Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Σταθερά στο 7,5% διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα – Νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα

Τουρκία: Σταθερά στο 7,5% διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα – Νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα
Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας, στις 2,88 λίρες ανά δολάριο
Αντιστάθηκε στις πολιτικές πιέσεις για μείωση των επιτοκίων η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αποφασίζοντας να διατηρήσει στο 7,5% το βασικό επιτόκιο, μια κίνηση που θα μπορούσε να χαλαρώσει τις πιέσεις στο νόμισμα της χώρας, την τουρκική λίρα.
Η νομισματική πολιτική έχει τεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής καταιγίδας στην Τουρκία, με τον πρόεδρο Erdogan να επιτίθεται δημοσίως στην κεντρική τράπεζα της χώρας, η οποία δεν περικόπτει τα επιτόκια με πιο επιθετικό τρόπο ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.
Η τουρκική λίρα καταγράφει μια σειρά νέων ιστορικών χαμηλών εν μέσω έντονης μάχης μεταξύ της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας, αν και ο πρόεδρος Erdogan φάνηκε την προηγούμενη εβδομάδα να κάνει πίσω ύστερα από συνάντηση που είχε με τον τούρκο κεντρικό τραπεζίτη, Erdem Basci.
Μετά την απόφαση, η τουρκική λίρα κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, στις 2,88 λίρες και με πτώση 0,3%, ενώ πριν την ανακοίνωση διαπραγματευόταν στις 2,62 λίρες ανά δολάριο.



Embedded image permalink

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους 12 μήνες το τουρκικό νόμισμα διολισθαίνει έναντι του δολαρίου 33%.
Αναλυτές της Rabobank σημειώνουν ότι η διατήρηση σταθερών των επιτοκίων θα μπορούσε να παρέχει στην πληττόμενη τουρκική λίρα μια πολύ αναγκαία ανάπαυλα, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας την Τετάρτη.
Σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι η ανάπτυξη των δανείων συνεχίζεται σε λογικά επίπεδα ως απάντηση στη σφιχτή νομισματική πολιτική και τα μακροπροληπτικά μέτρα.
Προσθέτει ακόμη ότι «οι ευνοϊκές εξελίξεις σε όρους εμπορίου και η μέτρια πορεία των καταναλωτικών δανείων συμβάλλουν στη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών».
Η εξωτερική ζήτηση, σημειώνει, παραμένει αδύναμη, ενώ η εγχώρια ζήτηση συμβάλλει στη μέτρια ανάπτυξη και συμπληρώνει ότι «η Επιτροπή εκτιμά ότι η υλοποίηση των εξαγγελθέντων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα συμβάλει σημαντική στην αναπτυξιακή δυναμική».
«Οι μελλοντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής θα εξαρτηθούν από τις βελτιώσεις των προοπτικών για τον πληθωρισμό», οι προσδοκίες για τον οποίο, την τιμολογιακή πολιτική και άλλους παράγοντες που τον επηρεάζουν, θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.
Η επιφυλακτική στάση της νομισματικής πολιτικής θα διατηρηθεί, κρατώντας μια επίπεδη καμπύλη αποδόσεων, μέχρι να υπάρξει σημαντική βελτίωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό, επισημαίνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης