Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix: Προθέρμανση η κρίση του 2008 - Το μεγάλο κραχ θα έρθει όταν σκάσει η φούσκα ομολόγων

Phoenix: Προθέρμανση η κρίση του 2008 - Το μεγάλο κραχ θα έρθει όταν σκάσει η φούσκα ομολόγων
Ακόμη κι αν αναλάβει άμεσα δράση η Fed, η δράση αυτή δεν θα έχει αντίκτυπο παρά μόνο σε επίπεδο μετοχών - Το πραγματικό πρόβλημα όμως αφορά την αγορά ομολόγων
Μια απλή... προθέρμανση χαρακτηρίζει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008 η Phoenix Capital, επαναδιατυπώνοντας τη γνωστή πρόβλεψή της πως η επόμενη μεγάλη κρίση έρχεται, ενώ θα είναι πολύ πιο σφοδρή και βίαιη από εκείνη του 2008.
Όπως τονίζει σε νέα έκθεσή της, υπάρχει μια σημαντική μερίδα επενδυτών που θεωρεί πως δεν πρόκειται ποτέ να ξεσπάσει μια νέα κρίση, καθώς, όπως επισημαίνουν, το κραχ του 2008 ήταν από εκείνα τα γεγονότα που συμβαίνουν μια φορά στα 100 χρόνια!
Κάνουν όμως λάθος!
Η κρίση του 2008 ήταν μια κρίση των μετοχών και μια κρίση των επενδυτικών τραπεζών, αλλά σίγουρα δεν ήταν η Νούμερο 1 καταστροφική κρίση.
Η βαθύτερη κρίση έρχεται και είναι εκείνη που αφορά τη μεγαλύτερη φούσκα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής ιστορίας, την επική φούσκα της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων, η αξία της οποίας ανέρχεται στα 100 τρισ. δολάρια.
Εάν στην παγκόσμια αγορά ομολόγων προστεθούν και τα derivatives (τα παράγωγα), τότε η αξία αγγίζει έως και τα 500 τρισ. δολάρια.
Ακόμη κι αν αναλάβει άμεσα δράση η Fed, η κεντρική αμερικανική τράπεζα, η δράση αυτή δεν θα έχει αντίκτυπο παρά μόνο σε επίπεδο μετοχών.
Το πραγματικό πρόβλημα όμως αφορά την αγορά ομολόγων.
Το χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται σήμερα στα 16 τρισ. δολάρια.
Το χρέος δεν αποπληρώνεται ποτέ, αλλά αναδιαρθρώνεται.
Στην πραγματικότητα οι επενδυτές δεν παίρνουν ποτέ χρήματα πίσω, γιατί η κυβέρνηση των ΗΠΑ (όπως και οι περισσότερες κυβερνήσεις αυτού του κόσμου) δεν μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος τους, γιατί συνεχίζουν να ξοδεύουν περισσότερα από όσα στην πραγματικότητα έχουν.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Fed διατηρεί εδώ και αρκετά χρόνια τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα, καθώς έστω και μια οριακή αύξηση των επιτοκίων καθιστά αυτόματα πιο ακριβό το χρέος που πρέπει να εξυπηρετηθεί.
Πιο ακριβό το χρέος καθίσταται και όταν κάνει την εμφάνισή του ο αποπληθωρισμός.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Fed τρομάζει ακόμη και στην παραμικρή υπόνοια περί εμφάνισης αποπληθωριστικών πιέσεων.
Η πραγματική κρίση θα κάνει την εμφάνισή της όταν σκάσει η φούσκα της αγοράς ομολόγων...
Επενδυτές ετοιμαστείτε...
Όταν σκάσει η φούσκα της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων, τότε η κρίση του 2008 θα μοιάζει με... πικ νικ!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης