Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guindos (Ισπανία): Η Ελλάδα αφήνει πίσω της μια μακρά περίοδο κρίσης – Κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα

Guindos (Ισπανία): Η Ελλάδα αφήνει πίσω της μια μακρά περίοδο κρίσης – Κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα
Δεν ήταν εύκολη η επίτευξη συμφωνίας, τόνισε ο ισπανός υπ. Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το βασικό πλέον είναι ότι συνεχίζει στο ευρώ
Δεν ήταν εύκολη η επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να δοθεί ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, τόνισε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Luis de Guindos, κατά τη διάρκεια ομιλία του σήμερα, Τρίτη, στο ισπανικό κοινοβούλιο, όπου θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι «ο μακρύς δρόμος δεν υπήρξε χωρίς δυσκολίες».
Ο Luis de Guindos κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερε την Ελλάδα σε οριακή κατάσταση, που απαιτεί τώρα ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και τόνισε ότι «ο λαϊκισμός καταλήγει να δημιουργεί μόνο αντικατοπτρισμούς, μόνον αφήνει ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, απογοήτευση και κοινωνική αναταραχή».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συμβολή της Ισπανίας, επισημαίνοντας ότι η ισπανική κυβέρνηση πάντα υπήρξε αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και ότι τάχθηκε υπέρ αυτού του τρίτου προγράμματος διάσωσης και της παραμονής των Ελλήνων στο ευρώ.
Επίσης, υπογράμμισε ότι η στάση της ισπανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα υπήρξε πάντα εποικοδομητική, ενώ τόνισε ότι οι ανεύθυνες πολιτικές έχουν πάντα κόστος.
Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου η χώρα χρειάζεται τώρα μεγαλύτερη οικονομική στήριξης απ' ό,τι πριν την άνοδό της στην εξουσία, με σκληρότερους μάλιστα όρους.
Πρόσθεσε δε, ότι δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι στην Ε.Ε. και ότι στην Ε.Ε. χωρούν πολιτικές δημοσιονομικά υπεύθυνες, όπως έχει συμβεί στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Παρά τις επικρίσεις αυτές, ο Luis de Guindos τόνισε ότι το βασικό πλέον είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι μέλος του ευρώ και ότι πλέον μπορεί να αφήσει πίσω «μια μακρά περίοδο κρίσης», ενώ σημείωσε ότι με την έγκριση αυτής της συμφωνίας, τα χρήματα με τα οποία θα συμβάλει η Ισπανία θα είναι της τάξης των 10,15 δισ. ευρώ.
Τέλος, τόνισε ότι η συμφωνία υποδηλώνει επίσης την τήρηση των κανόνων της νομισματικής ένωσης και ότι υπόκειται σε φιλόδοξες προϋποθέσεις, που θα αποτελούν αντικείμενο αυστηρής επιτήρησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης