Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποιεί η Capital Economics: Εντός 12μήνου η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης

Προειδοποιεί η Capital Economics: Εντός 12μήνου η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης
Με αρνητικό πρόσημο θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με την Capital Economics
Την εκτίμηση ότι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης διατυπώνει η Capital Economics.
Παρότι το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έλαβε το πράσινο φως από τα εθνικά Κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων και της Bundestag, ωστόσο η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει όλα τα εμπόδια.
Αντιθέτως, ο κίνδυνος του Grexit, όχι μόνο δεν έχει μηδενιστεί, αλλά αντιθέτως αναμένεται να αυξηθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, το Φθινόπωρο του 2015.
Και αυτό, διότι η Capital Economics προβλέπει ότι η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο, με αποτέλεσμα να μην διασφαλιστεί η πολυπόθητη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει η Jennifer McKeown, αναλύτρια της Capital Economics, η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από τον… βάλτο, δεδομένου ότι θα πρέπει να περνά συνεχείς αξιολογήσεις, ώστε να αποδεικνύει ότι αξίζει να λάβει τις ενέσεις ρευστότητας, που προβλέπει το νέο Μνημόνιο.
Ωστόσο, επισημαίνει στη συνέχεια, οι αξιολογήσεις βασίζονται πάνω στην παραδοχή ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα υποχωρήσει κατά 2,3% το 2015, ενώ θα αναπτυχθεί κατά 1,3% το 2016, με τις προβλέψεις να χαρακτηρίζονται υπεραισιόδοξες.
Παράλληλα, αναφέρει πως το βραχυπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του ελληνικού χρέους δεν είναι τόσο επιφορτισμένο όσο στο πρόσφατο παρελθόν εκτιμώντας πως, ως αποτέλεσμα, η όποια καθυστέρηση δεν θα αποδειχθεί «καταστροφική».
Ωστόσο, η αδυναμία εξασφάλισης κάποιας λύσης για το ελληνικό χρέος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε συνδυασμό με τις πρόωρες εκλογές, που πιθανολογείται ότι θα αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και την αβεβαιότητα ως προς την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης