Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes: Η πολιτική παράλυση στην Ελλάδα απειλεί το μέλλον της στην Ευρωζώνη - Αναβιώνουν οι συζητήσεις περί Grexit

Forbes: Η πολιτική παράλυση στην Ελλάδα απειλεί το μέλλον της στην Ευρωζώνη - Αναβιώνουν οι συζητήσεις περί Grexit
Χωρίς μεταρρυθμίσεις, η Ευρώπη είναι έτοιμη να αποσύρει περαιτέρω κεφάλαια διάσωσης από την Ελλάδα, ακόμη και να αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ, σημειώνεται
Υπερβολική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η δημοκρατία στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Forbes», στο οποίο γίνεται αναφορά στην προκήρυξη εκλογών για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.
Μάλιστα, χαρακτηρίζεται μεγάλη ειρωνεία από το λίκνο της δημοκρατίας, οι επιθυμίες των ψηφοφόρων, εκπεφρασμένες μέσα από την κάλπη, να μην λαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό υπόψη και γίνεται αναφορά στην εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ βάσει του προγράμματός του ενάντια στη λιτότητα τον Ιανουάριο, αλλά και στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία.
Ενώ οι ψηφοφόροι υπερψήφισαν το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και καταψήφισαν το πρόγραμμα διάσωσης, τελικά συνέβη το ακριβώς αντίθετο και στις δύο περιπτώσεις.
Εν τω μεταξύ, σημειώνεται, η Ελλάδα κυβερνάται από μία υπηρεσιακή κυβέρνηση εν όψει των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου, υπό την Βασιλική Θάνου, πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, μια γνωστή επικρίτρια των προγραμμάτων διάσωσης που έχουν επιτρέψει στην Ελλάδα να επιβιώσει.
Κατά τη διάρκεια του πολιτικού κενού για πάνω από 10 ημέρες, οι ελληνικές υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, που ποτέ δεν ήταν διασφαλισμένες, φαίνεται να έχουν αναβληθεί μέχρι τον Οκτώβριο και με την ανάληψη των καθηκόντων από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.
Όπως σημειώνει το «Forbes», είναι απίθανο από τις κάλπες του Σεπτεμβρίου να προκύψει όχι μόνο μια κυβέρνηση, αλλά και μια ισχυρή κυβέρνηση, που θα είναι προσηλωμένη στην τελευταία συμφωνία διάσωσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και παραμένει το πιο δημοφιλές κόμμα στη χώρα, όμως το ποσοστό του έχει υποχωρήσει σε περίπου 23%, πολύ κάτω από το 36% που έλαβε στις εκλογές του Ιανουαρίου, ακολουθούμενος από τη Νέα Δημοκρατία με μερικές ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.
Ωστόσο, ο Τσίπρας έχει απορρίψει οποιαδήποτε κυβερνητική συμμαχία με τη Νέα Δημοκρατία ή με κάποιο από τα μεγαλύτερα κόμματα, όπως και τη Λαϊκή Ενότητα που προέκυψε από τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που υποδηλώνει ότι θα συνεργαστεί μόνον με τον παρόντα κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μόλις και μετά βίας φαίνεται να μπαίνουν στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι μια ασαφή ψηφοφορία, εβδομάδες πολιτικών παζαριών και πολύ πιθανόν, νέες γενικές εκλογές αν κανένα κόμμα δεν καταφέρει να σχηματίσει μια λειτουργική κυβερνητική συμμαχία.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την Ελλάδα να εργάζεται σκληρά για τις μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πολιτικής παράλυσης, κάτι που δεν έχει μείνει απαρατήρητο από τους ευρωπαίους πιστωτές.
Ήδη ο Klaus Regling, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου από τη ζώνη του ευρών αν η Ελλάδα αποτύχει να εφαρμόσει επαρκείς μεταρρυθμίσεις.
Τα σχόλια αυτά έγιναν μόλις λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του μέλους της ΕΚΤ, Benoit Coeure, ο οποίος μίλησε για μια ρήξη στη νομισματική ένωση, ένα θέμα που δεν αποτελεί πλέον ταμπού, όπως σημειώνεται.
«Το τζίνι δεν θα μπει ξανά στο μπουκάλι του, μέχρι να καταστεί σαφές ότι ένας τέτοιος κίνδυνος δεν θα ξεπροβάλλει ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο χρόνος που γίνονται αυτά τα σχόλια, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Forbes, φαίνεται να αποτελούν ένα μη συγκαλυμμένο μήνυμα προς την Ελλάδα να προχωρήσει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς η εναλλακτική είναι σαφής.
Χωρίς μεταρρυθμίσεις, η Ευρώπη είναι έτοιμη να αποσύρει περαιτέρω κεφάλαια διάσωσης από την Ελλάδα, ακόμη και να αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ.
Ενώ η Ελλάδα προσέρχεται –εκ νέου– στις κάλπες, η πολιτική παράλυση απειλή το μέλλον της χώρας στη νομισματική ένωση...

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης