Τελευταία Νέα
Διεθνή

EUobserver: Η Ελλάδα βγάζει στο σφυρί εταιρείες ύδρευσης και ενέργειας στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ε.Ε.

EUobserver: Η Ελλάδα βγάζει στο σφυρί εταιρείες ύδρευσης και ενέργειας στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ε.Ε.
Μεγαλύτερο το χαρτοφυλάκιο των προς πώληση υποδομών
Στις ιδιωτικοποιήσεις που θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα, υπό το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, θα συμπεριληφθούν εταιρείες ύδρευσης, ενέργειας και εκτάσεις υποδομών, αναφέρεται σε δημοσίευμα του EUobserver.
Η λίστα, όπως σημειώνεται, δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, 19 Αυγούστου, από τον βουλευτών των γερμανών Πρασίνων, Sven Giegold, ο οποίος ανέφερε ότι οι έλληνες πολίτες δεν γνωρίζουν τι πρόκειται να πωληθεί και ότι το δικαίωμα σε περισσότερη διαφάνεια.
Μεταξύ των εν δυνάμει προς πώληση εταιρειών συγκαταλέγονται οι εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Ωστόσο, στο κείμενο 27 σελίδων επισημαίνεται ότι το Ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αρνηθεί την πώληση πλειοψηφικών ποσοστών σε ιδιώτες, με μόλις 23% της ΕΥΑΘ και 11% της ΕΥΔΑΠ προς πώληση.
Στον ενεργειακό τομέα, επισημαίνει ο EUobserver, η λίστα περιλαμβάνει πώληση του 66% της ΔΕΣΦΑ στο Αζερμπαϊτζάν, μέχρι του 35% των ΕΛΠΕ, 17% της ΔΕΗ και μέχρι του 65% της ΔΕΠΑ.
Το χαρτοφυλάκιο υποδομών είναι ακόμη μεγαλύτερο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και περιλαμβάνει: την πώληση 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport, το Ελληνικό, την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς σε μια λίστα εν δυνάμει αγοραστών στην οποία περιλαμβάνεται και μια κινεζική εταιρεία, αλλά και του 67% του ΟΛΘ, πιθανόν στους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους.
Παράλληλα, περιλαμβάνει την πώληση του 100% των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού) πιθανόν στους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους, του 30% της Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και 648 χλμ. αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη βόρεια Ελλάδα με την Τουρκία.
Άλλα περιουσιακά στοιχεία που θα βγουν στο σφυρί, σύμφωνα με το EUobserver, είναι μέχρι το 90% των ΕΛΤΑ και ο ΟΤΕ, το 40% του οποίου ήδη είναι στα χέρια της Deutsche Telekom.
Τα χρήματα από τις πωλήσεις αυτών των περιουσιακών στοιχείων, αξίας έως 50 δισ. ευρώ, θα δοθούν στο νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και η χρήση τους θα επιβλέπεται από την τρόικα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης