Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix: Δεν θα αυξήσει η Fed τα επιτόκια για 3 λόγους - Αν το κάνει, έρχεται νέα μεγάλη κρίση σοκ

Phoenix: Δεν θα αυξήσει η Fed τα επιτόκια για 3 λόγους - Αν το κάνει, έρχεται νέα μεγάλη κρίση σοκ
Υπάρχουν πολλές δικαιολογίες για να μην προχωρήσει, στην τρέχουσα συγκυρία, σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων η Fed
Τους τρεις λόγους για τους οποίους η Fed, η κεντρική αμερικανική τράπεζα, δεν θα προχωρήσει τη δεδομένη χρονική στιγμή σε αύξηση των επιτοκίων της, παρουσιάζει, μέσω νέας έκθεσής της, η Phoenix Capital, την ώρα που τα στοιχήματα για τις αποφάσεις της Fed, στις τάξεις των αναλυτών, δίνουν και παίρνουν.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Phoenix Capital, μπορεί οι αξιωματούχοι της Fed να διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία πως πρέπει να αυξηθούν τα βασικά επιτόκια (και να ξεκολλήσουν από τα μηδενικά επίπεδα 0-0,25% στα οποία βρίσκονται από το 2006), ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως τα λεγόμενά τους μπορούν εύκολα να γίνουν πράξη.
Καθώς η κινεζική φούσκα είναι έτοιμη να σκάσει, γεγονός που θα συμπαρασύρει στο χάος το σύνολο των αναδυόμενων αγορών, υπάρχουν πολλές δικαιολογίες για να μην προχωρήσει, στην τρέχουσα συγκυρία, σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων η Fed.
Mάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών της Phoenix Capital, εάν η Fed αποφασίσει να αυξήσει τα επιτόκια, θα πρόκειται για μια αύξηση καθαρά συμβολική στα επίπεδα του 0,35% ή το πολύ του 0,50% (από το εύρος του 0-0,25% που είναι σήμερα).





Κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει από τη Fed μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων της στα επίπεδα του 4% για παράδειγμα.
Οι λόγοι είναι τρεις και είναι οι εξής:
1) Η αδύναμη αμερικανική οικονομία δεν είναι σε θέση, τη δεδομένη χρονική στιγμή, να αντέξει την επιστροφή της νομισματικής πολιτικής στην ομαλοποίηση.
2) Τα συναλλαγματικά αποθέματα και οι συναλλαγές σε δολάρια, ύψους 9 τρισ., τα οποία επενδύονται σε μια ευρεία κλίμακα assets.
3) Η αξία - μαμούθ των 156 τρισ. δολαρίων παραγώγων (derivatives) που βρίσκεται στους ισολογισμούς των μεγαλύτερων τραπεζών.
Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, η Fed φέρει στην πλάτη της μια μεγάλη αποτυχία.
Η κεντρική αμερικανική τράπεζα δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει μια μεγάλη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και επομένως οι αιτίες που οδήγησαν στο ξέσπασμα της κρίσης του 2008 είναι ακόμη εδώ.
Οι αιτίες είναι εδώ, έχοντας επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.
Η επόμενη μεγάλη κρίση έρχεται...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης