Τελευταία Νέα
Οικονομία

Hansson (ΕΚΤ): Αν υπάρξουν θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα, ο ELA θα μειωθεί - Καταγράφονται εισροές κεφαλαίων

Hansson (ΕΚΤ): Αν υπάρξουν θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα, ο ELA θα μειωθεί - Καταγράφονται εισροές κεφαλαίων
Οι εκροές κεφαλαίων στις τράπεζες έχουν αντικατασταθεί από ελαφρές εισροές κεφαλαίων, σημειώνει ο κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας
Την ανάγκη να υπάρξουν θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα επισημαίνει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Ardo Hansson, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση το όριο του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) προς τη χώρα θα μειωθεί, ενώ σημειώνει ότι οι εκροές κεφαλαίων στις τράπεζες έχουν αντικατασταθεί από ελαφρές εισροές.
Ειδικότερα, σε άρθρο του στο οποίο αναφέρεται στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ελληνική κρίση, κάνοντας μια αναδρομή στα γεγονότα, ο Ardo Hansson σημειώνει μεταξύ άλλων την επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της χώρας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση των εκροών κεφαλαίων από τις τράπεζες και την επιδείνωση της ποιότητας των collaterals.
Στα τέλη Ιουνίου, η ΕΚΤ αποφάσισε ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, αυξάνοντας το όριο του ELA.
Η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, όμως, συνέχισε να επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει το κλείσιμό τους και την επιβολή capital controls.
Πλέον, με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στα μέσα του Ιουλίου, αλλά και με τη χαλάρωση στα capital controls έχει ανακτηθεί μέρος της εμπιστοσύνης των καταθετών, ώστε οι εκροές κεφαλαίων να έχουν αντικατασταθεί από μικρές εισροές, ενώ και έχει μειωθεί ελαφρώς και το όριο του ELA.
Όπως σημειώνει ο εσθονός κεντρικός τραπεζίτης, είναι σημαντικό να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.
Κοιτάζοντας κανείς πιο πέρα, θα περίμενε μια περαιτέρω μείωση του ELA, όταν θα συνεχίσουν αν υπάρχουν θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι στο μέλλον θα είναι πιο σημαντικός από τον ρόλο της ΕΚΤ, αυτός της ενιαίας τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.
Μέχρι τώρα, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και φερεγγυότητάς τους ήταν αρκετά καλοί, όμως οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος έχουν επηρεάσει πολύ τις τράπεζες, σημειώνει και προσθέτει ότι με την ανακεφαλαιοποίησή τους, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης, οι καταθέτες είναι προστατευμένοι, ενώ εκείνοι που θα υποστούν απώλειες είναι οι μέτοχοι και οι κάτοχοι ομολόγων.
Αν οι ελληνικές τράπεζες που ανακεφαλαιοποιηθούν, τελικώς ιδιωτικοποιηθούν, τα έσοδα θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του ελληνικού χρέους, καταλήγει ο Ardo Hansson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης