izquierda Unida, Alberto Garzon, «ύστερα από έξι χρόνια με συνταγές – δηλητήριο, έρχεται η Ε.Ε. και λέει ότι θα συνεχίσουν να παίρνουν δηλητήριο».
Από την άλλη πλευρά, το Podemos θα συνεχίσει να επιδεικνύει την αλληλεγγύη του στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε δηλώσεις της στην ισπανική εφημερίδα το στέλεχος του Podemos, Tania Gonzalez, σημειώνει σχετικά με τη συμφωνία ότι ήταν αυτό που μπορούσε να κάνει ο Τσίπρας «μπροστά στην απειλή της άτακτης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».
Παράλληλα, υπερασπιζόμενη τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι είναι μια «κυβέρνηση υπεύθυνη», στην οποία «έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο».
Το πρόγραμμα διάσωσης, σημειώνει η Gonzalez, είναι η επιβολή των όρων της Angela Merkel χωρίς καμία οικονομική βιωσιμότητα.
Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα φέρνει τους συμμάχους της του ευρωπαϊκού Νότου ενώπιον ενός στραυροδρομίου και επισημαίνει ότι «ο Τσίπρας έχει κερδίσει χρόνο ενώπιον της επόμενης παρτίδας: τη διαπραγμάτευση για το χρέος, που μέχρι και το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να αποπληρωθεί».
Ας σημειωθεί ότι χθες, Δευτέρα, το ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα PSOE δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης