Τελευταία Νέα
Οικονομία

El Mundo: Πρώτο Eurogroup μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα – Τι θα συζητηθεί

El Mundo: Πρώτο Eurogroup μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα – Τι θα συζητηθεί
Θα παρουσιαστεί μια έκθεση των θεσμών για τις διαπραγματεύσεις, τις προοπτικές και τις εκκρεμείς λεπτομέρειες
Στις πρώτες συνεδριάσεις του Ecofin και του Eurogroup, σήμερα και αύριο στο Λουξεμβούργο, μετά τη συμφωνία των εταίρων με την Ελλάδα για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αναφέρεται δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo».
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, το πρώτο μέρος της ατζέντας των θεμάτων που θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών είναι μια έκθεση των θεσμών για την Ελλάδα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, τις προοπτικές, αλλά και τις εκκρεμείς λεπτομέρειες.
Εν συνεχεία, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργος Χουλιαράκης, θα παρουσιάσει επίσης μια έκθεση.
«Εκτιμάται η παρουσίαση εκ μέρους του έλληνα υπουργού σχετικά με το τι κάνουν, την ατζέντα των νομοθετικών εφαρμογών κ.ά.», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι «εκτιμούμε ότι αυτό θα είναι μέρος της έκθεσης και της συζήτησης, όμως μόλις 10 ημέρες πριν από τις εκλογές δεν μπορεί να υπάρξει εις βάθος συζήτηση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή τους».
Όσον αφορά τις εκλογές, στο Eurogroup δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη ανησυχία, καθώς οι υποστηρικτές της υπογραφείσας συμφωνίας εκτιμάται ότι θα καταλάβουν το 80% των εδρών στο νέο Κοινοβούλιο, βάσει των δημοσκοπήσεων.
Ωστόσο, η αστάθεια, αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης

Επίσης, από το σχήμα της μέλλουσας κυβέρνησης θα εξαρτηθεί και η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την οποία επιθυμούν τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και η ΕΚΤ, ενώ και το ίδιο το Ταμείο έχει δείξει ενδιαφέρον να συμμετάσχει.
Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψη μερικά σημαντικά στοιχεία.
Πρώτον, ο Τσίπρας δεν επιθυμεί συμμετοχή του Ταμείου και για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν μια μικρή νίκη να απελευθερώσει τη χώρα από ένα εκ των τριών μελών της τρόικας.
Παράλληλα, το ΔΝΤ είναι αυτό που τονίζει την ανάγκη μείωσης του ελληνικού χρέους και αν φύγει από τις διαπραγματεύσεις, ο Τσίπρας θα χάσει έναν σημαντικό σύμμαχο.
«Τo ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αν δεν τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η ελάφρυνση του χρέους, σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τον τραπεζικό τομέα», εξηγούν οι Βρυξέλλες.
Όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν τις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες.
Το Eurogroup θα προχωρήσει στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος τον Οκτώβριο, ήτοι οι άνδρες με τα μαύρα θα καταφθάσουν στην Αθήνα προκειμένου να αξιολογήσουν την πορεία και την εφαρμογή των μέτρων και αν τα τεχνικά κλιμάκια συντάξουν θετική έκθεση, θα μπορούσε να εγκριθεί η πρώτη σημαντική εκταμίευση χρημάτων.
Παράλληλα, αν ληφθεί το ΟΚ στην αξιολόγηση, τα εμπλεκόμενα μέρη θα μπορέσουν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Οι θεσμοί και τα κράτη συνεχίζουν να τονίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαγραφή χρέους με κανέναν τρόπο, όμως μπορούν να δεχθούν αναδιάρθρωσή του, μείωση των επιτοκίων, επέκταση των λήξεων αποπληρωμής και αύξηση ακόμη περισσότερο της περιόδου πριν αρχίσουν να επιστρέφουν την οικονομική βοήθεια.
Εκτιμά ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι σε ήρεμους τόνους, αν και όχι άγονη.
Οι πηγές στην Ε.Ε. που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα παραδέχονται ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση, ή επίσης κατά τη διάρκειά της θα μπορούσαν να εγκριθούν αλλαγές στο μνημόνιο κατανόησης, όπως τροποποιήσεις στους όρους, κάποια χαλάρωση ή αντικατάσταση μέτρων λιγότερο λειτουργικά απ' ό,τι αναμενόταν για άλλα πιο επιθετικά.
Αν και ο Γ. Χουλιαράκης είναι υπηρεσιακός υπουργός, οι θεσμοί αναμένουν η δουλειά που έχει γίνει τον τελευταίο μήνα να είναι έντονη και εποικοδομητική και θεωρούν ότι η σταθερή δέσμευση της Αθήνας αυτές τις στιγμές θα είναι κρίσιμη προκειμένου το πρόγραμμα να καταλήξει να είναι λειτουργικό, όποιος και αν κυβερνήσει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης