Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody's: Κίνα, αμερικανικά επιτόκια και Grexit οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη – Συγκρατημένη ανάπτυξη 1,5% στην Ευρωζώνη το 2015

Moody's: Κίνα, αμερικανικά επιτόκια και Grexit οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη – Συγκρατημένη ανάπτυξη 1,5% στην Ευρωζώνη το 2015
Η ανάκαμψη των ΗΠΑ και σε λιγότερο βαθμό στην ζώνη του ευρώ και την Ιαπωνία θα αντισταθμίσουν την επιβράδυνση στην Κίνα, τη χαμηλή ή αρνητική ανάπτυξη στην Λατινική Αμερική και μόνο μια σταδιακή ανάκαμψη στη Ρωσία, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης
Τον αντίκτυπο που θα έχει στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη η υποτίμηση του γουάν που αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα οι κινεζικές αρχές επισημαίνει σε έκθεσή του με τίτλο «Παγκόσμιες μακροοικονομικές προοπτικές» ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
Σύμφωνα με τη Moody's, οι κυριότεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια είναι μια μεγάλη διόρθωση στις τιμές στις αγορές αξιών και κατοικιών στην Κίνα, μια «άτακτη απάντηση» σε μια νωρίτερα του αναμενόμενου αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, FED, ή μια έξοδο της Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ.
Η Moody's στην έκθεσή της σημειώνει ότι διατηρεί την ανάπτυξη για τις οικονομίες της G20 στο 2,7% για το 2015 και περί το 3% για το επόμενο, ενώ για την Κίνα στο 6,8% για το 2015 και στο 6,5% για το 2016.
«Η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος προς το παρόν δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας», σημειώνει, αν και επισημαίνει ότι οι τρεις υποτιμήσεις που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα έχουν δημιουργήσει ανησυχία σχετικά με την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η διόρθωση που καταγράφηκε στο κινεζικό χρηματιστήριο μεταξύ του Ιουνίου και του Ιουλίου επηρεάζει με τρόπο σχετικό την κινεζική ανάπτυξη διότι οι μετοχές αξίζουν περισσότερο έναντι ένα χρόνο πριν, εξαιτίας της περιορισμένης αποταμίευσης από τα νοικοκυριά που κατευθύνονται στην αγορά αξιών.
Πάντως, σύμφωνα με τη Moody's, η επιβράδυνση του ασιατικού γίγαντα θα αντισταθμιστεί από την ανάκαμψη των ΗΠΑ, για τις οποίες εκτιμά ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2,8% το 2016, ωθούμενη από την ισχυρή ανάπτυξη θέσεων εργασίας, τα υψηλά εταιρικά κέρδη, τις ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες και τη συσσωρευμένη ζήτηση.
Όσον αφορά την Ευρωζώνη εκτιμά συγκρατημένη ανάπτυξη 1,5% για το 2015 και το 2016, η οποία θα ευνοηθεί από την αδυναμία του ευρώ και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, αν και σημειώνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ούτε όσον αφορά τις επενδύσεις, ούτε στην παραγωγικότητα, ούτε στην εργασία με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να έχουν αλλάξει τη δυναμική της ζώνης του ευρώ.
Εν τω μεταξύ, η Moody's αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τη Βραζιλία και το Μεξικό, σημειώνοντας στην πρώτη περίπτωση τον αντίκτυπο από το σκάνδαλο στην Petrobas, όπως και την αλλαγή στη νομισματική πολιτική και στη δεύτερη περίπτωση, τις επιπτώσεις από την πτώση στην τιμή του αργού πετρελαίου και τη μείωση των δημοσίων δαπανών.
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η οικονομία της Βραζιλίας θα συρρικνωθεί κατά 2% το 2015 και στην περίπτωση του Μεξικού μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στο 2,3% το 2015, ενώ δεν αναμένει ανάπτυξη μεγαλύτερη του 3% το 2016.
Για το πετρέλαιο ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι η αύξηση της προσφοράς θα συνεχίσει να ξεπερνά τη ζήτηση και γι' αυτό εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου Brent θα διατηρηθεί στα 55 δολάρια το βαρέλι, για να φθάσει ως τα 57 δολ. το 2016.
«Η ανάκαμψη των ΗΠΑ και σε λιγότερο βαθμό στην ζώνη του ευρώ και την Ιαπωνία θα αντισταθμίσουν την επιβράδυνση στην Κίνα, τη χαμηλή ή αρνητική ανάπτυξη στην Λατινική Αμερική και μόνο μια σταδιακή ανάκαμψη στη Ρωσία», τονίζει η Moody's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης