Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετριάζονται οι κλυδωνισμοί από το sell off στις 24/8 που προκάλεσαν Κίνα και πετρέλαιο - Νέα πτώση για τον Nikkei -2,8%

Μετριάζονται οι κλυδωνισμοί από το sell off στις 24/8 που προκάλεσαν Κίνα και πετρέλαιο - Νέα πτώση για τον Nikkei -2,8%
Πετρέλαιο: Έκλεισε κάτω από τα 39 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2009 - Πτώση -5,5%
(upd21) Οι  ρευστοποιήσεις συνεχίζονται - έστω και σε μικρότερο βαθμό - για δεύτερη ημέρα τουλάχιστον στην Άπω Ανατολή καθώς σήμερα 25 Αυγούστου του 2015, ο δείκτης Nikkei 225 στην Ιαπωνία καταγράφει απώλειες -2,8% στις 18.013 μονάδες (ώρα 3:31 ξημερώματα ώρα Ελλάδος) ωστόσο έφθασε να υποχωρεί στο άνοιγμα -3,7%.
O βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Αυστραλίας Australia ASX All Ordinaries υποχωρεί οριακά -1%.
Η πτώση είναι συνέχεια του sell off που προκλήθηκε από την Κίνα και την μεγάλη πτώτη της τιμής του πετρελαίου στα 39 δολάρια.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας αναφέρθηκε στην πρόσφατη βίαιη πτώση στις αγορές τονίζοντας ότι δεν απαιτείται συντονισμένη δράση για να αντιμετωπιστούν οι ρευστοποιήσεις...στις αγορές. 
Εν τω μεταξύ η Κίνα σχεδιάζει να καταργήσει το όριο του 75% στον δείκτη δάνεια προς καταθέσεις...για να τονώσει την ρευστότητα στην οικονομία.

Τι συνέβη χθες 24 Αυγούστου του 2015

Οι μνήμες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κραχ του 2008 έχουν επανέλθει στις διεθνείς αγορές, καθώς ένα κύμα πρωτοφανών ρευστοποιήσεων χτυπά βίαια τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.
Κίνα, Ευρώπη, HΠΑ δέχονται καταιγισμό ρευστοποιήσεων, πρωτοφανείς ρευστοποιήσεις... 
Ο φόβος για την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου και βεβαίως η αβεβαιότητα για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ενόψει εκλογών, κατακρημνίζουν τις αγορές.
Η Δευτέρα 24/8 θα μείνει στην ιστορία ως Μαύρη Δευτέρα για τα μεγαλύτερα διεθνή χρηματιστήρια...
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Dow Jones άνοιξε με απώλειες 1000 μονάδων... προκαλώντας σοκ και δέος στο σύνολο της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας που παρακολουθούσε έντρομη την κατάρρευση των ισχυρότερων αγορών του πλανήτη.
Με απώλειες έως -4% έκλεισε τελικά η Wall Street τη Δευτέρα, ενώ με πτώση -5% τερμάτισαν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να καταγράφει τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Δεκέμβριο του 2008. 
Το πρωί της Δευτέρας, ο χρηματιστηριακός δείκτης Shanghai έκλεισε με πτώση -8,5%, τα αραβικά χρηματιστήρια λόγω πετρελαίου κατακρημνίστηκαν έως -7% ενώ το πετρέλαιο έκλεισε κάτω από τα 39 δολάρια για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2009. 
Το ευρώ ανακάμπτει στα 1,1568 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο +1,5%, ενώ απομακρύνεται από το ψυχολογικό όριο των 1,17 δολαρίων, το οποίο προσωρινά διέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας.
Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις των νομισματικών αρχών της χώρας για υποτίμηση του γουάν καθώς και η απόφαση να χορηγήσει η Κεντρική Τράπεζα 106 δισεκ. δολάρια στις τράπεζες, προκαλούν σοβαρούς κλυδωνισμούς σε όλες τις παγκόσμιες αγορές.
Τα εμπορεύματα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη έχουν χάσει πάνω από 13% της αξίας τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι αναδυόμενες αγορές και τα νομίσματά τους βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που κάνουν λόγο για την έναρξη της μεγάλης διόρθωσης στις διεθνείς αγορές, μετά από μια 6ετία που προσέφερε ισχυρά κέρδη.
Στο πλαίσιο αυτό, οι προθέσεις της Federal Reserve για την πρώτη αύξηση του επιτοκίου της μετά από το 2008 τον προσεχή Σεπτέμβριο, ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά», εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Δέσμια του παγκόσμιου sell off και η Wall με πτώση έως -4% - Οι μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα 4 ετών




Embedded image permalink

Δέσμια του παγκόσμιου sell off στο οποίο έχουν επιδοθεί οι διεθνείς αγορές αποδείχθηκε και η Wall Street, υπό το βάρος των ανησυχιών για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας και στη σκιά της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Στο ήδη αρνητικό κλίμα προστίθεται και η ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ενόψει εκλογών.
Η Δευτέρα 24/8 αποδείχθηκε Μαύρη Δευτέρα για τη Wall, με τους αμερικανικούς δείκτες να κλείνουν με απώλειες από -3,5% έως -4%.
Πιο συγκεκριμένα, η Wall κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα τεσσάρων ετών.
Ειδικότερα, με πτώση -3,57% έκλεισε ο Dow Jones στις 15.872 μονάδες, με απώλειες -3,82% τερμάτισε ο Nasdaq στις 4.526 μονάδες, ενώ με πτώση -3,94% έκλεισε ο S&P 500 στις 1.893 μονάδες.
Ωστόσο, παρά τις τελικές πιέσεις στη Wall, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το αρχικό σοκ και την πτώση του Dow Jones έως και... 1.000 μονάδες, στις 16:30 ώρα Ελλάδος, κατά την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street.
Στα 0,62 δολάρια υποχώρησε το ADR της Εθνικής στη Wall Street, καταγράφοντας απώλειες -14,18%.
"Σε τροχιά διόρθωσης εισήλθε η Wall Street", δηλώνουν οι αναλυτές, παρακολουθώντας με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Κραχ στις ευρωαγορές με πτώση -5% λόγω Κίνας και πετρελαίου - Η χειρότερη μέρα από τον Δεκέμβριο του 2008

Μαύρη Δευτέρα αποδείχθηκε για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η σημερινή μέρα (24 Αυγούστου), υπό το ασφυκτικό βάρος των φόβων για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και στη σκιά της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Παραδομένα στη δίνη του παγκόσμιου sell off, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με βαρύτατες απώλειες.
Ειδικότερα, με πτώση -5,3% έκλεισε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, καταγράφοντας τη χειρότερη ημερήσια επίδοση από τον Δεκέμβριο του 2008.
Με πτώση -4,7% έκλεισε ο βρετανικός FTSE 100 στις 5.898 μονάδες, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Μάρτιο του 2009.
Στο -4,7% και στις 9.648 μονάδες έκλεισε ο γερμανικός DAX 30, στη χειρότερη του μέρα από τον Νοέμβριο του 2011.
Με πτώση -5,4% έκλεισε ο γαλλικός CAC 40 στις 4.383 μονάδες, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Νοέμβριο του 2011.

Embedded image permalink

Πετρέλαιο: Έκλεισε κάτω από τα 39 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2009 - Πτώση -5,5%

Κάτω από τα 39 δολάρια το βαρέλι έκλεισαν για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2009 τα συμβόλαια του πετρελαίου, με τη ραγδαία πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού να συνδράμει αρνητικά στο διευρυμένο παγκόσμιο sell off των διεθνών αγορών.
Ειδικότερα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου, παράδοσης Οκτωβρίου, έκλεισαν με πτώση -5,5% ή χάνοντας 2,21 δολάρια, στα 38,24 δολάρια το βαρέλι.
Τα συμβόλαια του πετρελαίου, τύπου brent, επίσης παράδοσης Οκτωβρίου έκλεισαν με πτώση -6,1% στα 42,69 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2009.
"Ζούμε επικές στιγμές στην αγορά πετρελαίου", δηλώνει ο Matt Smith, της ClipperData.
Οι τιμές του πετρελαίου δέχονται ασφυκτικές πιέσεις τους τελευταίους μήνες, υπό το βάρος των ανησυχιών για υπερπροσφορά.
Τις τελευταίες ημέρες οι πιέσεις στην αγορά πετρελαίου έχουν ενταθεί λόγω των φόβων για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας.

Βυθίζεται το δολάριο - Άνοδος του ευρώ στα 1,1568 δολ. 

Το φράγμα των 1,17 δολαρίων έσπασε προσωρινά και για πρώτη φορά από τις 15 Ιανουαρίου του 2015 το ευρώ, στον απόηχο της ραγδαίας αποδυνάμωσης του δολαρίου, που ακολουθεί το μαζικό sell off των αγορών.
Στις 21:45 ώρα Ελλάδος το ευρώ καταγράφει κέρδη +1,5%, διαπραγματευόμενο στα 1,1568 δολάρια κι ενώ περίπου στις 17:30 ξεπέρασε, για λίγο, το ψυχολογικό όριο των 1,17 δολαρίων.
Οι προσδοκίες των επενδυτών για αύξηση των επιτοκίων της αμερικανικής Fed τον Σεπτέμβριο του 2015 - για πρώτη φορά από το 2016 - μειώνονται λόγω Κίνας και τιμών πετρελαίου, γεγονός που προκαλεί τεράστιας κλίμακας πιέσεις στο αμερικανικό δολάριο.
Οι εξελίξεις αυτές δίνουν απρόσμενη ώθηση στο ευρωπαϊκό νόμισμα που ανακάμπτει.
Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, 2015, το ευρώ μετρά απώλειες -3,7% έναντι του δολαρίου.
Η αγορά λαμβάνει θέση έναντι των εκτιμήσεων ότι η Federal Reserve τελικά θα καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων της λόγω των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, μέχρι τώρα οι αγορές προεξοφλούσαν την αύξηση του βασικού επιτοκίου από τη Federal Reserve, ενισχύοντας το δολάριο.
Ωστόσο, πλέον, μετά και τις νέες εξελίξεις με την Κίνα οι εκτιμήσεις έχουν αλλάξει, οδηγώντας το δολάριο χαμηλότερα.
Παρόμοια είναι και η κίνηση του ιαπωνικού γιεν, το οποίο κινείται σε υψηλά τριών μηνών έναντι του δολαρίου.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Royal Bank of Scotland, Mansoor Mohi-uddin, το ευρώ και το γιεν είναι τα μοναδικά νομίσματα που επωφελούνται από την πτώση του δολαρίου, ενώ αντίθετα τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.

Κραχ στις αγορές της Κίνας – Επιταχύνεται το ξεπούλημα μετοχών – Απώλειες άνω του 6,5% για τον δείκτη Shanghai

Νέο «χτύπημα» δέχθηκαν οι κινεζικές μετοχές στη συνεδρίαση της Δευτέρας 24/8, με το ξεπούλημα να επιταχύνεται και να επιδεινώνεται το αίσθημα κινδύνου σε όλη την Ασία.
Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός, το ιαπωνικό νόμισμα και ομόλογα κινούνταν ανοδικά, ενώ νομίσματα σε κίνδυνο, όπως το αυστραλιανό δολάριο, κινούνταν σε νέα χαμηλά.
Το διευρυμένο ξεπούλημα επεκτάθηκε στις ευμετάβλητες αγορές της Ασίας, με τον… πόνο από την πτώση των κινεζικών μετοχών να επιδεινώνεται και από την κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια εν μέσω παγκόσμιας ταραχής οδηγούμενη από την Κίνα.
Οι κινεζικές μετοχές επιτάχυναν την πτώση τους και κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 2007, προκαλούμενη κυρίως από την ισχυρή ένεση βραχυπρόθεσμης ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά που πολλοί είδαν ως υποκατάστατο βαθύτερης κρίσης στην πολιτική νομισματικής χαλάρωσης.



Παράλληλα, πολλοί επενδυτές εκτιμούν ότι η απογοήτευση σχετικά με την έλλειψη ρευστότητας στην κίνηση της κεντρικής τράπεζας κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου επιτάχυνε το νέο ξεπούλημα.
Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή αγορών της IG, Bernard Aw, «πρόκειται να δούμε σήμερα (σ.σ. Δευτέρα) μια φοβερή Ασία, καθώς αναμένεται μια εκτεταμένη δραστηριότητα πώλησης στις αγορές της περιοχής.
»Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Χερσόνησο της Κορέας αναμένεται να προσθέσουν στην αβεβαιότητα».
Αποτέλεσμα των διευρυμένων απωλειών είναι ασφαλή καταφύγια, όπως το ιαπωνικό γεν, να είναι το πλέον ωφελημένο, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να φθάνει μέχρι τα 120,73 γεν και να διαμορφώνεται εν συνεχεία προς τα 121 γεν.
Εν τω μεταξύ, ο χρυσός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα κάτω από τα 1.160 δολάρια, παρά την πτώση στις μετοχές παγκοσμίως.
Από τις ταραχές στις αγορές, τα νομίσματα που υπέφεραν περισσότερο είναι το αυστραλιανό δολάριο, το οποίο κατέγραψε νέα χαμηλά στο 0,7021, ενώ επλήγη και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας.
Στον χώρο των ασιατικών μετοχών, το χρηματιστήριο της Σανγκάης κατέγραφε πτώση σχεδόν -8,5% στα μέσα της συνεδρίασής του, ο βασικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 4,61%, σημειώνοντας απώλειες 895,15 μονάδων για να κλείσει στις 18,540.68 μονάδες.
Ο Nikkei έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 10% καταγράφοντας απώλειες 2.079 μονάδων στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.
Ο δείκτης Topix έκλεισε σήμερα επίσης με μεγάλη πτώση 5,86%, με απώλειες 92,14 μονάδων, στις 1.480,87 μονάδες.



Embedded image permalink


Πετρέλαιο κάτω από τα 39 δολ. και Κίνα επιδρούν αρνητικά στις αγορές – Η Κίνα θα χορηγήσει 106 δισ δολ στις τράπεζες


Η μεγάλη πτώση του πετρελαίου στα 39 δολάρια το βαρέλι και οι εξελίξεις στην Κίνα με τις αποφάσεις που έχει λάβει η Κεντρική Τράπεζα αυξάνοντας την ρευστότητα των τραπεζών επιδρούν στις αγορές.
Πτώση στην Άπω Ανατολή, πτώση στα χρηματιστήρια της Σαουδικής Αραβίας λόγω πετρελαίου που υποχώρησε κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι.


Embedded image permalink

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η οικονομική επιβράδυνσης της Κίνας και η απότομη πτώση στην χρηματιστηριακή αγορά δεν αποτελεί κρίση, αλλά μια «αναγκαία» προσαρμογή για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου
Είναι εντελώς πρόωρο να μιλάμε για μια κρίση στην Κίνα αναφέρει το ΔΝΤ.
Πραγματική οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται, αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό ότι αυτό πρέπει να συμβεί ...
Αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες είναι ένα σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές που είναι φυσικό
Εν τω μεταξύ η Λαϊκή Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ετοιμάζεται να αυξήσει την ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος  ώστε να ενισχυθεί ο δανεισμός καθώς μέρος των ξένων κεφαλαίων αποχώρησε από την Κίνα λόγω του γουάν.
Είναι πιθανό η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας να απελευθερώσει  678 δισεκατομμύρια γιουάν 106,2 δισεκ. δολάρια σε ρευστότητα για τις τράπεζες για να χορηγήσουν δάνεια.
Επίσης θα είναι η τρίτη μείωση των υποχρεωτικών αποθεματικών.
Μια άλλη επιλογή που εξετάζεται είναι να στηρίξουν τις μικρές και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αυτές που θεωρούνται κλειδί για την μελλοντική ανάπτυξη της Κίνας  αν και μια τέτοια στρατηγική δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στο παρελθόν.
Μία ανησυχία της κινεζικής κεντρικής τράπεζας είναι ότι μειωθεί ο συντελεστής αποθεματικών, αυτό θα έχει επίδραση στο γουάν.

Η πτώση του πετρελαίου κάτω από τα 40 δολ κατακρημνίζει τα Αραβικά χρηματιστήρια

Η ισχυρή πτώση κάτω από  40 δολάρια του πετρελαίου έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις οικονομίες των Αραβικών κρατών.
Ήδη τα χρηματιστήρια της περιοχής έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες ενώ η πτώση συνεχίστηκε και χθες Κυριακή 23 Αυγούστου – οι αγορές είναι ανοικτές -  με χαμηλά 12 μηνών τουλάχιστον.
Το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, η μεγαλύτερη αγορά της Μέσης Ανατολής, υποχώρησε 7% χαμηλότερα.
Το Dubai υποχώρησε περίπου κατά 7% ενώ το Abu Dhabi  και η Doxa οι αγορές έπεσαν περίπου 5%.
 Το Dubai υποχώρησε 7%, φθάνοντας τελικά στους 3,451.48 μονάδες  ενώ τα  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο χρηματιστήριο του Αμπού Ντάμπι, σημειώθηκε πτώση -5% σε 4.286,49.
Το Qatar  έκλεισε με απώλειες -5,3% στις 10.750 μονάδες.
Οι χρηματιστηριακές αγορές του περσικού κόλπου είναι ανοικτές για διαπραγμάτευση από Κυριακή έως Πέμπτη.
Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το πετρέλαιο, που αντιπροσωπεύει το 90% των φορολογικών εσόδων, το 80% των εσόδων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και το 40% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης