Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εconomist: Πρωταθλήτρια στην επιβολή λιτότητας η Ελλάδα - Ξεπέρασε κατά πολύ τα φυσιολογικά όρια

Εconomist: Πρωταθλήτρια στην επιβολή λιτότητας η Ελλάδα - Ξεπέρασε κατά πολύ τα φυσιολογικά όρια
Μπορεί ο καθένας να επιρρίψει ευθύνες στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας πως δεν εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να τις κατηγορήσει πως έκαναν λίγα στο μέτωπο των περικοπών
Απόπειρα να... μετρηθεί η λιτότητα που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη επιχειρεί ο Economist, δηλώνοντας, ωστόσο, εκ των προτέρων, πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.
Όπως τονίζει σε νέο δημοσίευμά του το περιοδικό, μπορεί η λιτότητα να μην θεωρείται ευθέως μετρήσιμη, ωστόσο είναι εμφανές ότι πρωταγωνιστές, ως προς την επιβολή της, θεωρούνται οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Σύμφωνα με τον Economist, η λέξη λιτότητα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της δημόσιας συζήτησης διεθνώς, αμέσως μετά το μεγάλο πλήγμα που επέφερε η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα να αποδείξουν ότι σε όρους λιτότητας είναι συνετές, αλλά και συνεπείς, είτε για να εξασφαλίσουν περισσότερες ψήφους (Μ. Βρετανία), είτε για να πείσουν τους δανειστές τους πως δεν μπορούν να προχωρήσουν σε περισσότερες δαπάνες (Ελλάδα).



Το μεγαλύτερο πρόβλημα ως προς την προσέγγιση αυτή είναι η προσπάθεια αντιστοίχισης της ρητορικής με την πραγματικότητα.
Μια απλοϊκή προσέγγιση θα μπορούσε να εστιάσει στο πόσο πολύ οι κυβερνήσεις κατόρθωσαν να μειώσουν τα επίπεδα του δανεισμού τους, όμως πρόκειται για μια παράμετρο που μπορεί να μεταβληθεί για λόγους αυτο-αναιρούμενους.
Μια πιο συνετή προσέγγιση θα αφορούσε στον εντοπισμό των κυκλικά προσαρμοσμένων ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Σύμφωνα με τους σχετικούς δείκτες του ΟΟΣΑ, σε όρους λιτότητας, πιο αυστηρές αποδεικνύονται οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και συγκεκριμένα η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία.
Πρόκειται άλλωστε για τις χώρες που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Κανείς δεν μπορεί να επιρρίψει ευθύνες, ειδικά στην Ελλάδα, ότι δεν προχώρησε σε δραστικές περικοπές, την ώρα που στον αντίποδα, ο μεγαλύτερος δανειστής της, η Γερμανία τα τελευταία χρόνια δεν έχει σχεδόν περικόψει τίποτα.
Την ίδια στιγμή, παρόμοιες έρευνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιβεβαιώνουν πως Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία επέβαλαν πολύ περισσότερη λιτότητα από τα επίπεδα εκείνα που θεωρούνται, κατά γενική ομολογία, φυσιολογικά.
Μπορεί ο καθένας να επιρρίψει ευθύνες στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας πως δεν εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να τις κατηγορήσει πως έκαναν λίγα στο μέτωπο των περικοπών.

(Πρώτη Ενημέρωση: 00:09, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης