Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Χημειοθεραπεία η αγωγή του νέου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας - Θα είναι αποτελεσματική;

El Mundo: Χημειοθεραπεία η αγωγή του νέου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας - Θα είναι αποτελεσματική;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εκτιμά κανείς ότι το νέο σχέδιο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό
Ως χημειοθεραπεία χαρακτηρίζει την αγωγή του νέου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας άρθρο της ισπανικής συντηρητικής εφημερίδας «El Mundo», στο οποίο σημειώνεται ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αμφιβάλλει κανείς αν το νέο πακέτο μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις «στον ελληνικό καρκίνο».
Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο διευθυντής της εφημερίδας, Casimiro Garcia-Abadillo, το ερώτημα που θέτουν πολλές κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ, είναι αν το νέο πρόγραμμα θα είναι αποτελεσματικό ή όχι και συμπληρώνει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να σκέφτεται κανείς με αυτόν τον τρόπο.
Το πρώτο που πρέπει να δει κανείς, σημειώνει, είναι αν η Ολλανδία θα εγκρίνει σήμερα, Τετάρτη, στο Κοινοβούλιο το πακέτο βοήθειας, ύψους 86 δισ. ευρώ, καθώς μέχρι χθες ούτε το κυβερνών κόμμα δεν είχε ξεκαθαρίσει ποια στάση θα τηρούσε.
Σε ψηφοφορία τίθεται σήμερα το πρόγραμμα και από τη Γερμανία, αν και είναι εγγυημένη η πλειοψηφία.
Το δεύτερο εμπόδιο είναι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάτι που εξαρτάται από το αν τον Οκτώβριο καταδειχθεί ότι ο Τσίπρας τηρεί το σκληρό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί.
Αν το ΔΝΤ αποσυρθεί, το σίγουρο είναι ότι θα παραλύσει οποιαδήποτε απελευθέρωση επιπλέον χρημάτων.
Η Ελλάδα, σημειώνει ο Casimiro Garcia-Abadillo, έχει ελάχιστα περιθώρια χειρισμών, ακόμη και με το εγκεκριμένο πλέον σχέδιο.
Για παράδειγμα, από την πρώτη δόση των 26 δισ. που θα λάβει, το ένα τρίτο (10 δισ.) θα κατευθυνθούν για την εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ επιπλέον 13 δισ. θα δοθούν για αποπληρωμές χρημάτων σε ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Δηλαδή, η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της μόνον 3 δισ. ευρώ για να δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας, που σύμφωνα με τον ισπανό υπουργό Οικονομικών, Luis de Guindos, θα μπορούσε να συρρικνωθεί φέτος κατά 2%.
Όλα αυτά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει ο ίδιος ο Τσίπρας στο Κοινοβούλιο και ενώπιον των πολιτών.
Το θέμα είναι ότι πρέπει να απαιτήσει από τους Έλληνες πολλά και να υποσχεθεί πολύ λίγα, ακριβώς το αντίθετο απ' ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα.
Ως μάθημα, σημειώνει ο διευθυντής της «El Mundo», «καλό είναι να θυμόμαστε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ζει πέρα από τις δυνατότητές της για μακρό χρονικό διάστημα.
»Το να φλερτάρεις με τον λαϊκισμό δεν είναι ο πιο υπεύθυνος τρόπος για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά είναι ο πιο σίγουρος για να περιπλέξεις τη ζωή γενεών».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης