Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι εκλογές κρίνουν το μέλλον (και) της αγοράς – Αν προκύψει σταθερή κυβέρνηση, θα βελτιωθεί η επενδυτική ψυχολογία

Οι εκλογές κρίνουν το μέλλον (και) της αγοράς – Αν προκύψει σταθερή κυβέρνηση, θα βελτιωθεί η επενδυτική ψυχολογία
Το στοίχημα των εκλογών για την αγορά, οι ομοιότητες με το 2012 και η ελπίδα σταθερής κυβέρνησης και αλλαγής του momentum
Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει δεχτεί πολλαπλά χτυπήματα κατά τη διάρκεια του 2015, με όλες τις γνωστές εξελίξεις, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Ξέχωρα από τη χθεσινή αντίδραση, η αγορά έχει «λιώσει» κυριολεκτικά, οδεύοντας ραγδαία προς την απαξίωση με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν βρεθεί στο καναβάτσο όσο ποτέ στο παρελθόν, κατρακυλώντας σε διαρκή ιστορικά χαμηλά, αλλά κυρίως σε νούμερα και τιμές που φάνταζαν απίστευτες έως πριν έξι ή οκτώ μήνες. Χωρίς τα reverse split οι τιμές των Eurobank και Πειραιώς θα ευρίσκονταν κάτω από το 1 cent του ευρώ, και αυτό από μόνο του λέει όλη την… αλήθεια για την κατάντια του κλάδου.
Για να φτάσει λοιπόν εδώ που έφτασε η αγορά, προεξόφλησε σχεδόν τα χειρότερα.
Θυμίζουμε τι έγινε το τελευταίο τρίμηνο, με την απειλή του Grexit, το διχαστικό δημοψήφισμα, τo κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls, το κλείσιμο του χρηματιστηρίου και όλα τα υπόλοιπα.
Οι τράπεζες έχουν προεξοφλήσει σχεδόν την ολική τους χρεοκοπία και – τουλάχιστον χρηματιστηριακά – έχουν χρεοκοπήσει εντελώς, έχουν μηδενίζει, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει στο bankingnews.gr.
H αγορά όμως, είναι πρωτίστως ψυχολογία.
Σε μια «νεκρή» από καταλύτες αγορά, ο πολιτικός παράγοντας είναι ο απόλυτος ρυθμιστής του momentum, είτε βραχυχρόνιο, είτε μακροχρόνιο.
Χωρίς να θέλουμε να υπεραπλουστεύσουμε στο ελάχιστο τα πράγματα και την προσέγγιση της αγοράς που ποτέ δεν είναι μονοδιάστατη, κατά την άποψή μας, οι προσεχείς εκλογές δύναται να οριοθετήσουν και ένα νέο… αφήγημα για το χρηματιστήριο.
Δύναται – ανάλογα με το αποτέλεσμα – να αποτελέσουν κομβικό σημείο καμπής και «στροφής», αντίστοιχο με ότι έλαβε χώρα το 2012, όταν και τότε, ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η αγορά βυθίστηκε στα τότε χαμηλά 22,5 ετών, εν μέσω μακάβριων σεναρίων για Grexit και άτακτης χρεοκοπίας.
Το 2012, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. «βούλιαξε» στις 471 μονάδες, όμως από τις 6 Ιουνίου και μετά, όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι (στις εκλογές της 17ης Ιουνίου) μπορεί να δημιουργηθεί κυβέρνηση, ξεκίνησε η μεγάλη αντίδραση.
Μια αντίδραση που έφερε μνημειώδες ράλι πρωτίστως στα μη τραπεζικά blue chips με αιχμή ΟΤΕ και ΔΕΗ που από τα ιστορικά χαμηλά τους 1,09 και 1,13 ευρώ αντίστοιχα, έφτασαν το επόμενο 12μηνο να δώσουν άνοδο έως και 1.000%!

Αν προκύψει σταθερή και βιώσιμη κυβέρνηση

Οι αγορές θέλουν σταθερές κυβερνήσεις, σταθερές πορείες, σταθερό φορολογικό και νομικό καθεστώς.
Αν λοιπόν από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου προκύψει ένα αποτέλεσμα που θα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας σταθερής, βιώσιμης, με ευρωπαϊκή κατεύθυνση κυβέρνησης, τότε θα αναβαθμιστεί και όλο το αφήγημα της χρηματιστηριακής αγοράς.
Άλλωστε, η χθεσινή αντίδραση του Χ.Α. «πάτησε» στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πτώση, ενώ η Ν.Δ. κερδίζει έδαφος, κάτι που θεωρείται σαφώς ως bonus για την αγορά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε καθοδική τροχιά, παρουσιάζοντας αποσκιρτικά φαινόμενα διάλυσης, έχοντας χάσει την «ψυχή» και τη δυναμική του. Από την άλλη πλευρά, η Ν.Δ. φαίνεται πως βρίσκεται σε φάση συσπείρωσης μετά και την αλλαγή ηγεσίας, καλύπτοντας τη διαφορά, ενώ έχει όλα τα φόντα να κερδίσει επιπλέον αποδοχή. Αυτό που είδε χθες (σε πρώτο βαθμό) η αγορά είναι ότι είναι εφικτή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η δημιουργία μιας κυβέρνησης με ευρωπαϊκή κατεύθυνση, μια κυβέρνηση που θα πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται (και) στο τρίτο μνημόνιο, με ότι σημαίνει αυτό για την εύρυθμη ροή των δόσεων των δανείων για τη χώρα και τη σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης.

Οι μεταρρυθμίσεις και το «νεκρό» αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιατί, χωρίς μεταρρυθμίσεις, ή με οποιεσδήποτε καθυστερήσεις στην υπογεγραμμένη συμφωνία, απλώς δεν θα έρχονται οι δανειακές δόσεις, με ότι συνεπάγεται αυτό και για την επαναφορά σεναρίων Grexit.
Παρ’ ότι λοιπόν ακόμη είναι νωρίς για «κλειδωμένα» συμπεράσματα, δεδομένου ότι υπάρχουν 16 ημέρες έως τις εκλογές και πολλά μπορούν να διαφοροποιηθούν, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, απλώς επιβεβαιώνουν την αίσθηση της κοινωνίας.
Μιας κοινωνίας που κουράστηκε, απογοητεύτηκε, προδόθηκε, διαψεύστηκε από τις «προκηρύξεις» του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, για σκίσιμο του μνημονίου, για οριστικό τέλος στη λιτότητα, για αλλαγή της Ευρώπης των… λαών, για εδώ και τώρα μείωση του χρέους και όλα τα άλλα τα… ωραία που πριν ένα χρόνο στη ΔΕΘ ανακοινώθηκαν!
Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο… γοητευτικό κι αν ήταν σε ένα εκλογικό σώμα που επί δεκαετίες έχει εθιστεί στην (τυφλή) παροχολογία, δεν έχει δυναμική ούτε υπόβαθρο πλέον.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν έχει δυναμική συσπείρωσης, αλλά έως τις εκλογές θα παρουσιάζει περαιτέρω φαινόμενα διάλυσης, καθώς κανένα στοίχημα, κανένα αφήγημα, καμιά εξαγγελία δεν υπάρχει (πλέον) που να είναι ρεαλιστική και να δύναται να τη χρησιμοποιήσει.
Η κοινωνία, μέσα σε ελάχιστους μήνες έχει οδηγηθεί σε ισχυρότατο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό σοκ, οδηγούμενη σε μια ταχύτατη, σχεδόν… αναγκαστική ωρίμανση!
Έτσι, είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος, είτε είναι η Ν.Δ. που είναι και το πιθανότερο, φαίνεται πως – ειδικά στη δεύτερη περίπτωση – είναι εφικτή η δημιουργία μιας κυβέρνησης που θα θωρακίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Άλλωστε, άλλα περιθώρια τσάμπα ακτιβισμών δεν υπάρχουν.
Αυτό, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές μένει να γίνει πιο ξεκάθαρο και αναλόγως βεβαίως θα επιβεβαιωθεί ή όχι στη χρηματιστηριακή αγορά.

Το στοίχημα επιστροφής στην κανονικότητα και η αλλαγή ψυχολογίας  

Εν κατακλείδι, οι προσεχείς εκλογές, πέρα από την τύχη της χώρας, κρίνουν νομοτελειακά και το momentum της οικονομίας άρα και του χρηματιστηρίου.
Μια οικονομία που θα μπει σταδιακά σε μια σειρά, με εξομάλυνση των περιορισμών και των capital controls, με… ορθόδοξες αποφάσεις για τις επιχειρήσεις, με σταδιακό περιορισμό της πνιγηρής για την επιχειρηματικότητα φορολογικής πολιτικής, δύναται – εν ευθέτω χρόνο – να αντιστρέψει και την ψυχολογία.
Η Ελλάδα, μέσα από πολιτικές μεταρρύθμισης και δομικών αλλαγών δύναται να φύγει από την εσωστρέφεια και να δει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, μέσα από επανέλκυση επενδύσεων και επανεκκίνησης πολλών projects.
To χρηματιστήριο, ως γνωστόν, πρώτο θα δείξει – όπως πάντα γίνεται – την όποια ενδεχόμενη αλλαγή…
Τα υπόλοιπα στο… ταμπλό, που ίσως «μιλήσει» νωρίτερα από την κάλπη, όπως έγινε και το 2012!


(πρώτη ενημέρωση 4 Σεπτεμβρίου 2015, 07:20)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης